Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

AKE trio jubilejās sveiks Plakidi un Haidnu

EasyGet.lv, 10.08.2012. 10:08

Pēc festivāla VIA baltica atklāšanas koncerta šodien, 10. augustā, ar Ainas Kalnciemas, Ditas Krenbergas un Ingas Sunepas piedalīšanos, nākamnedēļ festivāls turpināsies ar trīs rīdzinieku – Arvīda Zvaguļa (vijole), Kārļa Klotiņa (čells) un Edgara Raginska (klavieres) jeb ansambļa AKE trio koncertu, kas notiks 15. augustā plkst. 19.00 Liepājas Latviešu biedrības namā, informē Via Cultura sabiedrisko attiecību asistente Andra Jurgelāne. Koncerts „Sveiciens jubilejās" veltīts divu izcilu komponistu dzimšanas dienām – latviešu komponista Pētera Plakida 65. gadu jubilejai un austriešu klasiķa Jozefa Haidna 280. dzimšanas dienai.
AKE trio jubilejās sveiks Plakidi un Haidnu

AKE trio saviem klausītājiem piedāvās dzīvespriecīgu muzikālu sveicienu, kurā „saspēlēsies" ar abu jubilāru komponētie darbi. Programmā dzirdēsim P. Plakida „Veltījumu Haidnam", kas ir ne tikai iemīļots kamermūziķu vidū, bet arī teju komponista visbiežāk atskaņotais opuss. Līdz ar Haidna tēmu citātiem un alūzijām Plakidis asprātīgi ievijis arī pa Haidna zobgalībai: spējam harmoniskam pavērsienam un domas attīstības pārsteigumam. Otrs koncerta pārsteigums būs E. Raginska skaņdarba „Veltījums Plakidim" pirmatskaņojums, kuru pianists veltījis savam skolotājam.

Ansamblis AKE trio ir izveidojies 2009. gadā un tā sastāvā spēlē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studiju biedri: A. Zvagulis, K. Klotiņš un E. Raginskis. Kārlis un Arvīds jau kopš studiju gadiem regulāri atskaņo laikmetīgo kamermūziku; arī Edgars piedalījies K. Pētersona, L. Celmas, A. Dzenīša un citu latviešu autoru jaundarbu atskaņojumos. Trio repertuārā ir dažādu laikmetu kamermūziku, bet prioritāte pieder latviešu komponistu jaunradei. Neilgajā pastāvēšanas laikā trio jau koncertējis Rīgā, Valmierā, Madonā, Lielvārdē un citviet Latvijā.

Čellists Kārlis Klotiņš mācījies Emīla Dārziņa mūzikas skolā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā un Bāzeles mūzikas augstskolā Šveicē pie profesoriem I. Monigeti un S. Gabetas. Ar izcilību beidzis E. Testeļecas čella klases maģistrantūru Latvijas Mūzikas akadēmijā. Vairākkārt piedalījies meistarklasēs un starptautiskos konkursos, iegūstot trešo vietu Valsts stīginstrumentu konkursā, kā arī speciālbalvu par J. S. Baha skaņdarba labāko izpildījumu un otro vietu K. Davidova starptautiskajā čellistu konkursā. Kārlis Klotiņš šobrīd ir kamerorķestra Sinfonietta Rīga čellu grupas mūziķis.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vijolnieks Arvīds Zvagulis ir viens no aktīvākajiem savas paaudzes koncertējošiem mūziķiem, kuru urda neizsīkstoša enerģija un uzņēmība klausītājus iepazīstināt ar latviešu komponistu mūziku – tā ir patīkama garantija Latvijas akadēmiskās skaņu pasaules sekmīgai dzīvotspējai.

Komponists un pianists Edgars Raginskis pazīstams kā erudīts klasiskās mūzikas žurnālists un polemiķis, kā arī Latvijas Radio 3 kanāla "Klasika" ētera balss. Viņš absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Pētera Plakida kompozīcijas klasi. Līdztekus kompozīcijai, E. Raginskis ir arī koncertējošs pianists – kamermūziķis.

Koncerts „Sveiciens jubilejās" notiks 15. augustā plkst. 19.00 Liepājas Latviešu biedrības namā (Rožu laukums 5/6). Biļetes var iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, to cena iepriekšpārdošanā ir 3 lati. Koncertam tuvojoties, biļešu cena pieaugs.

Festivāls VIA Baltica norit no šodienas, 10. augusta, līdz pat 23. augustam. Biļetes uz pārējiem koncertiem var iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv, to cena ir, sākot no 3 latiem. Iegādājoties abonementu, vienu koncertu apmeklē bez maksas. Ar festivāla jaunumiem iespējams iepazīties festivāla mājas lapā www.via-baltica.lv, kā arī sociālajos portālos draugiem.lv, facebook.com un twitter.com.

Foto: Ansamblis AKE trio. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV