Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Cēsīs notiks 10. Starptautiskais mūzikas festivāls "Galantais klavesīns"

EasyGet.lv, 24.09.2012. 15:52

30. septembrī ar koncertu „Klavesīna laikmets" Cēsu Jaunajā pilī ieskanēsies 10. Starptautiskais mūzikas festivāls "Galantais klavesīns". Šogad festivāla programma skatītājiem piedāvā trīs koncertus, kuros varēs baudīt lielu mūzikas daudzveidību.

„Lai gan šī mūzikas joma nav plaša, tomēr tajā var atrast pietiekošu daudzveidību. Katra festivāla programma piedāvā klausītājiem jaunus mūziķus vai atkalredzēšanos ar zināmiem un iemīļotiem māksliniekiem. Domājam arī par jaunām koncertu norises vietām, piemēram, šogad, pēc ilgāka pārtraukuma pirmais koncerts būs atjaunotajā Cēsu pilī. Būs iespēja dzirdēt, kā klavesīns skan laikmetīgajā mūzikā, " stāsta festivāla mākslinieciskā vadītāja Lelde Krastiņa, Cēsu Sv. Jāņa baznīcas ērģelniece, Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolas pedagoģe.

Festivāla programma piedāvā:

30. septembrī 16:00 Cēsu Jaunajā pilī koncertā ''Klavesīna laikmets'' piedalīsies Ieva Saliete (klavesīns). Koncertā skanēs franču baroka mūzika un mūsdienu komponistu skaņdarbi.

Šī programma veido tiltu starp diviem klavesīnmūzikai nozīmīgiem periodiem – franču baroka zelta laikmetu un mūsdienām, kad klavesīns atgriežas koncertu apritē. Ieva spēlēs savu personīgo klavesīnu, tas ir Keita Hila ( Keith Hill, ASV) būvētais divmanuāļu koncertinstruments.

Papildus estētisko baudījumu koncerta apmeklētājiem sniegs atjaunotais Cēsu Jaunās pils interjers.

Vietu skaits ir ierobežots, tādēļ festivāla rīkotāji aicina biļetes uz šo koncertu iegādāties iepriekš Cēsu Izstāžu namā. Ieeja Ls 3.00 un 2.00.

5. oktobrī plkst.18:30 Rožu laukumā kafejnīcā „2Locals" notiks muzikāls reklāmas vakars. Apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt informāciju par festivālu, klausīties mūziku un baudīt kokteili „Galantais klavesīns".

7. oktobrī 16:00 Cēsu Sv. Jāņa baznīcā skanēs koncerts ''Mūzika stīgām un stabulēm'', piedalīsies ansamblis ''Hanzas mūziķi'', Valmieras Mūzikas skolas pedagogu koka pūšaminstrumentu kvartets, blokflautu kvartets, Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas audzēkņi.

Koncerta pamatideja – dažādu stīgu un pūšaminstrumentu saspēle īpašajā baznīcas akustikā. Skanēs flauta, klarnete, fagots, saksofons, vijole, alts, čells. Tiem pievienosies arī divi taustiņinstrumenti: klavesīns pārstāvēs stīgu nometni, bet ērģeles – pūšaminstrumentus.

Uz šo koncertu īpaši aicinātas ģimenes ar bērniem. Tā būs lieliska iespēja redzēt un dzirdēt šos dažādos instrumentus un pēc koncerta arī pamēģināt pašiem, uzdot jautājumus mūziķiem. Ieeja par ziedojumiem.

14. oktobrī 16:00 Cēsu Izstāžu namā koncertā ''Kapelmeistara stāsti'' piedalīsies ansamblis ''Fiori'' (Rakvere, Igaunija), Vidzemes kamerorķestris, operas soliste Elīna Šimkus (soprāns), Lelde Krastiņa (klavesīns), diriģents Andris Veismanis.

Kapelmeistars jau no galma laikiem ir bijis muzikālās dzīves veidotājs, organizētājs, radošais centrs, nemiera gars. Par to būs iespēja pārliecināties šajā pēcpusdienā.

Koncerta centrā būs Vidzemes kamerorķestris un divi tā kapelmeistari – orķestra dibinātājs Igors Graps un tagadējais diriģents Andris Veismanis. Andris Veismanis ar sev raksturīgo atraktivitāti un erudīciju vadīs koncerta programmu, bet Igors Graps piedalīsies kādas grāmatas prezentācijā. Viņš ir galvenais varonis muzikoloģes Ineses Žunes sarakstītajā grāmatā ''Kāda mūziķa dzīvesstāsts'', to nupat izdevis apgāds ''Mantojums''. Šo grāmatu koncerta starpbrīdī varēs iegādāties arī klausītāji.

Koncerta īpašie viesi šoreiz būs senās mūzikas ansamblis ''Fiori'' no Cēsu sadraudzības pilsētas Rakveres un apburošā jaunā dziedātāja Elīna Šimkus.

Koncerta starpbrīdī publikai būs iespēja baudīt arī atspirdzinājumus un vērot videomateriālu par pašu pirmo festivālu , kas notika 2002.gadā. Ieeja Ls 3.00 un 1.50

* Festivāla tradīcija aizsākās 2002. gadā, kad pilsēta ieguva vērtīgu instrumentu – igauņu meistara Petera Talves būvētu klavesīnu, kas darināts pēc flāmu XVI gs. meistara Rukersa instrumenta parauga. Līdz šim festivāla publikai jau bijusi unikāla iespēja dzirdēt un iepazīt oriģinālus instrumentus kopā ar izpildītājiem – mūziķiem no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Vācijas, Anglijas. Festivāla koncertprogrammas veidotas ar mērķi parādīt klavesīnu pēc iespējas daudzveidīgāk - gan kā solo instrumentu, gan iekļaujot dažādu ansambļu, orķestra sastāvā.

Informāciju sagatavoja:

Tālr.28342115;64127636

e-pasts: daiga.jansevska(at) cesis.lv

www.cesis.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV