Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Dub Fx jauc Latviju ar Lietuvu

Ilze Malaševska, 24.07.2012. 14:46

Pirms nedaudz vairāk nekā gada Austrālijas ielu mūziķis Dub Fx, īstajā vārdā Benjamins Stanfords, koncertēja „Sapņu Fabrikā" Rīgā. Šogad pēc gadu ilgas pauzes viņš atgriežas Vācijā. Lielvalsts un tās galvaspilsēta Berlīne pēc viņa ir izslāpusi, jo tādi mūziķi kā viņš šeit atrodami tikai divi. Tā vismaz atklāj Dub Fx „iesildītājs" Konrāds Küchenmeisters, kurš ir viens no tiem. Bet Austrālijas ielu mūziķis ir izslāpis pēc Berlīnes kultūras dzīves dažādības. Tik ļoti, ka kopā ar līgavu un skatuves kolēģi Flower Fairy (Šošana Sadla) būtu gatavs pat uz Berlīni pārcelties pavisam.
Dub Fx jauc Latviju ar Lietuvu

Easyget: Atceros, ka netiku uz tavu koncertu Rīgā un, kad ierados Berlīnē, traki pārdzīvoju, jo biļetes uz bija jau izpārdotas. Tad vēl nebiju pieradusi pie tā un arī nezināju, ka biļetes jāpērk jau vairākus mēnešus iepriekš, citādāk var palikt bešā. Šodien atkal bija gara rinda pie kluba ieejas un tās biļetes, kas vēl vakara gaitā tika pārdotas, nepietika visiem, tāpēc kādiem 100 cilvēkiem nācās iet mājās, tevi neredzot. Pēc gada atkal esi atgriezies ar koncertiem Vācijā un te, Berlīnē, man tevi izdevies noķert pat uz īsu sarunu. Saki – kā ir salīdzinot ar pagājušo gadu, jūtama atšķirība?

Dub FX: Jā, vēl divi šovi Vācijā - Diseldorfā un Hamburgā, un tad Amsterdama. Esmu bijis Berlīnē kādas sešas reizes. Patiesību sakot, man pirms nedēļas jau bija koncerts šeit, bet tā bija privāta ballīte, ko organizēja interneta uzņēmums, kurš izstrādā mobilo telefonu aplikācijas. Pirms tam man bija koncerts klubā „Maria".

E: Un salīdzinot dažādos koncertus un publiku?

Dub Fx: Šodien bija lielāka saikne ar pūli. „Maria" klubā tas bija vairāk kā pasākums, kur spēlēja dažādi dīdžeji un es biju viens no tiem. Šodien tas bija individuāls šovs, protams, man uz skatuves bija dažādi viesi, arī Konrāds. Sajūtas bija labākas. Mazs un jauks šovs.

E: Tu daudz koncertē un esi izbraukājis neskaitāmas valstis, pat nespēju to visu uzskaitīt. Sāki kā vienkāršs ielu mūziķis, kurš koncertēja bez maksas. Esi spēlējis arī Aleksandra laukumā Berlīnē. Tagad ir koncerti un honorāri. Redzams, ka līdz ar eksotisku valsti, ja var tā saukt Indiju, biežs viesis esi Jaunzēlandē, Vācijā, Lielbritānijā, Polijā, Ukrainā, Belgradā, ASV, esi bijis arī visās Baltijas valstīs. Kādā intervijā sacīji, ka vēlies ceļot. Izskatās, ka sanāk pat gana labi. Vai tu maz visas valstis spēj atcerēties?

Dub Fx: Es atceros lielāko daļu no tām.

E: Vai vārds "Latvija" tev kaut ko izsaka?

Dub Fx: Jā, esmu bijis Latvijā.

E: Vai vēl atceries, kāds bija koncerts?

Dub Fx: Es spēlēju klubā „Loftas". (Pauze) Vai arī tas bija Lietuvā?

E: „Sapņu Fabrikā".

Dub Fx: Es domāju, ka fabrika bija Bukarestē.

E: Tiešām?

Dub Fx: (Pauze) Es nezinu. Zini, esmu šausmīgs, es neatceros neko. Es tikai cenšos izskatīties gudrs.

E: Interesanti ir salīdzināt dažādas publikas un vietas, kur koncertē. Gribējās zināt, kas tev par Baltijas valstīm un par Latviju ir sakāms.

Dub Fx: Es atceros Baltijas valstis. Patiesību sakot, es atceros Latviju, jo Lietuva, Latvija un Polija ir tās valstis, kuras plānoju kopā un tur es biju pagājušajā gadā.

E: Mani gan vairāk interesē tā atšķirība starp publiku mazās un lielās valstīs.

Dub Fx: Patiesību sakot, mazās valstīs man ir vairāk publikas.

E: Tāpēc, ka tur nekas nenotiek?

DubFx: Iespējams. Lietuvā, piemēram, uz koncertu atnāca vairāk cilvēku kā šovakar un es tur spēlēju viens pats. Šis koncerts, salīdzinot ar visiem tūres koncertiem, ir vairāk intīmāks, jo mazāka publika, un tas ir labi. Es to tāpat izbaudīju.

E: Šovakar klubs bija pilns, cilvēki netika iekšā, biļetes izpārdotas, publika atsaucīga, kāpa pat uz skatuves dejot. Arī Konrādam Küchenmeisteram patika. Tas vienmēr tā, vai arī tikai Berlīnē?

Dub Fx: Es mīlu Berlīni. Te ir māksla, kultūra, tik daudz trakas lietas notiek. Visur, kur tu ej, ir foršas lietas – foršas kafejnīcas, forši veikali. Man tas patīk, jo tas ir tik traki – bezgalīgs ārprāts.

Ja par cilvēkiem jautā, tad, lai cik valstīs es būtu bijis, redzu, ka mani koncerti pievelk viena tipa publiku un nav nozīmes, vai tā ir Polija, Krievija vai Vācija. Viņiem visiem ir kopēja apziņa un aura. Es nezinu, kāpēc, bet tā tas ir.

E: Tie ir gados jauni vai jau vecāki?

Dub Fx: Ikviens. No 16 līdz 30 vai 40 gadiem. Tas, protams, ir arī atkarīgs no tā, kur spēlē. Ja koncerts ir klubā, tad tie ir nosvīduši, traki jaunieši un gados jauni cilvēki, ja festivāls, tad ir arī gados vecāka publika.

E: Kas, tavuprāt, tevī ir tāds, kas uzrunā tik plašu auditoriju? Skaidrs, ka live looping, daudzie skaņu efektu pedāļi, kas noklāj ievērojamu skatuves daļu, un tava balss – tas kopā ir gana interesanti, lai nepalaistu garām. Pat vērot tevi uz skatuves ir interesanti. Bet ir arī dziesmu teksti. Ieklausījos, pāris no tiem ir pat gana romantiski. Vai tavs topiks ir mīlestība nevis netaisnība sabiedrībā?

Dub Fx: Es rakstu dziesmas, kurām ir kāda nozīme tieši man. Ja esmu mīlestības noskaņojumā, es izlieku to, kas ir manā prātā, ja mani kaut kas satracina sabiedrībā, politikā, tad rakstu par to. Es tiešām nezinu. Es par to nedomāju. Es varu sešus mēnešus neko neuzrakstīt un tad vienu dienu top vairāki gabali.

E: Publikā, man par pārsteigumu, redzēju daudz puišu, lai gan esi pievilcīgs vīrietis un domāju, ka tieši daiļā dzimuma pārstāves būs vairākumā. Vai tev vispār ir fanes sievietes, no kurām tu saņem uzmanības apliecinājumus, piemēram, grūpijas?

Dub Fx: Es nesaņemu nekādu uzmanību no sievietēm.

Flower Fairy: Nekāda uzmanība no sievietēm. Viņš ir labs puika.

Dub Fx: Viņas zina, ka esmu gejs. (Smejas) Es patiesībā nepievēršu tādām lietām uzmanību. Es patiesībā neesmu tāds flirtētāja tips. Uzskatu, ka sabiedrībā mūsdienās ir par daudz flirta un flirtēšanas. Visu laiku konstanti tiek producēta seksuālā enerģija, tas mani reāli kretinē. Meitenes, labi, ne visās valstīs, Itālijā, piemēram, tie ir vīrieši, kuri to dara vairāk nekā sievietes. Patiesībā cilvēki nezina, kā respektēt viens otru bez flirtēšanas. Tā nav cilvēku vaina, tas ir mārketings, kurš saka: „Sex sells" un visi tam tic. Tas mani tiešām tracina. Es nevaru ciest flirtēšanu, it īpaši, kad esmu vēl kopā ar savu draudzeni.

E: Redz, tad jau kaut kādu uzmanību tu tomēr saņem.

Dub Fx: Jā, kad es to pamanu, tad es to ignorēju.

E: Saki, kliedzošs pūlis koncerta beigās, kurš otro reizi pēc kārtas kliedza un sauca tevi uz skatuves, arī bija flirts, ko tu izvēlējies ignorēt? Kāpēc atstāji publiku gribot?

DubFx: Es gribēju kāpt uz skatuves, bet viņi (norāda uz grupas biedriem un koncerta organizatoriem) man neļāva, sakot, ka man vēl divi koncerti šonedēļ. Paklausies, kāda ir mana balss jau tagad. Ja es būtu gājis atpakaļ, es neko vairs nevarētu izdarīt citos koncertos.

E: Jā, tu izskaties traki izpumpējies, kā pēc maratona skrējiena. Tā, ka pat paliek nedaudz žēl skatoties. Bet tas jau laikam tāds rādītājs tam, ka koncerts bija trakoti labs. Patiesību sakot, pārsteidza tava koncerta plāns, dalījums divās daļās. Youtube.com zināmie un līdzi dziedamie gabali bija pirmajā daļā, bet otrā daļa nebija stāvēšanai vai mīņāšanās paredzēta. Tur vairāk dominēja nevis teksts, bet drum&bass pamatritms ar nelielu devu regeja. Pat radās iespaids, ka tavs koncerts beidzies un atrodos deju klubā. Tam visam vēl klāt gaismas, publikas sinerģija... Ir jau padomā, kad tu atkal te būsi?

Dub Fx: Ceru, ka nākamgad.

E: Baltijas valstīs?

DubFx: Ceru, ka nākamgad. Es jau nesen tur biju.

E: Berlīnē jums abiem patīk. Uz skatuves arī sacīji, ka būtu gatavs kopā ar Flower Fairy pārcelties uz dzīvi šeit, bet tikai deviņus mēnešus gadā, jo viņai nepatīk sniegs. Bet kā būs ar pārējiem Vācija koncertiem? Būs tikpat labi vai labāk?

Dub Fx: Berlīne ir mūsu iemīļotākā koncertu vieta. Cilvēki tā izdzīvo mūziku, izliek sevi visu koncertā. Esmu pārsteigts. Bijām arī Londonā, tur nav tā, ka cilvēki paliek kā traki. Tas parasti ir mazākās pilsētās.

Flower Fairy: Jā, piemēram, tik mazās kā Gruzija.

Dub Fx: Jā, viņi gandrīz izplēsa sev visus matus no galvas. Tā ir tāda spēcīga enerģijas koncentrācija. Es parasti eju un izlieku sevi visu, daru visu uz maksimumu. Un ja publika izliek sevi visu, tad man ir vēl lielāka atdeve.

E: Tev uz skatuves taču ir līgava, kura izpilda ar tevi vairākus skaņdarbus un jau pirmajās dziesmās dejo uz skatuves un ar savu atraktivitāti iekustina arī publiku. Nu, tā teikt, aktīvi rāda - „un tagad visi darām šādi".

Dub Fx: Jā, viņa ir mana go-go dejotāja.

E: Jūs tā dejojat un dejojat apkārt visai pasaulei. Un tālāk. Kur albums? Dzirdēju, ka 2011. gadā bija jau jābūt izdotam. Esmu ko palaidusi garām?

Dub Fx: Jā, šogad arī jābūt...

Flower Fairy: Mums vienkārši ir jāsaņemas un jādodas ierakstīt. Pagaidām nav tam laika.

Dub Fx: Mēs koncertējam jau kādus sešus gadus.

Flower Fairy: Mēs aizbraucām uz Austrāliju un bija jāiet iekšā studijā, jāraksta jauns materiāls. Bet mums ir arī jauna māja, kas jāiekārto, jāsatiek sava ģimene un draugi. Un tad mēs atkal esam tūrē. Mums tam vienkārši līdz šim nav bijis gana daudz laika.

Dub Fx: Patiesību sakot, šī gada nogalē iesim studijā. Es ņemšu astoņu mēnešu atvaļinājumu. Nekādu koncertu. Tikai boogie-woogie.

Flower Fairy: Tikai Womba....



Foto: Dub Fx. Foto (c) so36 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV