Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Latviešu un leišu folkmūzikas krustceles kompaktdiskā

EasyGet.lv, 13.03.2012. 09:20

Aizgājušās nedēļas nogalē dienas gaismu ieraudzījis lietuviešu – latviešu post folka grupas „Spanxti" jaunākais albums - "Dieva zirgi, Laimes rati".
Latviešu un leišu folkmūzikas krustceles kompaktdiskā

Post folkloras grupa „Spanxti" jaunākajā ierakstā "Dieva zirgi, Laimes rati" apvienojusi divu Baltijas tautu folkloru – Latvijas un Lietuvas mitoloģiju, kara dziesmas, kosmiskos stāstus un alus dzeršanas mundrumu.

Iespējams, šī ir pirmā šāda veida latviešu un lietuviešu mūsdienu folkmūzikas tikšanās. Grupas „Spanxti" postfolka šarmu veido akustiskās ģitāras, kokle, akordeons, vijole, taustiņinstrumenti, perkusijas un skanīgas balsis.

Tekstos izmantota lietuviešu un latviešu folklora, kā arī vienā skaņdarbā Knuta Skujenieka dzeja.

„Spanxti" ir: Leonardas Marozas, Ingula Rinkevičienė, Vytautas Rinkevičius, Žaneta Svobonaitė, Povilas Vaitkevičius, Mārtiņš Viļums.

Albums ierakstīts 2011. gadā, Viļņā, dienas gaismu taustāmā formātā ieraudzījis 10. martā – albuma atvēršanas koncertā Viļņā.

„Albuma skanējums – raupji irdens kā sauja nupat uzartas zemes, jestrs kā miestiņš, reizē, dziļš un dzestrs kā avots rīta rasā. Muzikāli bagātīgo noskaņu nebojā minorīgie toņi, jo klausīšanos neierastu padara valodu pielietojums – latviešu tautasdziesmas, ko zinām, bet neesam dzirdējuši kā tās skan lietuviešu mēlē. Patīkami turēt rokās arī pašu disku, par ko jāpateicas noformējuma autoram – tas nav tikai gabals plastikāta!" (Haralds Strapāns, mūzikas pētnieks)

Albums pieejams Tautas mūzikas salonā „Upe" (Vāgnera ielā) un mūzikas veikalā „Randoms".

Dziesmu latviskojums:
01. Leļumai
02. Saule brauca gar debesi
03. Aiz kalniņa ezeriņš
04. Aši aši zīle brēca
05. Laukmalā mežmalā
06. Es pie saviem radiem
07. Uz leišiem alu dzert
08. Jūs mani kūmiņi
09. Ko runāja apinītis

Ieskats albuma skaņās:

Albuma prezentācijas koncerts bildēs: http://events.sielojramu.org/thumbnails.php?album=175&page=1

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV