Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Sanctimony Perfekcija

EasyGet.lv, 15.03.2012. 10:47 | komentāri (2)

Sanctimony spēlē enerģisku mūziku - par vieglu, lai būtu metāls, par smagu, lai būtu roks. Paši grupas dalībnieki savu mūzikas stilu dēvē par death 'n' roll. Gada sākumā klajā nāca EP „Perfection". Nedēļas nogalē, popularizējot jauno ierakstu, Sanctimony aicina uz diviem koncertiem - 16. martā grupa uzstāsies klubā "Fontaine Palace" Liepājā, bet dienu vēlāk – klubā "Melnā Piektdiena" Rīgā. Haralds Strapāns uz sarunu aicinājis grupas Sanctimony vokālistu Jāni Boļšaku.
Sanctimony Perfekcija

Vai paši šad tad paklausaties „When The Sun Was God" demo ierakstu vai „Eternal Suffering" albumu?

Iespējams, „Eternal Suffering" vēl kaut kad - varbūt arī pavisam nesen - kāds ir klausījies. Bet par „When The Sun Was God" šaubos. Jo, ja nemaldos 1996. gadā, kad tas tika izlaists kā demo, tas bija kasetes formātā. Kasetes ir saglabājušās, bet vairs nav uz kā paklausīties. Varbūt vajadzētu to beidzot pārvērst mūsdienīgā formātā.

EP „Perfection", manuprāt, skan drusku smagnējāks, kas labi, tomēr neierasti pēc enerģiskā death'n'roll atgriezties pie biezākas skaņas. Vecums, metāls, izaugsme?

Jā, iespējams, cauri eksperimentiem izvēlētā biezāka skaņa, iepriekšējos mūsu d'n'r albumos neizmantotais vokālais „grovls", kas vairāk raksturīgs death metālam un vēl šādi tādi knifi, liek mūsu mūzikai šodien izklausīties smagnējākai. Jāatzīst, ka neesam uz to gājuši apzināti. Jebkuri šādi eksperimenti ir ceļš uz izaugsmi. Nepamēģināsi - neuzzināsi! Visādā ziņā tas nav vecums. Parasti uz vecumdienām sāk spēlēt kaut ko paaaavisam mierīgu.

„Velns un Cilvēks", „Stereoelle" un nu - „Perfection". Vai tā ir perfekcija visā, visam?

Šie trīs nosaukumi nav saistīti savā starpā, tā nav triloģija. Ja albuma nosaukums „Hell in Stereo" netika piesaistīts kādai atsevišķai dziesmai, bet deva mūsu iespaidu par albumu kopumā, tad „Perfection" ir vienas albumā esošās dziesmas labskanīgs nosaukums. EP iekļautās trīs jaunās dziesmas (neņemot vērā kaverversijas) ir tikai ieskats topošajā materiālā. Tādēļ arī nav kāds visaptverošs vai fantāziju rosinošs nosaukums.

EP ir mazais taures pūtiens, ka drīz būs arī pilnais albums?

Pūtiens ir, bet par termiņiem klusēsim. Ka nesanāk tā, kā parasti tādos gadījumos mēdz notikt. Protams, mērķis ir lielais albums. Kā jau arī iepriekš bijām rakstijuši savos „kontos", esam spēruši pirmo soli uz pilnmetrāžas albumu. Vēl ir kārtīgi jāpastrādā, gan muzikāli, gan arī ar lietām, kas visādi citādi ir saistītas ar albuma tapšanu.

Kompakto disku ēras noriets, digitālās ēras leiputrija un mūziķis pa vidu. Kādas domas, idejas, risinājumi, kad visapkārt visa kā ir tik daudz?

Ko nolikt plauktā kolekcijai, rādīs laiks. Vai tas būs cd, plates, „flešiņš" vai cietais disks tad jau redzēs. Dzīvais skanējums ir neaizstājums. Koncertos radīto baudu un emocijas būs grūti aizstāt.

Lotas gabals „Cauri Tumsai" grupas manierē skan ļoti labi. Kas tas bija par projektu, kura ietvaros, šī dziesma radās?

Sākumā nevarējām vienoties, vai šo dziesmu vispār kaut kur vajag iekļaut. Bet nu beigās...

Esi dzirdējis oriģinālu? Šķiet tas ir kādā no „Odekalons" izlasēm. Un tagad arī Baibas Aizkalnas režisētajā īsfilmā „Ejiet bērni rotaļās". Filmā ir dzirdamas abas - gan dziesmas oriģināl, gan mūsu aranžētā versija. Bija uzstādījums, lai dziesma no sākuma līdz beigam nav viens vienīgs „metāls", tādēļ arī tāda muzikālā amplitūda, no mierīga akustiskās ģitāras sākuma, līdz totālam haosam dziesmas beigās. Kāds smejoties teica: „džeki noravās."

Šobrīd aktuāli un modīgi ir latviski. Vai esiet domājuši par dziesmās latviešu valodā?

Arī mums tagad ir dziesma latviešu valodā! Nezinu, vai tas ir aktuāli un modīgi. Tā ir katras grupas pašu izvēle. Mēs esam izvēlējušies angļu valodu un pagaidām pie šādas izvēles arī pieturamies. Varbūt kādreiz būs savādāk, kas zina!

Šomēnes intensīvi koncertējat pa Latviju. Kas nāk talkā koncertos, ko gaidīt – jaudīgu rokenrolu, detenrolu vai dabsteprollu? Būs pirotehnika, striptīzdejotājas, velni?

Jā! Somu velni Profane Omen! Tikko atgriezušies no skandināvijas tūres ar Amon Amarth, tagad būs kopā ar mums Tallinā, Liepājā un Rīgā. Un, protams, mūsu draugi Sia Radikal, ar kuriem esam kopā visos mūsu EP tūres koncertos. Vēl svarīgs papildinājums būs Rīgas koncertā. Uz „Melnās Piektdienas" skatuves kāps arī Huskvarn un Rebel Riot.

Pašmāju skatuvē tāds mazs nīkums. Kāpēc - ziema, krīze, apātija?

Es tā neteiktu. Pirms pāris nedēļām atveru Neatkarīgo un tur vesels atvērums tikai par „smago" muzonu -jaunie albumi, koncerti. Izskatās, ka viss ir hell yeah!!!

Sanctimony – kā raksturotu nezinātājam trijos vārdos?

Melodija, spēks, enerģija.

http://www.sanctimony.lv/
http://www.draugiem.lv/sanctimony/
http://www.myspace.com/sanctimonylatvia

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV