Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Grouper Anglikāņu baznīcā sniedz neviennozīmīgi vērtējamu koncertu

Lauma Brežģe, 14.03.2012. 14:55 | komentāri (5)

Otrdien, 13. martā, tūres „Violet Replacement" ietvaros Anglikāņu baznīcā koncertēja amerikāņu mūziķe Līza Harisa jeb Grouper. Koncertu ievadīja pašmāju mūziķis Edgars Rubenis. Pirms koncerta izplatītajā preses relīzē bija lasāms, ka tieši Grouper uzstāšanās iezīmē festivāla „Skaņu mežs" 10 gadu jubilejas svinīgo aktivitāšu sākumu.
Grouper Anglikāņu baznīcā sniedz neviennozīmīgi vērtējamu koncertu

Galerijas:

Tie, kas ir dzirdējuši Portlendas mūziķes Grouper ierakstus, viņas daiļradi asociē ar vieglu, atmosfērisku un mazliet sapņainu skanējumu. Nereti dzirdēta arī šāda frāze: „Grouper aizved muzikālā ceļojumā." Koncertos Līza Harisa lielākoties uz skatuves redzama, spēlējot ģitāru un papildinot mūziku ar liegu vokālu, kas nebūt nav galvenā nianse Grouper mūzikā – drīzāk vēl viens instruments, kura neesamības gadījumā rastos mazākuma piegarša. Pēc koncerta Anglikāņu baznīcā prātu nomāca jautājums – vai tiešām uz Latviju ir atbraukusi cita Līza Harisa? Cita Grouper? Nepameta sajūta, ka mūziķe, kuras ieraksti koncerta gaidās tika klausīti ilgi pirms 13. marta, atradās kaut kur citur..., bet noteikti ne Rīgā.

Grouper uzstāšanos Rīgā ievadīja pašmāju mūziķis Edgars Rubenis, taču daļa klausītāju viņa performanci varēja izbaudīt vien daļēji, jo pretēji iepriekšējā vakarā izplatītajai informācijai no organizatoru puses, Rubenis uzstāšanos sāka krietni vien ātrāk pirms paredzētā laika. Spēcīgas, pakāpeniski pieaugošas drone vibrācijas Rubeņa izpildījumā šķita kā radītas Anglikāņu baznīcai. Edgars Rubenis savas performances laikā pierādīja to, ko neizdevās panākt vakara galvenajai māksliniecei – to, ka drone savā it kā vienveidībā nebūt nav garlaicīgs mūzikas žanrs. Tieši pretēji – izmantojot smalkas nianses, tas var sniegt absolūtu muzikālu piepildījumu. Jāsaka, ka tieši šo smalko nianšu trūkums Grouper uzstāšanos jau pēc pirmajām desmit, piecpadsmit minūtēm padarīja neizturami monotonu.

Grouper uzstāšanos var raksturot diezgan īsi – aptuveni stundas garumā klausītājiem tika piedāvāta gara un monotona ambient/drone kompozīcija. Iespējams, tai nebūtu bijis ne vainas, ja vien, līdzīgi kā to savā performancē darīja Rubenis, tai attīstoties tiktu piešķirta kāda tekstūra. Koncerta laikā tā vien gribējās cerēt, ka tas ir tikai ievads, pēc kā Grouper ķersies klāt ģitārai, nostāsies mikrofona priekšā un kļūst par to mūziķi, kuru gaidīja uz koncertu sanākušie. Taču visai drīz bija nojaušams, ka publika saprot – nekāda slēptā trika nebūs. Koncerta vidū zāli sāka pamest daļa atnākušo. Tomēr būtu jāizceļ koncerta vizuālais noformējums, kas bija patīkams pārsteigums – uz Anglikāņu baznīcas ērģelēm tika rādītas projekcijas.

Labpatiktos domāt, ka šis bija vien neveiksmīgs eksperiments no mūziķes puses, par ko nenojauta koncerta organizatori. Vai tā ir, grūti spriest, taču jātic un jācer, ka turpmākie Skaņu meža pasākumi, it īpaši šajā, desmitās jubilejas gadā, būs krietni vien labāki.

Foto: Grouper koncertē Anglikāņu baznīcā. Foto (c) Didzis Grodzs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV