Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Ska mūzikas revolucionāri The Skatalites

EasyGet.lv, 20.07.2012. 11:47

Lesters Sterlings. 76 gadus vecs jamaikietis. Melni balti rūtota hūte un krekls ar liesmām. Sejā redzamas smaida radītas dziļās rievas. Tās nepazūd. Gluži tāpat kā alta saksofons no viņa rokām kopš 1964. gada 27. jūnija, kad viņš pirmo reizi uz skatuves kāpa ar grupu „The Skatalites". Šobrīd viņš ir vienīgais grupas dibinātājs, kurš vēl ir šajā saulē un nes leģendārās grupas „elpu" arī līdz Berlīnei.
Ska mūzikas revolucionāri The Skatalites

Deviņi kungi – četri basa virtuozi, četri ritma meistari un Tommijs Makkoks kā grupas līderis, kā arī vairāki koncertos pieaicinātie vokālisti – atļāvās regejam pievienot pūšaminstrumentus, boogie-woogie blues, R&B, jazz, mento, calypso, and Āfrikas ritmu skanējumu, radot jaunu mūzikas novirzienu – ska. „The Skatalites" bija mūziķu apvienības nosaukums.

„Vai no viņiem jau nebirst smiltis?" man jautāja paziņas, izdzirdējuši par ska mūzikas pamatlicēju koncertu Vācijas galvaspilsētā. Nezināju, ko atbildēt. Bet pēc koncerta bija skaidrs, ka grupas „zobrats" jau ierūsējis un pabalējis, bet tomēr gana spēcīgs.

Grupas sākuma sastāva dalībnieks Džeroms Heijs no dzīves šķīrās 2007. gadā, visu grupas frontmena pienākuma nastu uzticot Lesteram Sterlingam. Omulīgais, maza auguma vīrelis izpilda mūziku, kā pats saka, kas ir viņa dvēselē. Līdz ar viņu uz skatuves ir arī divi švītīgi uzcirtušies pusmūža kungi – sarkani melnā kreklā tērptais bundzinieks Trovors Tomsons un spīdīga zelta krāsas krekla īpašnieks basists Vals Duglas. Viņiem līdzās stājas jaunas asinis – pūšaminstrumentu pavēlnieki, ģitārists un taustiņnieks, kuru mājvieta ir Eiropa, Āfrika un arī ASV.

Ar skaitīšanas rituālu no viens līdz desmit un kopīgu vārda „Freedom" izkliegšanu koncerts tiek uzsākts ar dziesmu „Freedom Sounds". Tam seko grupas hits „Guns of Navarone" un „James Bond". „Es kādreiz biju slikts puika" - saka Džeroms un nosmīn, piesakot dziesmu „Rude Boy". Grūti tam noticēt, paskatoties uz alus vēderiņa un pieklājīgā vecuma īpašnieku.

„The Skatalites" radītā mūzika ir ska pirmsākumi, jo tie ļoti atšķiras no tā ska, kādu izpilda Kalifornijas „Reel Big Fish" vai franču „P.O.Box", kur nu vēl par mūsu pašmāju censoņi „Voiceks Voiska" un „All Day Long". „The Skatalites" mūzikā bungu ritmi ir gana vienveidīgi, bet galvenais akcents ir džezam tik ļoti raksturīgajām pūšaminstrumentu solo partijām, kas pat dažkārt atgādina kāda Jam Session vakara programmu. Arī pats Lesters koncerta laikā atzīst, ka jaunajiem jau vairāk tas džezs ir tuvāks, tāpēc tāds skanējums. Vokālu koncertā kā patīkamu pārsteigumu sagādāja Dorīna Šafere – pusmūža sieviete, kuras esība uz skatuves rada gan viņai, gan arī publikai neviltotu prieku. Viņa kopā ar „The Skatalites" ir kopā jau kopš grupas pirmsākumiem un koncertā pirmā izpildītā dziesma „Sugar Sugar" publikai komentārus neprasīja un iekustināja pat tos, kas bija tikai vērotāji.

Lestera izturība ir apbrīnojama. Kamēr pēc vairāk nekā divu stundu ilgas programmas viņš vēl nebija gatavs rimties un atstāt skatuvi, jaunie censoņi izskatījās manāmi samocīti un noguruši. Kamēr pašam Lesteram tik tiešam sagādāja baudu būt uz skatuves un spēlēt apmēram 500 cilvēku lielai auditorijai, kas katru dziesmu uzņem ar ovācijām, tikmēr skatītājiem trīs reizes tika radīta maldīga sajūta par koncerta beigām. Pirmajā reizē tika izpildīts skaņdarbs, kurā katram no mūziķiem bija dota iespēja izpildīt solo partiju, otrajā reizē saksofonists izpildīja skaņdarbu, kura laikā visi mūziķi atstāja skatuvi, bet pēc tam atgriezās, lai šķietami izpildītu vēl pāris dziesmas. Bet tās nebija tikai pāris... „Guns of Navarone" izskanēja kā trešā, un tās atkārtošana savirpināja pūli tik traki, ka nu jau visi bija kļuvuši par vienotu veselumu un nemaz nedomāja turpmāk skanošas kompozīcijas klausīties, mierīgi stāvot. Tad jau šķita, ka nu gan grupa ir paveikusi neiespējamo – visu publiku iekustinājusi un ļāvusi notikt tam, ko sauc par „enerģijas apmaiņu". Perfekts brīdis, lai pateiktos un atstātu to labo sajūtu, kad nav par daudz, tomēr viss vēl turpinājās. Gandrīz trīs stundas uz skatuves svīda mūziķi un vēl vairāk slapju t-kreklu bija atrodams kluba telpās.

Neskatoties uz to, ka Lesters ir pēdējais „The Skatalites" dibinātājs, kurš kāpj uz skatuves, un nav vairs tīņa vecumā, nekas neliecina par viņa vēlmi pateikties publikai un atstāt skatuvi, dodoties pelnītā vecumdienu atvaļinājumā. Tā vietā grupas mājas lapā virmo dzīvīgums – koncertu video, virtuālais mārketings un arī komunikācija caur sociālo tīklu twitter.com, bet paši mūziķi koncertē pa visu pasauli. Vēl vairāk – viņi gatavojas doties studijā un ierakstīt jaunu materiālu, no kā viena dziesma tika prezentēta arī koncertā Berlīnē. Tas ļauj cerēt, ka „The Skatalites" ierakstīs ne vienu vien albumu un paspēs nospēlēt vēl vairākus simtus koncertu, atliekot atbildes meklēšanu uz jautājumu – kas notiks ar grupu, kad pēdējais tās dibinātājs nebūs vairs šajā saulē...



Foto: The Skatalites. Publicitātes foto

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV