Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

JVLMA 92. dzimšanas dienā apbalvo gada izcilākos mūziķus

EasyGet.lv, 12.01.2012. 13:48

Trešdien, 11. janvārī, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas /JVLMA/ un Swedbank Gada balvas pasniegšanas ceremonijā par izciliem sasniegumiem 2011.gadā apbalvoti – JVLMA profesors Jānis Maļeckis, čelliste Dace Zālīte un flautiste Agnese Nikolovska, informē JVLMA Rektorāta palīdze Jurita Krūma. Gada balvas pasniegšanas ceremonija noritēja JVLMA 92. dzimšanas dienas svinību ietvaros.
JVLMA 92. dzimšanas dienā apbalvo gada izcilākos mūziķus

Galerijas:

Kopsolī ar AS Swedbank astoto gadu JVLMA dzimšanas dienas svinību ietvaros 11. janvārī tika pasniegta JVLMA un Swedbank Gada balva par izciliem sasniegumiem mūzikā aizvadītajā 2011.gadā. Balvas pasniegšanas ceremonijas vadītāju godā uz skatuves kāpa 2010.gada laureāti - mecosoprāns Laura Grecka un pianists Rihards Plešanovs, svētku koncertu atklājot ar Pētera Plakida skaņdarbu Upei pāri no cikla Trīs Ojāra Vācieša dzejoļi balsij un klavierēm.

„Mēs varam būt gandarīti par pērn – Latvijas Mūzikas akadēmijas pastāvēšanas 92.gadā paveikto. Mums ir uz ko atskatīties un ir par ko priecāties," svētku uzrunā viesiem, JVLMA rektors Artis Sīmanis uzsvēra līdz šim īstenoto projektu nozīmi studiju procesa un vides modernizēšanā, pateicās par mecenātu atbalstu un pauda lepnumu par studējošo sasniegumiem.

Ar JVLMA Senāta apstiprinājumu JVLMA un Swedbank Gada balvu mācībspēkam ieguvis profesors Jānis Maļeckis, savukārt Gada balvu jaunajam mūziķim saņēma čelliste Dace Zālīte un flautiste Agnese Nikolovska.

Katram Gada balvas laureātam tika pasniegts autentiska dizaina diploms, gatavots pēc akadēmijas pirmā rektora Jāzepa Vītola laikā pasniegto apbalvojumu parauga, kā arī piešķirta Swedbank stipendija 500 latu apmērā. Apbalvojumus laureātiem pasniedza JVLMA rektors Artis Sīmanis un AS Swedbank valdes loceklis Ansis Grasmanis, savukārt apsveikuma runu laureātiem veltīja Latvijas Republikas kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

„Mēs tā īsti neaptveram to milzīgo darbu, ko katrs šeit strādājošais diendienā izdara, lai Latvijas kultūra mirdzētu tā, kā šovakar," akadēmijas saimi tās dzimšanas dienā sveica ministre Žaneta Jaunzeme-Grende.

AS Swedbank valdes loceklis Ansis Grasmanis savā uzrunā uzsvēra, cik būtiski apzināties kultūras personību nozīmi valsts tēla veicināšanā: „Jau astoto gadu šī ir brīnišķīga tradīcija - sveikt izcilākos, jo īpaši tādēļ, ka Latvija ir maza valsts, un citviet varam būt pazīstami tikai ar mūsu talantiem."

Dzimšanas dienas svētku koncerta pirmajā daļā profesors Jānis Maļeckis kopā ar Sandi Šteinbergu /vijole/, Arigo Štrālu /alts/ un Daci Zālīti /čells/ atskaņoja S. Taņējeva II daļu no Klavieru kvarteta E dur op. 20. Koncerta otrajā daļā soliste Agnese Nikolovska kopā ar JVLMA simfonisko orķestri profesora Andra Vecumnieka vadībā atskaņoja K. F. E. Baha Koncerts flautai, stīgām un basso continuo d moll, Wq 22 / 426. Koncerta un svinību izskaņā orķestrim pievienojās soliste Dace Zālīte, atskaņojot P. Čaikovska Variācijas par rokoko tēmu čellam ar orķestri A dur, op. 33 /V. Fitcenhāgena red./.

Jānis Maļeckis, JVLMA Kameransambļa un klavierpavadījuma katedras profesors, saņēmis balvu nominācijā Gada mācībspēks par 2011. gadā veiktu izcilu pedagoģisko darbu, meistarklašu vadību, aktīvo dalību mūzikas festivālos, kā arī profesora ieguldījumu audzēkņu augsto sasniegumu veicināšanā starptautiskos konkursos.

Dace Zālīte, JVLMA Stīgu instrumentu katedras profesionālā bakalaura studiju programmas 4. kursa studente, saņēmusi balvu nominācijā Gada jaunais mūziķis par augsto sniegumu D.Šostakoviča Koncerts čellam E dur op. 107 atskaņojumā kopā ar JVLMA simfonisko orķestri, aktīvu koncertdarbību un dalību orķestru darbībā.

Agnese Nikolovska, JVLMA Pūšaminstrumentu katedras profesionālā maģistra studiju programmas 2. kursa studente, saņēmusi balvu nominācijā Gada jaunais mūziķis par iegūto laureātes titulu XIV Starptautiskajā Frīdriha Kūlava flautistu konkursā Vācijā, aktīvu koncertdarbību un ieguldījumu orķestru un kameransambļu darbībā.

Kopš 2004.gada JVLMA un Swedbank Gada balvu jaunajam mūziķim saņēmuši - Darja Smirnova /vijole/, Oskars Petrauskis /saksofons/, Elīna Bērtiņa /klavieres/, Guntis Kuzma /klarnete/, Gunārs Upatnieks /kontrabass/, Rihards Zaļupe /sitaminstrumenti/, Agnese Egliņa /klavieres/, Mārtiņš Circenis /klarnete/, Andrejs Osokins /klavieres/, Raimonds Bramanis /baritons/, Elīna Endzele /sitaminstrumenti/, Jurģis Klotiņš /kontrabass/, Laura Grecka /mecosoprāns/ un Rihards Plešanovs /klavieres/.

Par Gada mācībspēkiem šo gadu gaitā atzīti – JVLMA rektors un Pūšaminstrumentu katedras profesors Artis Sīmanis, Kameransambļa un klavierpavadījuma katedras profesors Jānis Maļeckis, Koncertmeistaru katedras lektore Natālija Zandmane, Klavieru katedras profesors Sergejs Osokins, Kora diriģēšanas katedras pasniedzējs un emeritētais profesors Jānis Lindenbergs un Muzikoloģijas katedras profesore Ilma Grauzdiņa.

Foto no JVLMA un Swedbank Gada balvas pasniegšanas ceremonijas un svinībām.

Foto: JVLMA un Swedbank Gada balvas pasniegšanas ceremonija. Foto (c) Edmunds Mickus

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV