Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Pēterdienā Rīgā skanēs koncerts „Gaišā mūzika"

EasyGet.lv, 25.06.2012. 13:42

29. jūnijā plkst. 19.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā Gaišās mūzikas koncertā uzstāsies koklētāju ansamblis Cantata, informē Ilona Brūvere.
Pēterdienā Rīgā skanēs koncerts „Gaišā mūzika"

Pēc Jāņu ugunskuru, alus, danču un izēšanās trakuma koklētāju ansamblis Cantata Sv. Pētera baznīcā klausītājiem piedāvā apcerīgu, romantisku un noskaņām bagātu muzikālu pārdzīvojumu. Programmai izvēlēti latviešu un ārzemju komponistu skaņdarbi: Līgas Ančevskas Atbalsis un Tete a tete, Gabriela Verdales Impromts op89, Ievas Šablovskas Ēnu deja, Imanta Zemzara Gaišā mūzika, Bernarda Andre Rudens dejas Nr1 un Nr4 , kā arī Meinres Hjūleinas tautas melodijas apdare Ziedi.

Mūzikas zinātne pamato tautas mūzikas un folkloras zināšanu kopumu kā cilvēka iekšējās harmonijas un sakārtotības pamatu. Un ar kokli Latvijā saistītas senākās, visvairāk pētītās mūzikas tradīcijas un jaunrades inovācija. Šī tik izteikti latviskā instrumenta attīstības vēsture norāda uz kokles tradicionālo, rituālo nozīmi, simboliski saistot instrumenta skanējumu ar dvēseles ceļojumu. Folklorā atrodamie motīvi saglabā priekšstatu par kokli kā dziedošo koku, kurā iemiesojusies cilvēka dvēsele. Kokle, kā neviens cits instruments, spēj izdziedāt dvēseles stīgas, kas dzidras un gaistošas, ļaujot pēc Līgo svētkiem tuvoties latviešu tautas mentalitātes smalkākajām dvēseles izpausmēm. Gaišā mūzika Pēterdienā turpina kokles muzikālās tradīcijas tautas dziesmu apdarēs un jaunās, instrumentam īpaši komponētās melodijās.

Kokle ir viens no latviskākajiem mūzikas simboliem, un tie katrai tautai ir savi, tāpat kā svētvietas. Kokles skaņas nes sevī lielu emocionālu pārdzīvojumu un spēcīgāk kā citas kultūras vēstures liecības vairo nacionālo pašapziņu, mīlestību un cieņu pret savu tautu un tās garīgajām vērtībām.

Koklētāju ansambļa Cantata koncerts „Gaišā mūzika" norāda uz dabas skaistumu un alkām pēc dvēseles harmonijas. Pēterdiena, kas svinama tūlīt pēc Jāņiem, latviešu folkloras senajos rakstos minēta kā siena laika iestāšanās lauku darbos. Folkloras tulkojumā Pētera pārziņā nodotas smaržīgās siena pļavas un Pēterdienā pēdējo reizi tiek izdziedātas līgo dziesmas. Koncerts Sv. Pētera baznīcā ienes pēcjāņu dvēselisko dabas harmonijā meklēto gaišumu baznīcas velvēs un pilsētā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV