Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Positivus ieskaņas pasākums Palladium

Lauma Brežģe, 20.05.2012. 20:56

Sestdien, 19. maijā, „Palladium" koncertzālē notika jau otrais festivāla Positivus ieskaņas pasākums jeb Positivus sesija. Pirmā Positivus sesija norisinājās 24. martā un tajā muzicēja latviešu mākslinieki – grupas „The Sound Poets" un „Triānas parks", kā arī dziedātāja Alise Joste. Šoreiz uz skatuves kāpa viesi no Lielbritānijas – dziedātāja Emma Geitrilla, kā arī grupas „The Mariner's Children" un „Peggy Sue".
Positivus ieskaņas pasākums Palladium

Galerijas:

Mūzikas festivālu ieskaņas pasākumi nav nekas jauns. Tā ir lieliska iespēja baudīt labu mūziku un sajust gaidāmā festivāla vēsmas. Lai gan pirms pasākuma tika solīts, ka koncerta apmeklētājiem „būs iespēja arī atcerēties iepriekšējo festivālu sajūtas, vērojot koncertu ierakstus no pagājušā gada TELE2 skatuves", šajā ziņā nācās vilties. Šāda pievienotā vērtība pasākumam, neapšaubāmi, sniedz daudz, it īpaši, ja šādi video tiek demonstrēti brīžos starp tikko nospēlējušo un nākamo mūziķu uzstāšanos, kad daļa publika garlaikojas. Pasākuma apmeklētāji solītos video tā arī nesagaidīja.

Vakaru ievadīja dziedātāja Emma Geitrilla, kas uz skatuves spēlēja arfu, un viņai pievienojās arī ģitārists, kura klātbūtne gan, jāatzīst, mūziķes sniegumam lielu pienesumu nesniedza. Emma Geitrilla ir harizmātiska mūziķe, kura apveltīta ne tikai ar skaistu balsi, bet arī prasmi spēlēt arfu. Un tomēr, vakaru ievadošās mūziķes loma viņai šķita nepiemērota. Geitrillas mūzika ir perfekti piemērota vēliem vasaras vakariem un naktīm vasaras festivālos, nevis „Palladium" koncertzālei, kurā sanākušo čalas skaļumā pārsniedza to, kas notiek uz skatuves. Iespējams, tieši arfas dēļ, pirmās asociācijas, kas rodas, klausoties Geitrillas sniegumu, ir ar amerikāņu mūziķa Peta Grossi projektu „Active Child", kurā līdzās vokālista neparastajai balsij ir jāizceļ arī arfa. Pavisam nesen, 14. maijā, Geitrilla izdeva savu pirmo albumu „Chapter I" Willkommen Records paspārnē. Albumu iespējams noklausīties mūziķes Bandcamp lapā, un tas būs lieliski piemērots siltiem, vēliem vasaras vakariem. Uzstājoties Positivus sesijā mūziķe izpildīja dziesmas no debijas albuma un kā spilgtāko un atmiņā paliekošāko noteikti jāmin kompozīciju „Josephine".

Kā nākamie uz skatuves kāpa apvienība „The Mariner's Children", un nemaz nezinot, ka šādu raksturojumu grupai sniedzis arī britu laikraksts „The Guardian", grupu uzreiz radās vēlme salīdzināt ar „Mumford & Sons", kas neapšaubāmi ir viena no veiksmīgākajām folk apvienībām pasaulē, neskatoties uz to, ka grupa izdevusi tikai vienu albumu. Tas, kā skanēs „The Mariner's Children" mūzika, ir jūtams vēl pirms pirmajiem akordiem. Septeta sastāvā ir bundzinieks, basģitārists, vijolniece, čelliste, divi ģitāristi, no kuriem viens ir arī grupas vokālists, kā arī jau iepriekš minētā Emma Geitrilla, kas „The Mariner's Children" sastāvā ir ne tikai vokāliste, bet spēlē arī akordeonu. Šķiet, daudzi no grupas gaidīja vienveidīgāku skanējumu, nekā tas bija realitātē, jo, ja sākumā daļa publikas sēdēja koncertzāles malās, tad jau pēc pirmajām dziesmām labprāt devās tuvāk skatuvei. Šī bija visai ekskluzīva iespēja Latvijas publikai baudīt šīs grupas mūziku, jo, piemēram, internetā pieejamas vien dažas grupas kompozīcijas. Neskatoties uz to, mūziķus nebūt negribētos likt iesācēju kategorijā, jo koncerta pēcgarša liecināja, ka šo grupu varētu klausīties vēl un vēl. Un tad, kad apvienība tiks galā ar problēmu, kas piemeklē daudzus jaunos māksliniekus, proti, garām pauzēm starp dziesmām, „The Mariner's Children" noteikti kļūs par lielisku koncertgrupu.

Īsi pēc pusnakts „Palladium" skatuvi ieņēma šarmantais britu trio „Peggy Sue", kam atsevišķu dziesmu laikā pievienojās arī „The Mariner's Children" vokālists – šoreiz kā basģitārists un brīžiem arī bundzinieks. „Peggy Sue" ir apvienība no Braitonas, Lielbritānijā, un grupa ir dibināta 2005. gadā. Grupai „Peggy Sue" skaitlis divi ir īpašs – kopš dibināšanas divas reizes ir mainīts grupas nosaukums, izdoti divi albumi un sastāvā ir divas mūziķes, bet pie bungām – puisis. Grupa tiek kategorizēta zem folkmūzikas žanra, tomēr „Peggy Sue" sevī apvieno daudz vairāk. Ne gluži folk, ne arī indie. Kaut kas mazliet netīrāks, mazliet huligāniskāks. Brīžiem šķiet, ka šī grupa labi iederētos zem Džeka Vaita „Third Man Records" leibla. Un arī – ne līdz galam. Šī nekonkrētība tomēr netraucē baudīt viņu mūziku. Tā spēj ievilināt gan klausoties to ierakstā, gan baudot dzīvē. Atlikusī publikas daļa, kas vēl koncertu nav pametusi, šīs grupas uzstāšanās laikā mobilizējas – nav vairs redzams teju neviens, kas koncertu baudītu sēdus. „Peggy Sue" izpilda ne tikai savas dziesmas, bet arī divas kaverversijas, no kurām viena ir Reja Čārlza „Hit the Road Jack", kas tiek izpildīta savdabīgā akustiskā versijā. Līdzīgi kā Emma Geitrila un „The Mariner's Children" arī „Peggy Sue" dziesmu starplaikos labprāt komunicē ar publiku un šīs apvienības dāmām tas izdodas īpaši šarmanti – ar kārtīgu devu sievišķīga humora un šarma.

Grūti spriest, vai atnākušajiem Positivus sesijas koncerts spēja radīt festivāla gaidīšanas sajūtas, tomēr šī gada festivāls ir gaidīšanas vērts. Positivus festivāls Salacgrīvā – jau 20. jūlijā. Pavisam drīz.

Foto: Emma Geitrilla koncertē Palladium. Foto (c) Kristiāns Kažmers

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV