Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Dubsisters vieno ne tikai radu saites

Evita Bandere, 24.02.2012. 13:38 | komentāri (4)

"Mēs esam māsas," uz jautājumu, vai dueta nosaukums ko atklāj par tā dalībnieču radniecību, atbild Madara un Rūta Freimanes. "Pseidonīmu "Dubsisters" izdomājām ļoti ātri (Dubstep+sisters), jo, kad sākām uzstāties kopā, spēlējām tikai Dubstep, bet neilgi pēc tam pamazām savos setos sākām iekļaut tādus stilus kā DnB un Electro." Elektroniskās mūzikas lietpratēji ar Dubsisters noteikti ir tikušies kādā no Rīgas klubiem vai redzējuši duetu uzstājamies, gluži nesenā pagātnē ievadot dabstepa producenta Mt Eden uzstāšanos koncertzālē Palladium. Turpat Dubsisters būs skatāmas arī šovakar, kad kopā ar vairākiem pašmāju māksliniekiem ievadīs Austrālijas elektroniskās mūzikas dueta Pendulum uzstāšanos.
Dubsisters vieno ne tikai radu saites

Kādēļ, jūsuprāt, ir izveidojies priekšstats, ka dabstepu galvenokārt klausās tīneidžeri?

- Katrai paaudzei, katram laika posmam ir sava jaunās mūzikas kustība. Lielai daļai tīneidžeru patīk moderna, enerģiska un agresīva mūzika. Visas šīs iezīmes šobrīd piemīt dabstepam.

Pastāstiet, lūdzu, nezinātājiem par dabstepa izveidošanos, pirmsākumiem pasaulē!

- Dabsteps ir vairāku mūzikas žanru apkopojums. Dabstepa saknes ir meklējamas Dub, Reggae, 2-Step Garage, Jungle mūzikas stilos. Paša dabstepa pirmsākumi meklējami ap 2004. gadu, kad tas ieguva atpazīstamību elektroniskās 'underground' mūzikas klausītāju lokā. Dabsteps ļoti straujā tempā ieguva globālu atpazīstamību un, sākot ar 2008. gadu, dubsteps sāka iegūt komerciālus panākums, kuri turpina attīstīstīties.

Cik Latvijā ir attīstība dabstepa kultūra, salīdzinot ar norisēm pasaulē?

- Pietiekami attīstīta, jo dabstepu atskaņo dažādās radio stacijās un klubos. Izaugsme Latvijā ir manāma, jo dabsteps kā mūzikas stils sāk palikt atpazīstamāks, kā arī tiek aicināti vairāki pazīstami ārvalstu dabstepa mūzikas mākslinieki ar saviem dīdžejsetiem.

Kurus varat minēt kā labākos piemērus šajā stilā pašu mājās?

- No latviešiem atpazīstamākie producenti ir Oyaarss un N33dles.

Kādiem ir jābūt priekšnosacījumiem, lai izveidotu augstvērtīgu dabstepa gabalu?

- Labas, kvalitatīvas producēšanas spējas.

Kam, savukārt, klausītājam jāpievērš uzmanību, lai labu dabstepa gabalu atšķirtu no mazāk vērtīga?

- Katram klausītājam ir sava vērtību skala, katrs izvērtē attiecīgo mūzikas materiālu pēc saviem kritērijiem.

Nezinātājam varētu šķist, ka šis stils izslēdz izteiktu radošuma klātbūtni – paņem daudzmaz sakarīgu gabalu, pieliek bītu, rezultātu tumbās pagriež skaļāk... Kas patiesībā notiek muzikālajā virtuvē?

- Muzikālajā virtuvē var tapt gan patiesi gardumi, gan ne tik gardi gabali, kā jau tas mēdz notikt virtuvēs!

Jūs mūziku galvenokārt sacerat vai remiksējat?

- Šobrīd mēs uzstājamies tikai ar dīdžejsetiem. Pamazām apgūstam arī producēšanas iemaņas dažādos mūzikas lauciņos.

Esmu dzirdējusi klasiskās mūzikas skaņdarba apdari šajā stilā. Vai teorētiski remiksa izveidei ir izmantojama jebkura kompozīcija?

- Teorētiski, jā!

 

Ja attaisnojošu vai citādu iemeslu dēļ koncertzāle Palladium šovakar kādam nav pa ceļam, ar Dubsisters būs iespējams redzēties 3. martā ''Backstage Eletronic Festival'' Monsterparkā, Rīgā, 8. martā - Cocoloco bārā, Vecrīga, 10. martā - 'Get Wasted' klubā "Nabaklab", 16. martā - sarīkojumā 'M.U.D' krogā "Space Dog", Vecrīgā, 17. martā - Bday BASH', Salacgrīvā/ 'DJ Sporta spēlēs', Mežezerā un 23. martā - klubā "Ziggy", Rīgā.

Seko Dubsisters jaunumiem:
http://www.draugiem.lv/dubsisters/
http://www.facebook.com/DUBSISTERS
http://www.twitter.com/DUBSISTERS

Foto: Dubsisters. Foto (c) Mārtiņš Lāčplēsis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV