Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Vasarsvētkos koris Kamēr... un LSO atskaņos Pučini grandiozo Messa di Gloria

EasyGet.lv, 25.05.2012. 14:37

Vasarsvētku nedēļas nogalē – sestdien, 26. maijā, Liepājā, Sv. Jāzepa katedrālē un svētdien, 27. maijā, Rīgā, Sv. Jāņa baznīcā jauniešu koris Kamēr..., Liepājas simfoniskais orķestris (LSO) un solisti Aleksandrs Antoņenko (tenors) un Jānis Apeinis (baritons) atskaņos Džakomo Pučini majestātisko lieldarbu Messa di Gloria, ko pazīstamais komponists rakstījis agrā jaunībā – 22 gadu vecumā - vēl pirms bija kļuvis par atzītu operu skaņradi, informē Kamēr... direktore Kristīne Zvirbule.
Vasarsvētkos koris Kamēr... un LSO atskaņos Pučini grandiozo Messa di Gloria

Komponista dzīves laikā Mesa di Gloria tā arī ne reizes netika atskaņota, kam par iemeslu varētu būt komponista paša vēlme priekšplānā izcelt savu opermūziku. Pirmo reizi mesa piedzīvoja pirmatskaņojumu tikai 20 gadsimta vidū un kopš tā brīža tiek bieži iekļauta orķestru un koru repertuāros. Latvijā Messa di Gloria pēdējo reizi atskaņota 2008. gadā Valsts akadēmiskā kora Latvija un Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra sastāvā.

Koncertos koris Kamēr... uzstāsies arī ar a cappella programmu. Kormūzikas gardēžiem būs iespēja baudīt repertuāru, kurā līdzās jau pazīstamiem opusiem kā Arnolda Šēnberga Miers virs zemes, Jura Karlsona Neslēgtais gredzens, Pētera Butāna Sākumā bija vārds un Aleksandra Grečaņinova Tavs svētais vakarēdiens, Latvijā pirmo reizi izskanēs zviedru komponistes Karīnas Rēnkvistas Haya! Savukārt par pirmatskaņojumiem parūpējušies jaunie komponisti Jānis Ķirsis un Jēkabs Jančevskis.

Koncertos pie pults stāsies jaunais diriģents Jānis Liepiņš (1988), kurš kopš 2006. gada ir kora Kamēr... otrais diriģents. Šobrīd studē Latvijas Mūzikas akadēmijā kordiriģēšanas katedrā pie profesora Jāņa Lindenberga, bet pērn mācījās Berlīnes Mākslu augstskolā, kur apguva orķestra diriģēšanu pie profesora Luca Kēlera.

Biļetes uz koncertiem pieejamas Biļešu Paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv, kā arī abos koncertos - stundu pirms sākuma.

Koncerts Liepājā notiks 26. maijā Sv. Jāzepa katedrālē pulksten 19.00, bet Rīgā – 27. maijā Sv. Jāņa baznīcā plkst. 19.00.

Koncertu Rīgā rīko Rīgas kultūras iestāžu apvienība, bet Liepājā - Liepājas Simfoniskais orķestris.

Foto" Diriģents Jānis Liepiņš. Foto (c) Ansis Starks

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV