Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Berlīne ir mūzika, mūzika ir Berlīne

Ilze Malaševska, 05.09.2012. 11:15

To, ka Berlīne vilina mūziķus un māksliniekus, gluži tāpat kā tūristus un nakts dzīves baudītājus, zina daudzi, tomēr jau trešo gadu pēc kārtas Vācijas galvaspilsēta „Berlin Music Week" (BMW) ietvaros centīsies to visu vēl vairāk uzsvērt. Ar diskusijām par mūzikas nākotni un klubu nozīmi galvaspilsētā, koncertiem, neskatāmiem klubu piedāvājumiem „Club Night" ietvaros un „Berlin Festival", kuru vien, paredzams, apmeklēs 20 tūkstoši cilvēku, no 5. līdz 9. septembrim Berlīnē mūzikas būs vairāk nekā ierasts.

Tik daudz, ka visiem pietiks

Pati BMW prezentē jau „vecos paziņas", kuri nu jau ir kļuvuši par mūzikas nedēļas neizbēgamu sastāvdaļu – trešo gadu BMW ietvaros, septiņus gadus Vācijā, bet piekto reizi Berlīnē notiekošo „Berlin Festival" un „Club XBerg". Tie jau ir kļuvuši par vieniem no centrālākajiem mūzikas notikumiem, galvaspilsētai piedāvājot pašai savu festivālu, kas norisināsies Hitlera plānotajā lidostā Tempelhofā, un pašmāju un citu valstu indie, pop un elektroniskās mūzikas grandus, piemēram, Sigur Ros, kuri šogad izdevuši albumu un atkal atsākuši koncertēt, Vācijas uzlecošo hip-hop mākslinieku CRO un vēl daudzus citus. Pēc festivāla apmeklētājiem ir dota iespēja doties tālāk uz „Club Xberg" notiekošajiem koncertiem vai arī palikt lidostas teritorijā un baudīt „Silence Disco" programmu, kam būs sagādātas 10 tūkstoši mūzikas klausīšanās paredzētas austiņas. Berlīnes „Club Night" ietvaros divas naktis 30 dažādi klubi piedāvās visdažādāko programmu, iegādājoties tikai vienu ieejas biļeti, savukārt ICAS Suite ielūgs uz elektroniskās mūzikas festivālu.

Mūzika būs rodama arī Berlīnes ielās. Ar Sozialpalast veidotu pārvietošanās līdzekli jeb mobili mūzika „iebrauks" ielās, kā arī daži mazāki klubi, piemēram, „Wohnzimmer", gluži tāpat kā „Tante Emma" un „Sofa Salon", piedāvās ar festivālu saistītus bezmaksas koncertus. Pirmo gadu mūzika būs atrodama arī uz jumta, konkrētāk, uz upes krastā esošās Universal Music ēkas, kur spēlēs CRO, Two Dors Cinema Club, Maxx Herre un Philipp Poisel, savukārt tiem, kuriem nebūs biļetes, būs iespēja koncerta pārraidi vērot tiešraidē uz liela ekrāna vai arī internetā medija „TapeTV" mājaslapā.

Nākotnes vīzijas un prognozes

Kreativitāte un neapturamā radošo personību enerģija ir centrālā BMW tēma. Tieši tāpēc diskusiju nosaukumus rodamas tēmas „Klubu miršana", „Pasākumu nākotne", un „GEMA tarifu reforma".

Katra no diskusiju platformām mūzikas industrijai un pašai galvaspilsētai ir pēdējo mēnešu, pat gadu problēma, jo arvien vairāk iedzīvotāju sūdzību un arī būvniecībā ieinteresēto investoru plānu dēļ klubiem ir jābeidz sava darbība vai labākajā gadījumā jāpamet savas telpas, savukārt krietni drastiskākus protestus Berlīnes iedzīvotājos raisījusi autortiesību aģentūras GEMA plānotā tarifu reforma. Ja jaunie tarifi stāsies spēkā kā plānots, tad no 1. janvāra ikviena kluba izdevumi palielināsies par 150 procentiem – tie šķirsies no 10 procentiem biļešu ienākumiem (šobrīd katram klubam ir noteikts nodoklis, kas aprēķināts, ņemot vērā vidējo apmeklētāju skaitu un telpu platību) un par katru mūzikas atskaņošanas stundu, kas pārsniegs limitēto piecu stundu robežu, ir garantēts vēl 50 procentu uzcenojums.

Jaunam mūzikas un kultūras biznesa modelim, kreativitātes, finansējuma piesaistei, sponsorēšanai un izdzīvošanai BMW ietvaros ir plānotas 60 dažādas diskusijas un radošās lekcijas. Šogad nākotnes perspektīvas tiks skatītas digitālo mediju kontekstā, diskutējot un prezentējot video nākotni internetā un to attīstību, jaunu formātu, platformu un interakciju analīzi un to, kā padarīt mūziku atrodamu un pievilcīgu diskusijā „Saturs ir karalis, bet iepakojums ir Dievs. Īstais nākotnes izaicinājums".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV