Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Skaņu Mežu 2012 ievada un turpina veterāni

EasyGet.lv, 05.10.2012. 13:28

6. oktobrī Latvijas Radio 1. studijā ar ievērojamā Ņujorkas kompozīcijas skolas pārstāvja Kristiana Volfa klātbūtni tiks atklāts desmitais nepieradinātās mūzikas festivāls Skaņu Mežs. Savukārt 11. oktobra koncertā uzstāsies elektroniskās mūzikas novators, pasaulslavenais komponists Fransuā Bels, informē festivāla pārstāvis Viestarts Gailītis.
Skaņu Mežu 2012 ievada un turpina veterāni

Festivāla koncertā 6. oktobrī plkst. 17:00 Latvijas Radio 1. studijā, Doma laukumā 8, līdzās Kristiana Volfa skaņu mākslai būs baudāma arī jaunās un uzlecošās igauņu komponistes Tatjanas Kozlovas kompozīcija "Lovesong" Jumi Murakami un Karinas Helkvistas izpildījumā, kā arī latviešu dzejas-mūzikas projekts "Vārdrūme".

Kristians Volfs (78) nav vienīgais veterāns, kas uzstājas šīgada Skaņu Mežā, tādējādi uzsverot dažādas interesantas pēctecības starp tradīciju un tagadni mūsdienu mūzikā. 11. oktobrī Splendid Palace, sadarbībā ar Francijas Institūtu, uzstāsies elektroniskās mūzikas novators, pasaulslavenais komponists Fransuā Bels (80), kura darbi tiek raksturoti kā "kino priekš ausīm".

Fransuā Bels (Francois Bayle) ir dzimis Madagaskarā un dzīvo un strādā Francijā. Viņš ir uzskatāms var vienu no vēsturiski būtiskākajiem akusmatiskās mūzikas un tā dēvētas "musique concrete" (no vides skaņām komponētas mūzikas) komponistiem, kas ir vēlāk radījis pamatus tādiem žanriem kā tehnomūzika. Bels ir strādājis kopā ar Olivjē Mesiānu, Karlheincu Štokhauzenu un Robertu Vaietu, vadījis ietekmīgo muzikālo pētījumu grupu GRM, radījis pats savu elektroniskās mūzikas studiju Studio Magison un sacerējis pārsimts darbu akadēmiskās elektroniskās mūzikas valodā. Viņš ir ceturtais no dižajiem franču elektroakustikas pionieriem, kas apmeklē Skaņu Mežu. Iepriekšējie bija Bernārs Parmedžiani, Eliane Radiga un Pjērs Anrī.

Fransuā Bela mūzika ir nopelnījusi klāstu prestižāko savas nozares balvu, tostarp (SACEM Grand Prize for Composers (1978.); National Record Grand Prize (1981.); Ars Electronica Prize, Linz (1989.). Bela darbu katalogā ir apkopoti 99 opusi sākot ar 1969-72.g.radīto „Akustisko pieredzi", „Erosfēru" (1978.-80.) , „Skaņu-ātrumu-gaismu"(1983.-86.), un beidzot ar jaunākām kompozīcijām, piemēram, "Satrauktais visums" ( 2005.-2007.), „Pārsteigtā auss"( 2006.-2008.), „Nekas nav īsts" ( 2009.-2010.), „Pārvietošanās"( 2011.-2012.).

Rīgā Fransuā Bels uzstāsies ar vērienīgu, teju pusotru stundu garu koncertu 24 skaļruņiem, kurā izpildīs savus salīdzinoši nesenākos darbus, kā arī ievērojamo "Tremblement de terre très doux'' ("Erospheres II") un "Arc" – veltījumu laikabiedram Žerāram Grizē. Aprakstot darbus, kurus atskaņos Rīgā, Bels par ''Arc'' izsakās šādi: ''Ne godināšana, ne piemineklis, bet vienkārši brālīgs veltījums, ko es vēlos dāvāt Žerāra Grizē piemiņai. Šī harmoniskās enerģijas arka ir kā sveiciens, kas bezgalīgi izplatīts ārpus laika un telpas. Iesākumā pamatīgs kontemplācijas paklājs. Skaņdarba kodols slēpjas harmoniskā plūdumā, kur fleksafona vēziens piedāvā skaņas materiālu, kas pirmajā brīdī šķiet meditatīvs, bet tad tas kļūst daudzveidīgs un transformējas skaņas rotācijās un zvaigžņu ņirbēšanā. Šī visu krāsu spektra arka skan un rezonē kā cieņpilna liecība mūsu kopīgajiem centieniem.''

Līdzās Fransuā Belam 11. oktobrī ar audiovizuālu projektu uzstāsies pazīstamais vācu mākslinieks Jans Pēters Zontāgs (Jan-Peter Sonntag) un Larss Gīlke, frīdžeza dižgari Pēters Brucmanis un Matss Gustavsons, Santa Ratniece ar kompozīciju piecām ģitārām, ko izpildīs grupu Tesa, Soundarcade on 1/2h 1/2w dalībnieki, kā arī holandiešu ambientās mūzikas komponists Machinefabriek ar veltījumu Imanta Ziedoņa "Krāsainajām pasakām" un psihedēliskā trip-hopa projekts Forest Swords.

Biļetes uz Skaņu Mežu nopērkamas Biļešu servisā - www.bilesuserviss.lv. Trīs dienu abonements maksā 16 latus, atsevišķa vienas dienas biļete - 10 latus. Informācija: www.skanumezs.lv

Foto: Komponists Fransuā Bels. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV