Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

Skaņu meža 2012 "trīsdiennieks"

EasyGet.lv, 08.10.2012. 17:54 | komentāri (1)

Šonedēļ noritēs nepieradinātās mūzikas festivāla Skaņu Mežs desmitgades centrālie koncerti - mūzikas svinības trīs dienu garumā, stilam un individualitātei jaucoties tonizējošā skaņu piedzīvojumā.
Skaņu meža 2012 "trīsdiennieks"

Festivāla tematiskais pavediens vijas cauri savstarpēji atšķirīgiem žanriem un nostata līdzās dažādus mūziķus, kurus vieno vēlme uzņemties radošu risku. To arī varēja pārliecināties sestdien, 6.oktobrī, notikušajā festivāla koncertā Latvijas Radio 1. studijā, kur suģestīvā sniegumā uzstājās latviešu mūziķi kopā ar dzejniekiem un muzicēja leģendārais komponists Kristians Volfs, kā arī skaņas skaisto trauslumu demonstrēja vijolniece Kārina Helkvista un flautiste Jumi Murakami.

11. oktobrī koncerts notiks Splendid Palace jeb bijušajā kino Rīga. Šo festivāla datumu raksturos eklektiska programma, sākot ar frīdžeza gigantiem Pēteru Brecmani un Matsu Gustafsonu līdz pasaulslavenajam musique concrete jeb konkrētās mūzikas žanra pionierim Fransuā Beilam. Tā dēvētās konkrētās mūzikas skola tiek novērtēta dēļ tā, ka tās pārstāvji 1950. gados sāka izmantot tam laikam pārdrošas miksēšanas metodes un vides skaņas, darinot savus skaņdarbus. Vēlāk šo metodi adaptēja prāva daļa mūzikas novirzienu, tostarp mākslinieki Pink Floyd un Joko Ono. Interesanta starpžanru parādība šajā vakarā būs akadēmiskās komponistes Santas Ratnieces darba pirmatskaņojums piecām ģitārām, ko spēlēs pieredzējuši neatkarīgās mūzikas ģitāristi Kārlis Tone un Dāvis Burmeisters (abi no grupas Tesa), Māris Butlers (grupa 1/2h 1/2w), Edgars Rubenis (grupa Mona de Bo) un Lauris Ābele (grupa Soundarcade). Vakars noslēgsies ar ievērojamā holandiešu abstraktās elektronikas projekta Machinefabriek uzstāšanos, kurā tiks atskaņots skaņdarbs, kuru radīšanu iedvesmojušas Imanta Ziedoņa Krāsainās pasakas un psihedēliskā trip-hopa projekta Forest Swords uzstāšanos papildinātā sastāvā.

Jaunatnes vidū populārākā, iespējams, būs 12. oktobra nakts Palladium koncertzālē, kurā uzstāsies latviešu deju mūzikas spīdekļi Elvi / Dunian un Dirty Deal Audio pārstāvji Oriole un DJ Krii, kā arī tādi starptautiski aktuāli mākslinieki kā Kode9, Lorela Heilo, Stellar Om Source, Ital (Daniels Mārtins Makkormiks), Stellar Om Source, Container (Rens Skofīlds) un The Haxan Cloak. Pazīstamākais no minētajiem ir Kode9, dubstep žanra pionieris, savukārt visi pārējie mūziķi ir spilgta liecība tam, kādēļ tieši deju un ritmiskās mūzikas lauks šobrīd tiek vērtēts kā viens no jaunradošākajiem mūzikas attīstībā. Neplānots programmas papildinājums ir Aurora Halal, kas uzstāsies kopā ar Ital. Viņa ir veidojusi vairums Ital mūzikas video. Šo deju un nākamās, noslēdzošās dienas vakaru saista divu mākslinieku, proti, Container un Bee Mask piederība strauju atzinību guvušajai izdevniecībai Spectrum Spools, kas pulcē ap sevi jaunu vilni oriģinālu amerikāņu elektroniskās mūzikas mākslinieku.

Festivālu noslēgs akustiskās un elektroniskās mūzikas koncerts Anglikāņu baznīcā 13. oktobrī. Vakara īpašais viesis būs ģitārists Fennesz, pilnā vārdā Kristians Fenezs, kas ir uzskatāms par vienu no būtiskākajiem un episkākajiem māksliniekiem mūsdienu elektronikā. 13. oktobrī arī būs iespēja iepazīt divas neparastas skandināvu vokālistes projektos Nude On Sand un Islaja. Nude On Sand ir aktuālās norvēģu komponistes, dziesminieces, žurnālistes un rakstnieces Jenijas Vālas sadarbības projekts ar improvizējošu ģitāristu Hovardu Voldenu, kura mūzikā liels uzsvars likts uz laiku un tekstūrām ar mērķi veidot dziļas un plašas skaņu dimensijas. Savukārt Islaja, īstajā vārdā Merja Kokonena, ir somu vizuāla māksliniece un mūziķe, kas savas ziemeļnieciski raupji izteiksmīgās balss dēļ tiek salīdzināta kā ar Nico, tā ar Bjorku.

Biļetes uz Skaņu Mežu nopērkamas Biļešu servisā - www.bilesuserviss.lv. Trīs dienu abonements maksā 16 latus, atsevišķa vienas dienas biļete - 10 latus. Informācija: www.skanumezs.lv

Foto: Ital. Publicitātes foto 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV