Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Rīgā atgriežas kvartets "Mono" no Japānas

EasyGet.lv, 28.08.2012. 10:43 | komentāri (1)

Pēc vairāk nekā divarpus gadiem – 15. novembrī – ar koncertu Rīgā atgriezīsies instrumentālās ģitārmūzikas kvartets "Mono" no Japānas, informē SKYR.
Rīgā atgriežas kvartets "Mono" no Japānas

Pēc pilnībā izpārdota sava pirmā koncerta 2010. gada martā, japāņu post-rock žanra "begemoti", kā viņus dēvē daudzu cienītais mūzikas medijs "Pitchfork", atgriežas Rīgā savam jaunākajam studijas ierakstam "For My Parents" veltītas pasaules koncertturnejas ietvaros.

Par spīti tam, ka iepriekšējā Rīgas koncerta gaiteņos izskanēja pušplēsti vārdi par kvarteta došanos ilgstošā atpūtā un kas zina, kas notiks pēc tās, vēl 2010. gadā tika izdots koncertieraksts "Holy Ground: NYC Live with the Worldless Music Orchestra". Ar šo ierakstu beiguši savas desmitgades svinības, Takakira Goto (Takaakira "Taka" Goto), Tamaki (Tamaki), Jasunori Takada (Yasunori Takada) un Joda (Yoda) tiešām ievilka elpu, taču šis brīdis nav bijis ilgs. Jau 4. septembrī dienasgaismu ieraudzīs viņu jaunākais studijas albums "For My Parents". Nav iemesla apšaubīt ne mūziķu gandrīz pārdabisko spēju justies kā mājās gan senatnīgās koncertzālēs, gan netīros rokklubos, ne kādu no viņu kompozīcijām, kad tā šajās vietās atskan. Manierē, kas raksturīga vien "Mono", jaunākajā albumā šī šķirtne tiek iznīcināta – vienuviet jutība un briedums iezīmē grupas ceļu no pagātnes uz nākamību. Kompozīcija ir trāpīgāka, dinamika – liegāka, un gala rezultāts – satriecošs.

Pēc debijas EP izdošanas 2000. gadā un pirmajiem koncertiem ārpus dzimtās Japānas, grupu pamanīja Džons Zorns (John Zorn) un pirmais ilgspēlējošais studijas albums "Under The Pipal Tree" iznāca jau ar izdevniecības "Tzadik" gādību. Kopš tā laika "Mono" nepaguruši ir turpinājuši koncertēt, iepazinuši leģendāro Stīvu Albīni (Steve Albini) un viņa "Electrical Audio" studiju Čikāgā un ciešā sadarbībā ar viņu ierakstījuši trīs studijas albumus. Rezultāts – stabila un neapstrīdama vieta post-rock kā žanra goda sardzē.

Kopš jēdziena nostabilizēšanās galvenokārt klausītāju un kritiķu vārdu krājumos pagāušā gadsmita 90. gadu pirmajā pusē, ar post-rock jeb netulkoto "postroku" apzīmētais žanrs ir ticis gan cildināts, gan pulgāts. Cildināts nepārvērtējamā grupu "Bark Psychosis", "Tortoise", "Godspeed You! Black Emperor", "Mogwai" un citu pienesuma mūsdienu rokmūzikā dēļ. Pulgāts šajā desmitgadē acīmredzami aptrūkstošos muzikālo ideju un jaunu radošo meklējumu dēļ, kas gan nav traucējis desmitus, simtus, pat tūkstošus mūziķu un grupu tiražēt jau gatavus motīvus, ne reti novedot tos līdz klišejiskam absurdam. Vairāk nekā 12 gadu laikā "Mono" konsekventi ir attīstījuši savu vienreizēju pieeju orķestrālai kompozīcijai un dinamikai. Lai ko par šādu salīdzinājumu nedomātu akadēmiskās mūzikas lietpratēji vai, piemēram, Pitagors un Venedikts Jerofejevs, taču epitets "sfēru mūzika" ļauj gandrīz precīzi vizualizēt šīs mūzikas dramatismu, tajā ietverto spriedzi un taustāmos fiziskos apmērus, ja tādus maz mūzikai varētu piešķirt.

Koncerts Ģertrūdes ielas teātrī (Ģertrūdes ielā 101a) notiks 15. novembrī, ieeja no plkst. 19:00. Biļetes nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē Bezrindas.lv, to cena šobrīd – Ls 10.00, taču, tuvojoties koncerta dienai, biļetes kļūs dārgākas.



Foto: Instrumentālās ģitārmūzikas kvartets "Mono" no Japānas. Publicitātes foto 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV