Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Miglas Asni un Kokle gatavi Ziemas etnokoncertam

EasyGet.lv, 17.01.2012. 08:55 | komentāri (1)

Pirms Ziemas etnokoncerta, uz kuru 19. janvāra vakarā plkst. 19.00 aicina Ģertrūdes ielas teātris un mūzikas izdevniecība Lauska, iepazīstamies ar, iespējams, Latvijas jaunākā un vecākā jauniešu folkansambļa vadītājām. Uz Elīnas Cires jautājumiem atbild „Miglas Asni" vadītāja Liene Križevica un „Kokle" vadītāja Dina Liepa.
Miglas Asni un Kokle gatavi Ziemas etnokoncertam

Elīna: „Miglas Asni" esot sapulcējušies no visas Latvijas?

Liene: Pārstāvam visus četrus Latvijas novadus! Mūsu grupā ir jaunieši no Rīgas, Rēzeknes, Madonas, Kuldīgas, Cēsīm, no Leišmales, Liepājas.

Elīna: Esat spēlējuši dažādām auditorijām. Kura uzstāšanās jūsu pirmā gada laikā visvairāk palikusi atmiņā?

Liene: Visas uzstāšanās ir bijušas īpašas. Visspilgtākās ir "Jaunie Jāņi" kopā ar Dzelzs Vilku un festivāla "Bildes" kopā ar Juri Kaukuli, bet arī muzikālā kluba "Bubamara" koncerts, kas notika 18.novembrī, bija lielisks, jo bija sanākusi ļoti pozitīva publika, ar kuru koncerta laikā notika īpaša enerģijas apmaiņa.

Elīna: Vai piekrītat, ka „Miglas Asnus" varētu dēvēt par baltu postfolkloras grupu - ja reiz spēlējat gan latviešu, gan lietuviešu gabalus?

Liene: Negribētos tik skaļi lietot šo skaisto vārdu salikumu - baltu postfolkloras grupa - mums vēl tāls un gudrs ceļš ejams... Mūsu uzstādījums nav gluži lietuviešu tautasdziesmas mēģināt dziedāt tā, kā to dara paši lietuvieši, tāpēc, iespējams, kādam tas noteikti ne visai labi patīk. „Miglas Asni" liek tautasdziesmai ieskanēties caur šī gadsimta sajūtu. Vēlamies uzrunāt klausītājus un paši sevi ar to kopīgo skanējumu, kas rodas mūsos, spēlējot šīs mums mantojumā atstātās "dārglietas".

Elīna: Ko „Miglas Asni" teiktu tiem, kas domā, ka tautas mūzika ir muzeja un vecu sieviņu padarīšana?

Liene: „Miglas Asni" vēl nav dzirdējuši šādu domu no kāda, bet ja teiktu, mēs noteikti paaicinātu uz koncertu - lai atnāk, ieklausās un sajūt.

***

Elīna: Vai var teikt, ka Kokle ir viens no senākajiem jauniešu tautas mūzikas ansambļiem Latvijā?

Dina: Kokle ir vissenāk (1980. gadā) izveidotā bērnu folkloras kopa, kas gadu laikā ir kļuvusi arī par jauniešu grupu un vienu no aktīvākajām šobrīd Latvijā. Kokles jaunieši ir stiprs balsts dažādos jauniešu folkloras pasākumos gan kā danču spēlētāji, gan arī kā pozitīva noskaņojuma uzturētāji.

Elīna: Strādājot par pasniedzēju var labi novērot, kas mūsdienu jauniešus piesaista folklorai. Kur interneta laikmeta jaunieši saskata tautas mūzikas pievilcību?

Dina: Galvenais kopā sanākšanas iemesls abās vecākajās grupās ir laba kompānija. No malas skatoties, liekas, ka tā ir viena ģimene, kas viens par otru zina vairāk nekā viņu klasesbiedri un vecāki! Otrs iemesls - iemācīties kaut ko jaunu. Muzicēšana kā grupai dod patīkamas emocijas. Un trešā lieta - tradīcijā ir spēks. Tautas mūzika un zināšanas cilvēku sakārto un harmonizē. Visticamāk, ka vairums no viņiem to burtiski nemaz neapjauš. Tā vienkārši ir sava veida sevis sakārtošana.

Ziemas etnokoncerts notiks ceturtdien, 19. janvārī, plkst. 19.00 Ģertrūdes ielas teātrī (Ģertrūdes ielā 101 a). Ieeja koncertā – 2 Ls, skolēniem, studentiem un pensionāriem – 1 Ls, biļetes iegādājamas pirms koncerta pie ieejas, kā arī www.bezrindas.lv .

Muzikāli vizuāls ieskats:

„Miglas asni":

„Kokle":

Koncerts tiek organizēts sadarbībā ar Ģertrūdes ielas teātri un mūzikas izdevniecību „Lauska".

Informācija: www.git.lv

Foto: Jauniešu folkloras kopa Kokle. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV