Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Klajā laists pirmais Artūra Grīnupa autordisks

EasyGet.lv, 29.12.2011. 18:03

Pateicoties komponista Pētera Vaska un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālajam atbalstam, Artūra Grīnupa jubilejas gada nogalē Latvijas Mūzikas informācijas centrs laidis klajā viņa pirmo autordisku, informē Ināra Jakubone. Līdzīgi kā Pēteris Vasks un Kristaps Pētersons, arī Artūrs Grīnups bija ne tikai komponists, bet arī kontrabasists, ilggadīgs LNSO mākslinieks.
Klajā laists pirmais Artūra Grīnupa autordisks

2. novembrī Grīnupam apritēja 80. Mūsu vidū viņa vairs nav jau vairāk nekā 20 gadus. Un tomēr par Artūru Grīnupu joprojām stāsta leģendas. Par to, cik ļoti viņš mīlējis šahu un filozofiju, kā sarunā iekarsis varējis „aizķerties" ciemos pat uz trim diennaktīm, par viņa titānisko apetīti, ja liktenis komponista redzeslokā lika nonākt, piemēram, četrām ievārījuma burkām vai gulaša katlam. Bet tikpat labi - par spēju kaut nedēļu pārtikt vien no ūdens (vai ellīgi stipras tējas) un mūzikas. Leģendas stāsta, cik asprātīgi un dzelstīgi precīzs Grīnups bijis, parodējot savus amata brāļus. Dažs kolēģis vēl šodien sauc viņu par lielu bērnu. Viņš pats sevi dēvēja par kompozauru. Jo augumā patiesi bija padevies ražens un attieksmē pret jaunradi, iespējams, tiešām būtu labāk iederējies kādā citā laikmetā..

Leģendu apvīta savā ziņā ir arī Grīnupa daiļrade. Vai tiešām viņš bija tik ļoti režīma nemīlēts un neatzīts? Viņa darbu atskaņojumu hronika liek šo apgalvojumu pārvērtēt - simfonijas spēlētas viena pēc otras un bez kavēšanās. Arī nebūt ne tik daudzskaitlīgajiem kamermūzikas opusiem drīz vien atradās atsaucīgi un, galvenais, uzticīgi atskaņotāji. Pirmais autordisks nu tiek izdots cerībā, ka dažnedažādajām leģendām par ļaunu nenāks arī pašas mūzikas stāstītais stāsts – to tiešām Grīnupam esam parādā.

Diskā iekļauta 3.simfonija (1959/1970) – liecinājums laikam, kad jaunā komponista radošā kapacitāte bija patiesi apbrīnojama, jo teju lavīnveidīgi tapa septiņas simfonijas! Vēl 2.vijoļsonāte (1974) - no laika, kad komponists bija nonācis neoklasicisma valdzinājuma varā. Arī dramatiski piesātinātais Klavieru trio (1974) un mūža un radošā darba rezumējums – viendaļīgā 9.simfonija (1988). Un visa galā – unikāls dokumentāls ieraksts - komponista paša spēlētā Quasi una partita klavierēm. Diskā iekļauti Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra, Jāņa Bulava trio, Induļa un Ilgas Sūnu, diriģentu Leona Reitera un Imanta Rešņa ieskaņojumi.

Artūra Grīnupa CD turpina Latvijas Mūzikas informācijas centra monogrāfisko disku sēriju, kurā jau izdoti Ādolfa Skultes un Santas Ratnieces mūzikas CD. Kopskaitā tas ir jau 29 Latvijas Mūzikas informācijas centra izdotais disks.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV