Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Klajā nāk folkloras kopas Dzieti "Saules dziesmas"

EasyGet.lv, 17.07.2012. 16:28

Tautas vērtes kopai „Dzieti" nācis klajā jauns tradicionālo dziesmu albums „Saules dziesmas". Jaunā mūzikas diska skanīgā prezentācija notiks Riekstu kalnā Cēsīs 21. jūlijā plkst.15:00, informē Cēsu Kultūras un Tūrisma centra projektu vadītāja Ilona Asare.
Klajā nāk folkloras kopas Dzieti "Saules dziesmas"

Tautas vērtes kopa "Dzieti" savas darbības 30 gados ir ieguvusi plašu atpazīstamību ne vien Cēsīs un novadā, bet visā Vidzemes reģionā un aiz tā robežām. „Dzietu" aizvadītais 30 gadu aktīvas muzicēšanas periods ir svarīgs brīdis, lai atskatītos uz tautas vērtes kopas daiļradi un parūpētos par uzkrāto vērtību tālāku izplatīšanu arī ārpus Cēsu novada robežām.

Tautas vērtes kopas nosaukums „Dzieti" - jaunie dzinumi jeb atvases saistās ar uzziedēšanu, rašanos-dzimšanu, izcelšanos un labi sabalsojas ar vārdu „dziedāt". Jaunā mūzikas albuma filosofiskā koncepcija savukārt ir cieši saistīta ar Sauli – dienas zvaigzni, kas kosmogoniskajā simbolikā atrodas kosmosa centrā. Saules un mūža rituma maiņu „Dzieti" ir ietvēruši 19 dziesmās, kas nu tiek nodotas klausītāju vērtējumam. Dziesmu muzikālās apdares veidojusi kopas vadītāja Dace Balode, bet balsis kopīgā skanējumā ar tradicionālajiem mūzikas instrumentiem – dūdām, stabuli, kokli, arī vijoli, ģitāru, čellu un sitamiem instrumentiem apvienojuši 10 kopas dalībnieki – Audris Balodis, Elga Broka, Imants Ozoliņš, Laura Dzelzkalēja, Ieva Dzalbe, Anna Rakule, Dārta un Daina Narkevičas, Didzis Romanovskis un Silards Zigats.

Jaunais dziesmu krājums sniegs ne tikai emocionālu baudījumu un tuvību latviskai kultūrai, bet arī kalpos kā izglītojošs materiāls latviešu folkloras izziņai un tajās ietverto vērtību popularizēšanai mūsdienu sabiedrībā. Albuma izveide balstīta uz ilgstošu darbu tautas muzikālo vērtību izpētē un muzikālā interpretācijā, veidojot jaunas apdares aizvadītajā gadsimtā Cēsu apriņķī pierakstītajām latviešu tautas dziesmām.

„Saules dziesmu" albuma skanīgā prezentācija norisināsies 21.jūlijā plkst.15:00 senajā vendu pilskalnā – Riekstu kalnā Cēsīs. Lietus gadījumā koncerts notiks Cēsu Jaunās pils velvju zālē.

Albums izdots ar Vidzemes plānošanas reģiona, Valsts Kultūrkapitāla fonda un Cēsu novada pašvaldības atbalstu.

Foto: Tautas vērtes kopa „Dzieti". Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV