Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Aptauja: Mūzika palīdz radīt komfortablu vidi ikdienā

EasyGet.lv, 14.08.2012. 16:19

No aptaujātajiem Latvijas iedzīvotājiem 40% atzinuši, ka mūzika ir viena no lietām, kas palīdz radīt komfortablu vidi ikdienā, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra (SKDS) veiktā aptauja, kas īstenota pēc portāla «www.muzikabiznesam.lv» pasūtījuma. Mūziku par svarīgu komforta sastāvdaļu ikdienā atzīst 38% aptaujāto vīriešu un 43% sieviešu, informē projektu vadītāja Maija Lazdiņa.

«Mūzika paver plašas izmantošanas iespējas, to var izmantot gan kā fona mūziku dažādās uzņēmējdarbības jomās, piemēram, tirdzniecībā, klientu apkalpošanā, kultūras un mākslas pasākumos, gan arī vienkārši ikdienā, klausoties mūziku mājās vai organizējot privātas viesības ģimenei nozīmīgos svētkos, radot atbilstošu atmosfēru un noskaņu,» pauda mūzikas psiholoģe Māra Viktorija Zilgalve.

Mūsdienu dinamiskajā dzīvē mūzikas loma pieaug un, kā to pierāda SKDS veiktā aptauja, pat cilvēku ikdienas komforts nav iedomājams bez mūzikas. Tas tikai kārtējo reizi pierāda mūzikas lielo lomu Latvijas iedzīvotāju dzīvē, apliecinot, ka Latvijā komforts asociējas ne tikai ar elektrības radītajām praktiskajām priekšrocībām, bet arī ar emocionālo komfortu, ko var sniegt mūzika.

«Pašreiz Latvijā vēl tikai veidojas pieredze mūzikas apzinātai un plašai izmantošanai uzņēmējdarbībā, kā arī padziļinātai šīs ietekmes izpētes nepieciešamībai.

Pret mūzikas izvēli jāizturas ļoti nopietni, jo ar to var radīt gan komfortu, gan arī panākt diskomfortu, ja pret to attiecas pavirši vai neprofesionāli,» norādīja Zilgalve.

Aptaujas rezultāti parāda, ka bez mūzikas ir vēl vairākas lietas, kas ievērojami uzlabo Latvijas iedzīvotāju ikdienu un sadzīvi gan mājās, gan darbā. Vislielāko komfortu no mūsdienu izgudrojumiem sniedz elektrība, - tā aptaujā norādījuši 98% respondentu.

Mobilitāte un ātrums 21.gadsimtā ir kļuvuši par galveno virzītājspēku mūsdienu dinamiskajam un intensīvajam dzīves ritmam. To novērtē arī moderno tehnoloģiju lietotāji, kuri mobilo tālruni aptaujā ierindojuši otrajā vietā - 81% aptaujāto. Aptaujas pirmo trijnieku noslēdz internets un sadzīves tehnika, bez kā ikdienā nevarētu iztikt 79% respondentu.

74% aptaujas dalībnieku norāda, ka komfortablus apstākļus gan mājās, gan darbā ļauj izbaudīt gan apkure, gan dators. Pateicoties moderno tehnoloģiju straujajai attīstībai, televīziju kā kaut ko īpašu novērtē tikai 47% aptaujāto, bet automašīnu minējuši 44% aptaujāto.

SKDS interneta aptauju veica jūlijā, aptaujājot aptuveni 1000 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem, kas ir pētījuma centra SKDS WEB paneļa dalībnieki.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV