Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Santas Ratnieces skaņdarbs saņems autortiesību bezgalības balvu

EasyGet.lv, 02.12.2011. 13:43

Santas Ratnieces kompozīcija "Chu dal" (Kluss ūdens), kuru komponiste sacerēja Latvijas Radio korim, saņems autortiesību bezgalības balvu kā visvairāk skanējušais klasiskās mūzikas skaņdarbs Latvijā un ārzemēs, informē Latvijas Radio kora sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Karaseva.
Santas Ratnieces skaņdarbs saņems autortiesību bezgalības balvu

Radio koris un Sigvards Kļava "Chu dal" pirmatskaņoja 2009. gada 16. oktobrī Amsterdamas Muziekgebouw Lielajā zālē. Latvijas pirmatskaņojums nedēļu vēlāk notika 22. oktobrī festivālā "Arēna". Opuss vairākkārt koncertos skanējis Nīderlandē, Beļģijā, Zviedrijā, Apvienotajā Karalistē, Lietuvā un Latvijā, pārraidīts dažādās pasaules radiostacijās. "Chu dal" iekļauts arī 2010. gadā izdotajā Santas Ratnieces mūzikas kompaktdiskā "Saline". Šo ieskaņojumu pilnā apjomā iespējams tiešsaistē noklausīties Latvijas Radio 3 "Klasika" mājaslapā" http://www.latvijasradio.lv/program/3/2009/11/20091111.htm, kā arī Sanfrancisko radio Music from other minds 25. novembra pārraidē: http://rchrd.com/mfom/wp/index.php.

Santa Ratniece "Chu dal" sacerēja Latvijas Radio korim 2008./2009. gadā. Tas radās kā iepriekšējā skaņdarba "Saline" (saņēmis "Dienas" gada balvu kulturā) turpinājums. Stāstam par "Chu dal" idejas pamatā ir iedomāts ceļš no Ubsu-Nur ezera Mongolijā līdz Namtso ezeram Tibetā. Ubsu-Nur atrodas 753 metrus virs jūras līmeņa, tā ūdens ir ļoti sāļš un sekls. Ezera ziemeļu pusē atrodas Tuva, un komponisti spēcīgi iedvesmojuši tās iedzīvotāji, kas savdabīgi spēj sazināties ar dzīvniekiem un putniem, atdarinot to balsis. Skaņdarba ceļš no Mongolijas aizvijas uz vienu no augstākajiem sālsezeriem pasaulē – Namtso, sauktu arī par debešķīgo ezeru. Tas atrodas Tibetā Himalaju kalnos 4718 metru augstumā. Nosaukums ֨ću-dál tibetiešu valodā nozīmē 'kluss ūdens', tas atspoguļo visaugstākā sālsezera unikalitāti, svētumu un neaizskaramību. Namtso ezerā atrodas sala, uz kuru ziemas beigās pa aizsalušo virsmu dodas svētceļnieki, un tie var atgriezties tikai nākošajā ziemā, kad ledus atkal aizsalst.

Pavisam drīz Latvijā gaidāms Santas Ratnieces jaunākā skaņdarba fuoco celeste atskaņojums, kas notiks 9. decembrī Latvijas Radio kora koncertā "Nakts lūgšana" Rīgas Sv. Jāņa baznīcā.

Papildu informācija: www.radiokoris.lv un http://twitter.com/radiokoris

Foto: Santa Ratniece. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV