Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Foto: Summer Sound Liepāja 2012

Aiga Leitholde, 09.07.2012. 09:59

No 6. līdz 8. jūlijam Liepājā otro gadu norisinājās mūzikas festivāls Summer Sound, kur uz septiņām skatuvēm bija dzirdami visdažādāko mūzikas stilu izpildītāji. Festivāla abās dienās to kopskaitā apmeklēja ap 25 000 cilvēku.
Foto: Summer Sound Liepāja 2012

Galerijas:

Nedēļas nogalē Summer Sound tika lolots ar patiesi vasarīgu, karstu laiku. Tāpēc festivāla teritoriju apmeklētāju vairākums piepildīja vien tad, kad pamazām sāka krēslot. Piektdienā skatuves galveno mākslinieku gods tika grupai 'Instrumenti' un Gacho. Liepājā 'Instrumenti' ieradās no Čehija festivāla, bet naktī pēc koncerta taisnā ceļā devās uz festivālu Polijā, Summer Sound ietvaros uzstājoties ar viskrāšņāko šovu. Arī Gacho, kurš jau aizvadītajā gadā pārliecinoši iekustināja festivāla pūli, Summer Sound bija sagatavojis elektroniskāku programmu. Sestdienas nakts absolūtie publikas mīluļi bija amerikāņi 'Far East Movment' – elektroniskais hip hop kolektīvs no Ņujorkas, kuriem publiku sagatavoja briti 'The Big Pink' un vācieši 'H-Blockx'.

Izvērtējot uz Pludmales skatuves dzirdēto, var secināt, ka vislielāko jauniešu atsaucību iegūst tie pašmāju mākslinieki, kas spēj novērtēt globālo masu kultūras virzību un pasniegt to latviskā variantā. Lieliski tas izdodas Gacho. Krāšņo 'Instrumenti' mūzikas nianses festivāla publikas kņadā brīžiem nebija saklausāmas. Lai gan grupa ir veiksmīgu hītu radītāji, viņu koncerta priekšnesumam ir svarīgs kopējais muzikālais plūdums, taču festivāla publikai tīkamāks ir fragmentārais, ātri mainīgais. Amerikāņi 'Far East Movment' šobrīd ir slavas augstumos. Viņu singlus atpazīst arī tie, kam mūziķu izpildītais nemaz neinteresē. 'Far East Movment' slavas mirdzums ir nozīmīgs faktors auditorijas ekstāzes raisīšanai. Amerikāņu masu kultūras tendences Latvijā ir augstu vērtētas, ar 'Far East Movment' festivāls bija trāpījis desmitniekā.

Summer Sound septiņu skatuvju popularitāte acīmredzami bija atkarīga no diennakts laika. Piemēram, Fantasy Garden tika labi apmeklēta pēcpusdienā, kad atlaidušies mīkstajā zālītē, klausītāji baudīja 'Sus Dungo', Anetes un citu galvenokārt mūziķu mierīgos priekšnesumus. Bet naktī interese par Fantasy Garden bija zudusi, lai gan programmā joprojām bija lieliski mūziķi, piemēram, 'People of K'. Šis trio mūziku izpildīja, spēlējot bungas, ksilofonu un čellu, radot avangardu.

Vislabākajā novietojumā atradās Cēsu alus skatuve. Kāpa aizturēja vēju, paaugstinājums pie pieminekļa deva iespēju apsēsties un, lai tiktu pie jūras, Cēsu alus skatuvei vienkārši bija jāiet garām. Programma bija bagātīga – nedaudz klasisku vērtību, nedaudz ārzemju viesu, pašmāju labāko popa un roka mākslinieku. Piektdienas naktī sirsnīgi publiku aizrāva grupa 'Astro'n'out', bet sestdienā pārdomātu un emocijām bagātu šovu nospēlēja igauniete Iiris. Viņas mūzikai ir popmūzikas draiskulīgums, rokmūzikas enerģija, elektronikas lipīgums, kas, ieturot vienmērīgumu, tika apvienots aizrautīgā priekšnesumā. Lielu atsaucību ieguva 'Pienvedēja Piedzīvojumi', kas vēlā sestdienas naktī spēlēja savas vislabākās dziesmas.

Lai gan oficiāla deju mūzikas skatuve Shark Energy Deju telts bija viena, pludmalē sponsori organizēja vēl vismaz trīs diskotēkas, kas ļoti piesaistīja dejotājus. Vislielāko popularitāti ieguva O-kartes youtube ballīte, kur katrs pats varēja pasūtīt savu dziesmu ar sveicienu draugam vai cita veida komentāru, piemēram, par melno caurumu. Diemžēl šī diskotēkas decibelu skaļums ļoti 'nomāca' Alternatīvo skatuvi. Uzbūvēta ar skatu pret jūru, Alternatīvās skatuves skaņu ļoti ietekmēja vējš, blakus esošās diskotēkas. Lai gan skatuve atradās netālu no Pludmales ieejas, tomēr tā tika viduvēji apmeklēta. Bet attālā Teātra bāra telts, šķiet, bija maza oāze, kur patverties lielās kņadas nomocītiem.

Festivāls Summer Sound ir noslēdzis savu otro gadu godam. Iepriecināja daudzveidīgie suvenīri ar festivāla simboliku, iespēja nopirkt mūziķu ierakstus, kā arī Summer Sound aplikācija. Festivāla otrajā gadā ir izkristalizējusies galvenā mērķauditorija un tās intereses. Ja pirmajā gadā apmeklētāju vecuma grupa bija daudzveidīga, tad otrajā izteikti dominēja jaunieši līdz 25 gadiem, kuru intereses ir nevis jauni muzikāli atklājumi, bet gan aktualitātes masu kultūrā. Nenoliedzami festivāls tiem ir tīkams, tāpēc jācer, ka publikas prasības augs, dodot motivāciju arī Summer Sound kļūt vēl stiprākam, ļoti iespējams tieši electro/ dance/hip hop mūzikas lauciņā.

Foto: Kristiāns Kažmers

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV