Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Kodek(s) viesojas Monreālā un Ņujorkā

EasyGet.lv, 29.05.2012. 08:22

Latvijas underground elektroniskās mūzikas tīrradnis Kodek jeb Raivo Vainovskis pirmdien, 28. maijā, Mutek festivālā Monreālā prezentē dzimtās Madonas scēnas aktivitātes, informē Viestarts Gailītis. Šis pasākums notiek nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu mežs starptautiskās sadarbības rezultātā jeb tā dēvētā ICAS simpozija ietvaros (ICAS jeb International Cities of Advanced Sound ir globāls eksperimentālās mūzikas festivālu tīmeklis).
Kodek(s) viesojas Monreālā un Ņujorkā

Decembrī līdzīgā pasākumā Soco jaunās mūzikas festivālā Montevideo, Urugvajā, piedalījās komponiste Santa Ratniece un sadarbībā ar Montevideo Konservatorijas solistiem atskaņoja divus savus skaņdarbus Latīņamerikas vecākajā teātrī Teatro Solis. Abu mākslinieku prezentācijas ir atbalstījis Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds un Eiropas Komisijas programma Kultūra 2007-2013. Mutek ir ievērojamākais un lielākais elektroniskās mūzikas festivāls Ziemeļamerikā, pielīdzināms Sonar festivālam Barselonā. Festivāla prestižs daudziem mūziķiem nokļūšana tajā garantē tālāku starptautisku atpazīstamību. Simpozija sadaļa, kurā Kodek veic savu prezentāciju saucas Vanishing Boundaries and New Beginnings un tās fokuss ir starpdisciplinaritāte un inovācijas subkultūrās.

Savukārt tieši pirms Monreālas Kodek pie lielām ovācijām uzstājās Blip festivālā Gramērsija teātrī, Manhetenā, Ņujorkā. Blip festivāls ir prestižākais "čipmūzikas" pasākums, kas notiek arī Tokijā un Melburnā. Tā ir mūzika, kas tiek radīta ar primitīvas elektronikas – tas ir, agrīno datoru un videospēļu konsoļu palīdzību, un Kodek darbs šajā žanrā ir ļoti novērtēts.

Pēdējos gados nelielā, bet vitālā Madonas underground elektroniskās mūzikas kopa ir bijusi iespējams oriģinālākās eksperimentālās deju mūzikas veidotāja Latvijā, ikgadus arī organizējot radikālas avangarda pagrīdes mūzikas minifestivālus Madonā. Radot skaņas, kas nav ietilpināmas nevienā no pazīstamajiem žanriem, Kodek ienes mūzikā pats savas aktualitātes, pārsteigdams ar savu attieksmi pret pieņemtajām normām- savās uzstāšanās reizēs viņš parasti klausītājus provocē pārvērtēt savus pieņēmumus par „normālo". Bruņojies ar panku scēnai raksturīgo attieksmi un ekstravagantiem mūzikas instrumentiem (tostarp savulaik populārajām kabatas spēļu konsolēm Game Boy), Kodek brucina melodijas un ritma harmoniju.

Tiešsaisstes resursi:

Mutek simpozijs - http://www.mutek.org/en/festival/2012/events/718

Blip festivāls - http://blipfestival.org/2012/

Foto: Kodek Ņujorkā. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV