Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Popmūzika kļūst skaļāka

EasyGet.lv, 27.07.2012. 10:26

Spānijas zinātnieki publicējuši pētījumu, kurā apgalvo, ka popmūzika kļūst mazāk daudzveidīga un skaļāka.
Popmūzika kļūst skaļāka

Spānijas zinātnieku komanda, analizējot popdziesmas, kas ierakstītas no 1955. līdz 2010. gadam, konstatēja, ka tās ir kļuvušas skaļākas un vienveidīgākas akordu un melodijas ziņā.

Izskaidrojot komandas rezultātus, Joan Serra no Spānijas Nacionālās izpētes padomes stāsta: "Esam atraduši pierādījumus par pakāpenisku mūzikas viendabīguma veidošanos. Ieguvām skaitliskos rādītājus, kas atklāj, ka pārejas starp piezīmju kombināciju daudzveidību - rupji runājot, saplusojot akordus ar melodijām - pēdējo 50 gadu laikā pastāvīgi samazinājušās".

Serras komanda pētījumā, kas publicēts arī zinātniskajos ziņojumos žurnālā, norāda, ka popmūzikas "tembra palete" ir kļuvusi šaurāka, kas nozīmē, ka dziesmās tiek attēlotas mazāk atšķirīgas skaņas.

Tomēr Serra komanda konstatēja, ka popmūzika pēdējo 50 gadu laikā un kļuvusi skaļāka. Tā sauktais "patiesais skaļums" attiecas uz intensitāti, ar kādu dziesma ir ieskaņota. Tādēļ, ja dziesmas "patiesais skaļums" ir lielāks,  tā izklausās skaļāk, kaut arī tiek atskaņota tādā pašā skaļumā kā cita.

Foto: Grupa Spice Girls. Publicitātes foto 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV