Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Šodien sākas Garīgās mūzikas festivāls

EasyGet.lv, 28.08.2012. 12:31

28. augustā plkst. 19.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā 15. Starptautisko garīgās mūzikas festivālu koris „Latvija" atklās ar E.L. Vēbera „Rekviēmu" un Pāvela Lukaševska 3. simfonijas pasaules pirmatskaņojumu. Koncertā kopā ar kori uzstāsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, solisti Inga Šļubovska, Liene Kinča, Rafals Bartminskis; pie diriģenta pults kora mākslienieciskais vadītājs un galvenais diriģents Māris Sirmais.

30. augustā plkst. 19.00 Liepājas Sv. Jēkaba katedrālē sadarbībā ar festivālu „Liepājas vasara" un 31. augustā Rīgas Sv. Pētera baznīcā, plkst.19.00 tiks atskaņota G.F.Hendeļa oda „Aleksandra svētki". Koncertu dalībnieki būs Valsts Akadēmiskais koris „Latvija", Liepājas Simfoniskais orķestris, Elīna Šimkus (soprāns), Boriss Stepanovs (tenors, Krievija) un Kalvis Kalniņš (bass, Latvija). Atskaņojumā būs dzirdams ne tikai klavesīns, bet arī tāds savdabīgs baroka instruments kā teorba. Koncertu diriģents - Risto Josts (Igaunija).

Arī šogad tiek turpināta festivāla tradīcija – latviešu koponistu jaunrades veicināšana, pasūtot Latvijas autoriem īpaši festivālam un korim „Latvija" komponētus opusus. Pasaules pirmatskaņojumus piedzīvos Ērika Ešenvalda „In Paradisum" korim, čellam un altam, Imanta Zemzara „Vasaras dziesmas" korim un klavierēm, un Goran Gora opuss „Ararats" korim un dudukam. Koncerts notiks īpašā vietā – Vecā Sv. Ģertrūdes baznīcā, 4. septembrī plkst.19.00. Koncertā piedalīsies koris „Latvija", diriģents Māris Sirmais un solisti Aldis Liepiņš, Kristīne Adamaite, Liene Kļava, Māris Jēkabsons, Ēriks Kiršfelds, Armands Zaubergs, Edgars Bārzdiņš un Uģis Krūskops. Pēc klausītāju lūguma, koncertā vēlreiz tiks atskaņots Riharda Dubras darbs „Accedite Gentes".

Festivālu noslēgs vērienīgs koncerts ar Džona Ratera dalību 8. septembrī, Rīgas Domā plkst.19.00. Starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā šogad goda viesis būs pasaulslavenais britu komponists un diriģents Džons Raters. Noslēguma koncertā Raters pats arī stāsies pie diriģenta pults, lai atskaņotu savus darbus „Te Deum", „Gloria" un Rekviēmu. Koncertā piedalīsies koris „Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, soliste Elīna Šimkus.

Anglijā 1945. gadā dzimušais komponists Džons Raters pazīstams ar kora un instrumentālajiem skaņdarbiem. Ratera skaņdarbi korim, it īpaši „Rekviēms" un „Gloria", guvuši popularitāti visā pasaulē, tomēr vēsturisku apstākļu dēļ Latvijā šī komponista vārds nav plaši zināms. Raters aktīvi darbojas arī kā diriģents un mūzikas pedagogs un ir gaidīts viesis dažādos kongresos, festivālos Eiropā, Skandināvijā un Ziemeļamerikā. Viņa viesošanās Garīgās mūzikas festivālā ir īpašs notikums mūzikas cienītājiem Latvijā.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas „Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv.

Plašāka informācija par Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla koncertiem pieejama www.koris.lv.

Atgādinām, ka šogad koris „Latvija" atzīmē savas darbības 70 gadu jubileju. 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV