Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Izdota Zigmara Liepiņa skaņdarbu izlase „Operai un teātrim"

EasyGet.lv, 23.08.2012. 17:23

Ierakstu kompānija Mikrofona ieraksti Zigmara Liepiņa 60 gadu jubilejā laidusi klajā izlasi, kurā ietverti skaņdarbi no komponista rokoperām, operām, teātra izrādēm, koncertuzvedumiem u.c. melodijas.
Izdota Zigmara Liepiņa skaņdarbu izlase „Operai un teātrim"

Līdztekus darbībai estrādes mūzikas jomā, komponists Zigmars Liepiņš, rakstījis mūziku arī teātra izrādēm un operas skatuvei. Darbība šajā žanrā vainagojusies ar rokoperu "Lāčplēsis" (1988), operām "Parīzes Dievmātes katedrāle" (1997) un "No rozes un asinīm" (2000). Bet dziesmas no muzikālajām drāmām "Adata" (2007) un "Vadonis" (2009), kā arī koncertuzveduma "Kapteiņa stāsti" (2008) dzīvo savu dzīvi arī ārpus teātra izrādēm un uzvedumiem, un kļuvušas par pieprasītiem skaņdarbiem dažādu mākslinieku koncertos, televīzijas un radio pārraidēs. Nekad agrāk tās nav bijušas apvienotas vienā izlasē, kura aptver būtisku daļu komponista pazīstamāko muzikāli dramatisko darbu. Kā viens no papildus skaņdarbiem izlasei pievienots arī agrāk nepublicētā un tikai TV ierakstā (mono) fiksētā „Klusā dziesma" no izrādes Žanna d'Arka (1979) komponista dzīvesbiedres Mirdzas Zīveres un grupas Opus izpildījumā.

Nav nejauši, ka dienasgaismu jaunā izlase ierauga dienā, kad Dzintaru koncertzālē risinās komponista 60 gadu jubilejas koncerts un tāpat nav nejauši, ka tas notiek 23. augustā - dienā, kad Latvijā tiek atzīmēta „Baltijas ceļa" 23. gadskārta. 1989. gada 23. augustā, vismaz divi miljoni cilvēku no trim Baltijas valstīm sadevās rokās, izveidojot dzīvu ķēdi vairāk nekā 600 km garumā. Tas notika tieši 50 gadus pēc nodevīgā Molotova-Ribentropa pakta parakstīšanas un gadu pēc tam, kad pirmo reizi tika uzvesta Zigmara Liepiņa rokopera „Lāčplēsis", kas spēlēja būtisku lomu atmodas laika norisēs. Arī turpmākajos darbos komponists ir sevi apliecinājis kā patriotisku un sociāli aktīvu autoru, kurš tautas noskaņojumu pratis izstāstīt un atspoguļot mākslas valodā.

Izlasē iekļauti šādi skaņdarbi:

1. Atgriešanās Igo un koris
2. Mazs bērniņš krustcelēs Jānis Sproģis un Igo
3. Vai nebiji tā tu Igo un Maija Lūsēna
4. Tu raudi Igo un Maija Lūsēna
5. Kvazimodo dziedājums pie zvaniem Niks Matvejevs
6. Ziedu dārzs Dita Kalniņa, Igo un Niks Matvejevs
7. Maijas lūgšana Ilze Kozlovska
8. Fināls Antra Bigača
9. Tu piederi man Andris Bērziņš
10. Nekad Zane Dombrovska
11. Ja tu man esi Artūrs Šingirejs
12. Tai ielā (Liepāja-Ņujorka) Ginta Krievkalne un Igo
13. Mums stūre jānotur Niks Matvejevs
14. Dun zvani Visi izrādes dalībnieki
15. Es mīlu, tu zini Zane Dombrovska un Artūrs Šingirejs
16. Vēstules Zane Dombrovska un Artūrs Šingirejs
17. Nospēlē, vijolniek! (Ieraksts no izrādes) Dita Lūriņa
18. Klusā dziesma (TV koncertieraksts) Mirdza Zīvere un Opus
19. Mama Dāvids Kalandija

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV