Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

"Liepājas vasaras" noslēgumā - Hendelis, koris Latvija un LSO

EasyGet.lv, 23.08.2012. 11:42

30. augustā plkst.19:00 Liepājā, Svētā Jāzepa katedrālē sadarbībā ar 15.Starptautisko garīgās mūzikas festivālu noslēgsies festivāls "Liepājas vasara". Krāšņā koncertā "Hendelis. Aleksandra svētki" Liepājas Simfoniskais orķestris tiksies ar Valsts akadēmisko kori "Latvija" un igauņu diriģentu Risto Jostu, informē Iveta Vēvere.
"Liepājas vasaras" noslēgumā - Hendelis, koris Latvija un LSO

Odu "Aleksandra svētki" Georgs Frīdrihs Hendelis savulaik rakstījis par godu Svētās Cecīlijas dienai. Skaņdarbs savu pirmatskaņojumu piedzīvoja 1736.gada 19.februāri Londonas Koventgārdena teātrī. Ņūburga Hamiltona radītais librets vēsta par kādām dzīrēm, kas notiek Aleksandra Lielā galmā, ieņemtajā persiešu pilsētā Persepolē. Dzīru laikā galma mūziķis Timotejs dzied un spēlē savu liru. Mūzikas vara pār Aleksandra Lielā noskaņojumu ir tik liela, ka dižais valdnieks, mūzikas ietekmēts, nolemj nodedzināt iekaroto Persepoli, lai atriebtu savu kritušo grieķu kareivju dzīvības. Poēmas turpinājumā tiek apdziedāta Svētā Cecīlija, kas tiek uzskatīta par vokālās mākslas attīstītāju, pirmo ērģeļu izgudrotāju un kristiešu sakrālās mūzikas pamatlicēju.

Izcilā baroka mūzikas skaņdarba izpildījumā piedalīsies arī vairāki solisti - Elīna Šimkus (soprāns), Boriss Stepanovs (tenors, Krievija) un Kalvis Kalniņš (bass, Latvija). Atskaņojumā būs dzirdams ne tikai klavesīns, bet arī tāds savdabīgs baroka instruments kā teorba - abus instrumentus atskaņos izcili baroka mūzikas interpreti - Reinuts Teps (Igaunija) un Anna Kovaļska.

Latvijā šis darbs reti tiek iekļauts koncertzāļu programmās, tādēļ šo koncertu var uzskatīt par svētkiem visiem baroka mūzikas cienītājiem.

"Domāju, ka šis būs ļoti skaists koncerts. Koris "Latvija" jau pats par sevi ir kvalitātes zīme. Turklāt šī ir tradīcija - mūsu festivālā koris piedalās jau trešo gadu. Jaunais igauņu diriģents Risto Josts senajai mūzikai piedos interesantu un svaigu skatījumu," par festivāla "Liepājas vasara" noslēguma koncertu stāsta Liepājas Simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs Atvars Lakstīgala.

31. augustā plkst. 19:00 Svētā Pētera baznīcā, Rīgā šis koncerts skanēs 15.Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla programmā.

Biļetes uz festivāla koncertiem var iegādāties visās "Biļešu Paradīzes" kasēs.

Aktuālo informāciju par festivālu "Liepājas vasara", kā arī plašāku informāciju par solistiem un diriģentiem var atrast Liepājas Simfoniskā orķestra mājas lapā www.lso.lv, kā arī festivāla mājas lapā www.liepajasvasara.lv

Festivāls "Liepājas vasara" notiek ar Liepājas Kultūras pārvaldes, Valsts kultūrkapitāla fonda un Izraēlas vēstniecības finansiālu atbalstu.

Foto: LSO un VAK Latvija festivālā Liepājas vasara 2011. gadā. Foto (c) Aigars Prūsis 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV