Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Starptautiskajā Čaikovska jauno izpildītāju konkursā Latviju pārstāvēs trīs izpildītāji

EasyGet.lv, 06.12.2011. 11:11

2012. gada martā Šveicē VII Starptautiskajā Pētera Čaikovska jauno izpildītāju konkursā Latviju pārstāvēs Jāzepa Mediņa 1.mūzikas vidusskolas audzēknis Iļja Domņins /klavieres/ un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas audzēkņi Beatrise Blauberga /čells/ un Arnolds Kupčs /vijole/, informē JVLMA Rektorāta palīdze Jurita Krūma. Pretendentus no Latvijas mūzikas skolu audzēkņu vidus noklausījās un vērtēja žūrija Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas /JVLMA/ pasniedzēju sastāvā.
Starptautiskajā Čaikovska jauno izpildītāju konkursā Latviju pārstāvēs trīs izpildītāji

Vakar JVLMA Lielajā zālē noritēja pretendentu atlase Latvijas mūzikas skolu audzēkņu vidū, lai noskaidrotu Latvijas pārstāvjus VII Starptautiskajā Pētera Čaikovska jauno izpildītāju konkursā, kas noritēs Montrē pilsētā Šveicē 2012.gadā no 16. līdz 31.martam.

Latvijas atlases konkursā klavieru klasē piedalījās Em. Dārziņa mūzikas vidusskolas audzēkņi Olga Čepovecka, Aleksandrs Kalējs, Kārlis Gunārs Tirzītis un Jāz. Mediņa 1.mūzikas vidusskolas audzēknis Iļja Domņins, savukārt stīgu klasē sacentās Em. Dārziņa mūzikas vidusskolas audzēkņi - čellisti Beatrise Blauberga un Marks Viļenskis un vijolnieks Arnolds Kupčs. Kā Latvijas pārstāvji dalībai VII Starptautiskajā Pētera Čaikovska jauno izpildītāju konkursā izvirzīts Iļja Domņins, Beatrise Blauberga un Arnolds Kupčs. Dalībai starptautiskajā konkursā žūrija rekomendējusi arīdzan Kārli Gunāru Tirzīti.

Atlases konkursa dalībniekus JVLMA Klavieru katedras vadītāja un profesora Jura Kalnciema vadībā vērtēja JVLMA profesors Ventis Zilberts, docents Juris Žvikovs un lektors Toms Ostrovskis - klavieru klasē, kā arī emeritētais profesors Juris Švolkovskis un asociētā profesore Ligita Zemberga - stīgu instrumentu konkurencē.

Starptautiskais Pētera Čaikovska jauno izpildītāju konkurss ir lielākais profesionālais konkurss jauno mūziķu vidū, kuri ir vecumā līdz 17 gadiem un specializējas klavieru, vijoles vai čella spēlē. Par konkursa veiksmes formulu ir uzskatāma tā idejiskā saikne ar pasaulslaveno Starptautisko Pētera Čaikovska konkursu, kas dalībnieku vidū pulcē pieredzējušos mūziķus, kuru vidū nereti ir kādreizējie jauno izpildītāju konkursa laureāti.

VII Starptautiskais Pētera Čaikovska jauno izpildītāju konkurss pirmo reizi viesosies Eiropā, aicinot konkursa dalībniekus, žūriju un viesus ciemoties Šveicē – valstī, kuru daudzi saista ar šī krievu komponista daiļradi. Spēcīgā tradīcija aizsākta 1992.gadā Maskavā, jauno mūziķu atlasi rīkojot pirmo reizi. Savā pastāvēšanas laikā konkurss tā dalībniekus ir pulcējis Sendajā (Japānā 1995.gadā), Sanktpēterburgā (Krievijā 1997.gadā), Sjamiņā (Ķīnā 2002.gadā), Kurašiki (Japānā 2004.gadā) un Sivonā (Korejā 2009.gadā).

Daudzi jauno izpildītāju konkursa laureāti kļuvuši par pasaulslaveniem mūziķiem, to vidū Aleksejs Nabiulins /Alexei Nabiulin/, Langs Langs /Lang Lang/, Ajako Uehara /Ayako Uehara/ – klavierspēles virtuozi; Dženifera Ko /Jennifer Koh/, Aleksejs Nagovicins /Alexei Nogovitsyn/, Peters Kvasnijs /Peter Kvasny/, Bui Kong Zui /Buy Kong Zui/ – vijolnieki; Daniels Millers Šots /Daniel Muller Schott/, Tatjana Vasiļjeva /Tatyana Vasilyeva/, Klaudio Bohorkess /Claudio Bohorkes/, Monika Leskovara /Monika Leskovar/, Nareks Ahnazarjans /Narek Hakhnazaryan/, Boriss Andrejanovs /Boris Andreyanov/ – čella meistari. Šiem un citiem mūzikas profesionāļu aprindās godātajiem mūziķiem jauno izpildītāju konkurss savulaik kļuvis par ceļazīmi lielajā mūzikas pasaulē.

Ievērojamais konkursa dalībnieku skaits un to snieguma augstais līmenis, sarežģītas koncertprogrammas, starptautiska žūrija izcilu mūziķu sastāvā, publikas un plašsaziņas līdzekļu interese par konkursa norisi – tieši šo iemeslu dēļ Starptautiskais Pētera Čaikovska jauno izpildītāju konkurss ir uzskatāms par visprestižāko starptautisko konkursu jauno mūziķu vidū.

Konkursa dalībnieku atlasi Latvijā atbalsta Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija un nodibinājums Amber Bridge Baltic Fonds.

Papildu informācija: www.tchaikovsky.ch un www.jvlma.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV