Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Izskan festivāls 'Saldus Saule 2012'

Aiga Leitholde, 30.07.2012. 10:40

Sestdien, 28.jūlijā, Saldū Kalnsētas parkā norisinājās ikgadējais festivāls 'Saldus Saule'. Uz divām skatuvēm uzstājās 17 grupas – gan ar 'Saldus saules' pieredzi, gan jaunie pilsētas muzikālie talanti. Pasākuma apmeklējums mazpilsētas mērogiem bija vidējs, atmosfēra – brīva un nedaudz nostalģiska.
Izskan festivāls 'Saldus Saule 2012'

Leģendārās rokgrupas grupas 'Līvi' sākotnējais līderis Ēriks Ķiģelis bija saldenieks. 1985. gadā viņš gāja bojā traģiskā autoavārijā uz Rīga – Liepāja šosejas. Pēc diviem gadiem tika aizsākti mūzikas piemiņas pasākumi. Taču savus grandiozākos apjomus, kādus gadus esot pat divu dienu festivāls, Saldus saule sasniedza deviņdesmito gadu beigās. Laikā, kad daļa latviešu labākās rokmūzikas izpildītāju vēl nebija kļuvuši par rīdzeniekiem. Iespējams, festivāla uzplaukumu piedzīvojušajiem 2012. gada 'Saldus saule' atsauca nostalģiskas atmiņas.

Publiku atraisīja liepājnieks Luijs Fonteins, kurš uz Saldū koncertēja divos sastāvos, spēlējot blūzu-rokenrolu 'Rick Heart and The Blues Engines', kā arī izpildot žanriski plašāku repertuāru 'Louie Fontaine and The Starlight Searchers'. Mūziķa priekšnesumam obligāta ir ekspresija un grūvīgs lipīgums, kas te ļauj dejot rokenrolu, te izkrata rokmūzikas ritmos. Tomēr gaidītākā grupa bija 'Remix' – nebija neviena dziesma, kas netika uzņemta ar ovācijām un līdzi dziedāšanu. 'Meitenei kafejnīcā' laikā bija skatāmas pirmās ugunspuķes, vēlāk, pievienojoties klātesošajiem grupas 'Līvi' dalībniekiem, salūta dārdoņas pavadībā tika dziedāta festivāla un arī pilsētas himna 'Saldus saule'. Ātri pieslēdzot vēl vienu pastiprinātāju, kamēr vēl emocijas karstas, priekšnesumu turpināja 'ex-Līvi' – vokāls Igo un Ainars Virga, ģitāra Virga un Tomas Kleins, bungas Vilnis Krieviņš, taustiņi Gundars Mucenieks, bet basģitāra Mārtiņš Burkevics. Grupas bijušie dalībnieki izpildīja labākās Ērika Ķiģeļa dziesmas, kļūstot par vakara sirsnīgāko priekšnesumu, tieši saldenieku entuziasma dēļ. Tālāk vakaru turpināja lietuvieši 'AC/DC Tribute Band' un 'Inokentijs Mārpls', bet festivālu noslēdza 'Pienvedēju piedzīvojumi'.

Nenoliedzami festivālam 'Saldus saule' piestāv vienkāršs, sirsnīgs, nepretenciozs formāts. Un vai muzikālie pieminekļi ir skaistāki par akmenī kaltajiem? Tomēr laiki mainās, līdz ar tiem cilvēku paaudzes un valdošā gaume – šodien 'Līvu' dziesmas kaut ko nozīmē tiem, kas grupu ir pieredzējuši tās ziedu laikā. Vai šie cilvēki reizi gadā spēs savākties vienkopus, līdzi ņemot jauno paaudzi? Ja tā notiks, tad Saldus muzikālās tradīcijas turpinās skanēt, un mazpilsētas kultūras dzīvei tas būtu tikai vajadzīgi.

Foto: ex-Līvi uzstājas "Saldus Saulē". Foto (c) Aiga Leitholde

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV