Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Lietuvas festivālā 'Galapagai Roko Naktys' publiku tricina arī Latvijas rokgrupas

Aiga Leitholde, 07.08.2012. 12:01

Aizvadītajā nedēļas nogalē. 3. un 4. augustā Lietuvā, uz Zarasai pilsētas gleznainās ezera pussalas notika Lietuvas lielākais mūzikas festivāls 'Galapagai Roko Naktys'. Šogad festivālā uzstājās piecas rokgrupas no Latvijas: 'The Factor', 'Art of Keeping Secrets', 'Sanctimony', 'Laime Pilnīga' un 'Dzelzs vilks'.
Lietuvas festivālā 'Galapagai Roko Naktys' publiku tricina arī Latvijas rokgrupas

Pēdējos gadus aizvien biežāk Latvijas vasaras festivālos ir dzirdamas tuvāko kaimiņu populārākās grupas, tā arī latviešu grupas iegūst arvien lielāku atpazīstamību Lietuvā. Tiek slavēts kaimiņu publikas entuziasms – arī festivālā varēja pārliecināties, ka klausītāji uz aktivitāti nav mudināmi. 'Laime Pilnīga', kas festivālā uzstājās jau trešo reizi, prātoja, ka tas iespējams tāpēc, ka lietuviešu klausītāju temperaments ir tuvāks dienvidniekiem. Grupa 'Art of Keeping Secrets' lietuviešu publikai spēlēja pirmo reizi. Grupa 'The Factor', pēc Lietuvas klausītāju pieprasījuma, festivālā spēlēja otro reizi. Grupa 'Sanctimony', kas šajā vasarā koncertē trijos Lietuvas festivālos, ir ievērojuši Lietuvas fanu kopas aktivitāti - Galapagai viņu atbalstīja klausītāji no festivāla 'Devilstone' pirmajām rindām, kā arī Viļņas un Klaipēdas koncertos redzētie skatītāji. Grupa 'Dzelzs vilks' izpildīja 'Uijā, ujā nikni vilki' un 'Ļauj man tevi' lietuviski. Jautāts, kas ir grūtākais lietuviešu valodā, Juris Kaukulis atbildēja, ka iemācīties un atcerēties pašu tekstu.

Tieši valodas atšķirīguma dēļ latviešiem ir nepazīstami lietuviešu populārākie, tautā mīlētākie mākslinieki kā Andrius Mamontovas un hip hopa apvienība 'G&G Sindikatas'. Īpaši Andrius izpildīto dziesmu dvēseli nešaubīgi veidoja dziesmas teksts, jo, klausoties vien muzikālo daļu, tās neaizrāva. Lielu atbalstu ieguva arī Latvijā zināmā 'AC/DC Tribute Band'. Kā pastāstīja festivāla organizators Alģirts Barniškis, festivāla 10 gadu jubilejas dārgākais muzikālais gardums bija piektdienas galvenie mākslinieki 'Chase and Status' – šobrīd aktuāls DJ kolektīvs, kas miksēja dzīvās rokmūzikas elementus kopā ar hiphopu, radot spēcīgu deju mūziku. Nākamās nakts īpašie viesi vācieši 'Oomph!', kuriem koncerta visinteresantākā dziesma bija akustiski izpildītā 'Sex hat keine Macht'. Aizraujošs un temperamentīgs priekšnesums izdevās baltkrievu folkroka grupai 'Krambambulya', iepriecinot mājiniekus ar vienu dziesmu lietuviski.

Pateicoties karstajām vasaras dienām, festivāla apmeklētājiem bija lielisks noskaņojums. Liela daļa aktīvi veldzējās ezerā, otri patvērās informatīvajās – izklaidējošās teltīs. Ezerā esošā pussala iepriecina ar skaistu dabu, ar uzkalniem un lejām. Ja Latvijas festivālos telšu pilsētiņa ir stingri norobežota, tad Galapagai telti bija iespējams uzsliet gandrīz blakus alternatīvajai skatuvei. Organizatoriskajā ziņā Latvijas lielākie festivāli ir krietni priekšā kaimiņiem, tomēr latviešiem no lietuviešiem noderētu aizgūt dzīves svinēšanas māku.

Festivāla organizators solīja, ka nākamajā gadā festivāls vēl vairāk orientēsies uz latviešu publiku. Izlutinātajiem latviešiem apmeklēt kaimiņu festivālu varētu būt interesanti, jo šādā veidā lieliski var apvienot tusiņu ar tūrisma objektu iepazīšanu, kā arī iegūt daļiņu kultūras šoka, saprotot, ka par saviem vistuvākajiem kaimiņiem mēs zinām tik ļoti maz.

Foto: The Factor uzstājas festivālā 'Galapagai Roko Naktys 2012'. Foto (c) Nadezda Todoresa

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV