Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Mazais orķestris "Pink Martini" koncertē Lielajā Ģildē

Lauma Brežģe, 18.05.2012. 09:18

Ceturtdien, 17. maijā, Lielajā Ģildē koncertēja amerikāņu miniorķestris „Pink Martini". Muzikālās apvienības nosaukums nav svešs nedz pasaulē, ne arī pie mums, Latvijā. Pirms koncerta sākuma daudzi atnākušie bija dzirdami, savstarpēji daloties stāstiem par to, kā iepazinuši „Pink Martini" mūziku – dažiem pirmā tikšanās ar mūziķu daiļradi notikusi jau deviņdesmitajos gados līdz ar orķestra pirmsākumiem, citiem tas noticis vēlāk. Un neskatoties uz to, cik ilgi katrs no koncerta apmeklētājiem jau pazīstami ar „Pink Martini" mūziku, skaidri bija jūtams tas, ka koncerts Rīgā bija ne vien patīkams pārsteigums, bet arī ilgi gaidīts notikums vietējā koncertdzīvē.
Mazais orķestris "Pink Martini" koncertē Lielajā Ģildē

Galerijas:

Pasaules vēsmas mūzikā „Pink Martini" saviem klausītājiem piedāvāja desmit mūziķu sastāvā. Daļu koncerta apmeklētāju, iespējams, pārsteidza fakts, ka Rīgā orķestris bija ieradies bez ilggadējās vokālistes Čainas Forbsas (China Forbes), kas, atgūstoties pēc balss saišu pārslodzes rezultātā veiktās operācijas, ietur pauzi muzicēšanā, tomēr pavisam drīz sola atgriezties „Pink Martini" sastāvā. Viņas vietu sastāvā nu jau ilgāku laiku ieņem dziedātāja Storma Lārdža (Storm Large), kuras izpildījumā „Pink Martini" kompozīcijas ne mirkli nezaudē ierasto krāšņumu. Lai gan abu mūziķu balsis un skatuviskā persona ir atšķirīgas, klausītājam – koncerta apmeklētājam – atšķirību sajust ir grūti, jo mazā orķestra pamatbūtību neveido tikai vokāliste vien. Tas nebūtu iedomājams arī bez „Pink Martini" dibinātāja – pianista Tomasa Lauderdeila (Thomas Lauderdale) vai vokālista un perkusionista Timotija Nišimoto (Timothy Nishimoto). Tomēr, vērojot „Pink Martini" uz skatuves, ir skaidrs – lai gan katrs dalībnieks ir spilgta personība, mūziķi ir vienots kopums. Koncerta laikā starp mūziķiem jūtama perfekta saspēle, kurā priekšplānā tomēr izvirzās iepriekš minētie orķestra līderi, kā arī pūtēju (trombons un trompete) un bungu/ perkusiju dueti. Neviens no mūziķiem nepaliek pamests novārtā, jo teju katrā no „Pink Martini" skaņdarbiem kādam no mūziķiem ir iespēja izpausties ar solo – lai gan pamatā tie tomēr ir pūtēju pāris, ģitārists, perkusionisti vai pats orķestra līderis Lauderdeils, vienu no pēdējām kompozīcijām ievada vijolnieks, bet jau koncerta pirmajā pusē mūziķi nododas nelielai improvizācijai, katrs demonstrējot savu instrumentu un tā pārvaldīšanas prasmi.

„Pink Martini" koncertu iesāka krāšņi, izpildot vienu no klausītāju iecienītākajām kompozīcijām „Amado Mio", kas, kā zināms, ir skaņdarbs no 1946. gada filmas „Gilda". Koncertā orķestris izpildīja plašu kompozīciju klāstu, sākot ar īpašu atzinību guvušā pirmā albuma „Sympathique" dziesmām līdz pat visjaunākajiem skaņdarbiem. Vokāliste Storma Lārdža bija dzirdama izpildām dziesmas gan angļu, gan arī spāņu, franču un pat krievu valodās. Vairākas dziesmas, tostarp „Donde Estas, Yolanda?", izpildīja arī vokālists un perkusionists Timotijs Nišimoto. Abi vokālisti vairakkārt vienojās duetā. Lai neieslīgtu vienveidībā, kas gan šķiet neiespējama domājot par „Pink Martini", karstasinīgus Latīņamerikas ritmus nomainīja lēnas romances. Īpašu centību no savas puses izrādīja Tomass Lauderdeils, vairākas dziesmas piesakot latviešu valodā. Dažubrīd gan pianistam nācās lūgt pirmajā rindā sēdošo atbalstu, izrunājot kādu no vārdiem. Īpaši sirsnīgs bija brīdis, kad mūziķis pieteica populāro skaņdarbu „Hang on Little Tomato", vispirms stāstu par mazo tomātiņu izstāstot angļu valodā, bet pēc tam, publikai jau nojaušot priekšā gaidāmās grūtības, cenšoties to nolasīt latviski. Līdz ar iepriekš minētajām dziesmām „Pink Martini" koncertā izpildīja arī tādas kompozīcijas kā „Quizas Quizas Quizas", „No Hay Problema", „Du Soleil Plein Les Yeux (Eyes Full of Sun)" un citas. Šķiet, vislielāko publikas sajūsmu izpelnījās kompozīcija „Una Notte a Napoli", kuru jau piesakot pavadīja skaļas ovācijas. Pēc koncerta pamatdaļas beigām mūziķi uz skatuves atgriezās vēl reizi, lai izpildītu divas kompozīcijas, no kurām viena, koncertu noslēdzošā, bija populārā „Brazil". Tās laikā vokāliste lūdza publiku celties kājās un dejot. Klātesošie šo iespēju labprāt arī izmantoja, jo jau kopš koncerta sākuma bija jūtams, ka Lielās Ģildes sēdvietu rindas tomēr šādam koncertam ir tikai daļēji piemērotas. Publika to vien kāroja kā kustēties līdzi mūzikas ritmam.

Nav noslēpums, ka latviešiem, līdzīgi kā Ziemeļvalstu tautām, Saules gaismas un siltuma ir par maz. Tur neko nevar mainīt, un atliek vien meklēt citas iespējas, kur smelties šo siltumu un prieku. „Pink Martini" koncertā Rīgā neapšaubāmi uzlādēja sanākušo publiku ar skaistām, siltām un saulainām emocijām. Tās bija iespējams sajust pusotru stundu garajā koncertā, bet turpinājumu iespējams meklēt „Pink Martini" ierakstos. Un kas zina – varbūt pēc pāris gadiem ar mūziķiem klātienē izdosies tikties vēlreiz tepat, mūsu pilsētā, kuru vokāliste Storma Lārdža koncerta sākumā nodēvēja par ārkārtīgi skaistu.

Foto: "Pink Martini" vokāliste Storma Lārdža koncertā Lielajā Ģildē. Foto (c) Vladislavs Punculs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV