Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Berlīnē masveidā slēdz mūzikas klubus

Ilze Malaševska, 23.02.2012. 12:10

''Tas ir kapitālisms – visi grib nopelnīt naudu, bet nezina ka'', sacīja berlīniete Zhanīna, kura daudzo klubu slēgšanu uzskata par draudu Berlīnei. Nakts dzīvi iecienījuši daudzi tūristi, gluži tāpat arī paši vācieši. ''Cilvēki pārvācas uz Berlīni, jo te ir daudz ballītes, bet pēc kāda laika sāk sūdzēties, ka ir par skaļu, un dara visu, lai klubi tiktu slēgti un tie, kuriem ir daudz naudas, izdomā būvēt klubu telpās dzīvokļus. Uz tādu Berlīni neviens vairs negribēs braukt.''
Berlīnē masveidā slēdz mūzikas klubus

Septembra sākumā slēgšanu gaidīja apmēram 15 Berlīnes klubi. Pirmais bija deju klubs ''Magnet'', kuram veiksmīgi atrodot jaunas telpas, sekoja viens no Berlīnes vecākajiem klubiem - ''Knaack-Club''. Stilizēta bēru ceremonija un ziedu nolikšana tika veltīta Berlīnes austrumu daļā bijušajai padomju stilā iekārtotajai ''Cafe der Republik'' slēgšanai. Klubs savas durvis vēra 2002. gadā un ar 10 dienu ballīti, slēdza - 2012. gada 30. janvārī. Savukārt gluži nesen, 21. februārī, netālu no kluba ''Schokoladen'', kas pilsētvidē ir jau 22 gadus, pulcējās kluba apmeklētāji un darbinieki, lai protestētu pret ''pilsētas izpārdošanu'' un nepieļautu tā slēgšanu.

Iemesls notiekošajam ir pavisam vienkāršs – investoru iecerēs nav atvēlēta vieta klubu kultūrai. Viens no piemēriem ir 'mega' projekts ''Mediaspree'', kura īstenošana apdraud vai ir jau izraisījusi upes krastā esošos klubu slēgšanu. 11. septembrī pēdējo reizi savas durvis vēra klubs ''Kiki Blofeld'', janvārī – ''Maria'', savu kārtu gaida ''L.U.X. Club'' un regeja, hip-hop mūzikas klubs ''Yamm''. To vietā iecerētas biroju, iespējams, arī spāņu investora ieplānotās dzīvojamās ēkas.

Otrs iemesls ir likumdošana – ar viena iedzīvotāja sūdzību par kluba skaļo mūziku var būt gana, lai tiktu aktualizēts jautājums par kluba slēgšanu. Piemēram, kāds iedzīvotājs regulāri informējis policiju par kluba ''Schokoladen'' skaļo darbību, kā rezultātā klubā mūzikas koncerti notiek no pulksten 19 līdz 22.

Foto: Klubs ''Cafe der Republik''. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV