Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

''Nude on Sand'' koncertā Rīgā sola netradicionālas mūzikas izpausmes

Aiga Leitholde, 10.10.2012. 11:44

13. oktobrī Anglikāņu baznīcā norisināsies festivāla ''Skaņu mežs'' koncerts. Vieni no šajā vakarā spēlējošajiem māksliniekiem būs norvēģu duets ''Nude on Sand''. Intervijā ar duetu iepazīstina vokāliste Dženija Vāla (Jenny Hval), kura ir ne vien mūziķe, bet arī rakstniece un skaņu instalāciju māksliniece.
''Nude on Sand'' koncertā Rīgā sola netradicionālas mūzikas izpausmes

Vai vari īsi iepazīstināt ar projektu ''Nude on Sand''?

''Nude on Sand'' ir duets, kurā piedalos es un Havards Voldens (Håvard Volden). Mūzika ir kaut kur starp akustisko folku/ blūzu, runātiem vārdiem un brīvo improvizāciju.

Kā sākās tava un Havarda sadarbība?

Es dzirdēju Havardu spēlējam koncertā Oslo, un man iepatikās viņa pieeja improvizācijai. Vēlāk viņš nokļuva mana solo projekta grupā, bet mēs vēlējāmies spēlēt ko citu, vairāk saistītu ar improvizāciju. Tā aizsākās ''Nude on Sand''.

Festivāla ''Skaņu mežs'' ietvaros jūs uzstāsieties baznīcā. Kura ir visdīvainākā vieta, kur tev ir nācies spēlēt?

Pagājušajā gadā mēs ar grupu spēlējām lielā alā, kas atradās praktiski uz neapdzīvotas salas Norvēģijas ziemeļos, pusotram tūkstotim cilvēku. ''Nude on Sand'' ir spēlējuši daudzās baznīcās un galerijās, galvenokārt mazas ietilpības vietās. Maza telpa nekad nešķiet dīvaina, vienalga, kas tajā notiek.

Ko mēs varam sagaidīt no ''Nude of Sand'' uzstāšanās ''Skaņu mežā''?

Netipiskas mūzikas struktūras un dziesmu tekstus, neierastu pieeju dinamikai, kas joprojām skan melodiski un nojaušami.

Tavs mākslinieces talants izpaužas dažādās formās. Vai rakstīšana ietekmē tavu mūziku, bet varbūt mūzika ietekmē rakstīšanu?

Mans darbs ir ļoti stingi centrēts ap vārdiem un to skanējumu, un ir vienalga, kā tas tiek prezentēts. Neuzskatu sevi par daudzšķautņaini talantīgu. Es domātu, ka esmu kļuvusi slinka, ja nejustu, ka mans darbs kā vienots projekts nespēj pastāvīgi attīstīties dažādos virzienos.

Kur tu atrodi iedvesmu?

YouTubē. Nesen esmu izlasīju dažas Krisas Krausas (Chris Kraus) grāmatas. Viņa ir brīnišķīga autore!

Tu raksti mūzikas kritiku. Vai ir vieglāk vērtēt mūziku, ja pati esi mūziķe?

Es tā nedomāju. Neesmu trenēta mūziķe, tāpēc tas man ļauj vieglāk ieklausīties mūzikas plūdumā, ko kritizēju, nevis vērtēt detaļas un meistarību. Dažreiz, rakstot par jaunu albumu, es vēlētos, kaut es vēl mazāk zinātu.

Vai ir citi ''Skaņu meža'' mākslinieki, kuru priekšnesumus esi ieplānojusi noklausīties?

Es esmu liela Islajas fane, bet vispār dienā, kad spēlēšu, neesmu ieplānojusi skatīties citus priekšnesumus, jo būšu aizņemta ar savu uzstāšanos. Un tomēr festivāls šķiet lielisks, un es ceru redzēt un dzirdēt ko iepriekš nedzirdētu.

Tu, šķiet, esi ļoti aizņemta māksliniece. Vai tev ir brīvais laiks, un kā tu to pavadi?

Esmu ''nūģe'', kurai vienmēr kaut kas notiek.

Foto: Duets Nude on Sand. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV