Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Melnās Piektdienas koncertsezonu noslēgs Death in June

EasyGet.lv, 29.06.2012. 09:58

Šovakar, 29. jūnijā, smagās mūzikas klubs «Melnā Piektdiena» savu ziemas — pavasara koncertsezonu noslēgs ar šaurās aprindās plaši pazīstamā neofolkmūzikas projekta «Death in June» koncertu.
Melnās Piektdienas koncertsezonu noslēgs Death in June

Tas folkmūzikas vilnis, kurš pašlaik iegūst strauju atpazīstamību ārpus kontrkultūras aprindām un kurā darbojas arī «Death in June», radies kā atvasinājums nevis no senākās hipiju laika intereses par folkloru un arī ne no, piemēram, «Iļģiem» vai «Skyforger» raksturīgajiem mūsdienīgajiem centieniem miksēt autentisko folkloru ar rokmūziku — neofolka kustība, tieši pretēji, ir izaugusi no industriālās, EBM un «aggrotech» mūzikas pagrīdes. Cieša saistība neofolka mūzikai ir arī ar vēsturiskajām karavīru un armijas dziesmām — šīs mūzikas atdzimšana mūsdienu skanējumā bieži vien tiek ironiski dēvēta par «militāro popu». Latvijas klausītājiem šī būs viena no pirmajām iespējām iepazīties ar neofolku tā vadošā mākslinieka izpildījumā.

«Death in June» darbību jau vairāk nekā trīsdesmit gadus virza patlaban Austrālijā dzīvojošais britu dziesminieks Duglass Pīrss (Douglas Pierce). Sākotnēji «Death in June» spēlēja postpanku mūziku, taču astoņdesmito gadu beigās grupa faktiski kļuva par Pīrsa soloprojektu un pievērsās industriālās mūzikas veidošanai. Deviņdesmitajos gados skanējums mainījās atkal, no industrijas pārejot uz dzidru, melodisku neofolku, studijas ierakstos balstoties uz vienatnē iespēlētām klavieru un akustisko ģitāru partijām, kuru izpildīšanā koncertos tiek retumis pieaicināti citi mūziķi. Zem «Death in June» vārda ir iznākuši jau 19 albumi, no kuriem jaunākais — «Peaceful Snow» — iznācis aizpagājušogad un sastāv no 13 solodziesmām klavierēm un balsij. CD izdevumam klāt pievienots arī otrs disks «Lounge Corps», kurā uz klavierēm pārspēlēti vecie «Death in June» hiti no industriālā perioda.

Lai arī mūsdienās Duglass Pīrss spēlē akustiskas dziesmas, mākslinieks tomēr pieturas pie «Death in June» visas karjeras laikā raksturīgās asās vizuālās izpausmes, daudz izmantojot nacistu laika Vācijas stilistiku, rūnu rakstus, dažādus vizuālus simbolus — kā maskas, miroņgalvas, cimdotu roku ar pātagu utt. Duglass vienmēr uzsvēris, ka šo simbolu lietošana izriet no «Death in June» tēlainās lirikas un intereses par vēsturi, turklāt «Death in June» politiskā nozīmē ir kreisa grupa. Bez tam Duglass nevar būt nacists, jo ir atklāts gejs. Tomēr «Death in June» koncerti ir tikuši aizliegti Šveicē un ASV, bet Vācijā «Death in June» mūzikas izpildīšana un ierakstu izplatīšana ir aizliegta federālā līmenī.

Koncerts «Melnajā Piektdienā» 29.06. no 20:00, ieeja Ls 12, biļetes koncerta dienā kluba kasē.

Foto: Neofolkmūzikas projekts «Death in June». Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV