Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Pirmatskaņojumu piedzīvos piecu latviešu komponistu skaņdarbi

EasyGet.lv, 12.10.2012. 14:30

20. un 21. oktobrī Rīgā jau ceturto reizi notiks Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums. Kā ierasts, forumā viesosies nozares speciālisti no ārvalstīm, notiks meistarklases, koncerti un izstādes. Īpašs notikums būs Latviešu mūzikas koncerts, kurā skanēs arī piecu latviešu komponistu pirmatskaņojumi.

Forums tiks atklāts jau piektdien, 19. oktobrī, plkst. 19.00 koncertzālē Lielā Ģilde, kur notiks Nacionālo Bruņoto spēku orķestra koncerts. Programmā Pētera Čaikovska, Tjerī Bezansona un Pētera Plakida mūzika. Koncertā piedalās arī Liepājas zvanu ansamblis „Campanella", diriģents Guntis Kumačevs. Ieeja uz šo koncertu – bez maksas.

Sestdien, 20. oktobrī, plkst. 11.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē – notiks Britu mūzikas koncerts, kurā piedalīsies JVLMA pūtēju orķestris, diriģents Timotijs Reinišs (Lielbritānija). Programmā Gustavs Holsts, Frenks Bridžs, Kenets Heskets un Gajs Vūlfendens.

Plkst. 17.00 JVLMA Lielajā zālē muzicēs Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas, Jāzepa Mediņa Rīgas 1.mūzikas skolas, Pārdaugavas mūzikas un mākslas skolas un Ventspils mūzikas vidusskolas audzēkņu ansambļi.

Plkst. 19.00 Latvijas Universitātes Lielajā aulā notiks Latviešu mūzikas koncerts, kurā piedalīsies Latvijas Universitātes pūtēju orķestris, diriģenti Jānis Puriņš (Latvija), Džeimss Seikers un Kortnija Šneidere (ASV). Koncertā skanēs Jura Karlsona, Andra Vecumnieka, Alvila Altmaņa, Jāņa Porieša un Andra Baloža skaņdarbu pirmatskaņojumi, kā arī šī gada jubilāru - Gunāra Ordelovska un Pētera Butāna mūzika.

Koncertā piedalīsies arī Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes koris „DeCoro", diriģente Kristiāna Vaickovska un Ogres skolotāju kamerkoris, diriģente Ilze Kūle. Orķestris kopā ar kori atskaņos Jāzepa Vītola kantāti „Ziemeļblāzma", solists Jānis Kurševs.

Svētdien, 21.oktobrī, plkst. 13.00 JVLMA Lielajā zālē skanēs Lietuviešu un igauņu mūzikas koncerts. Piedalās Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas pūtēju orķestris, diriģenti Peters Sāns (Igaunija), Egidijs Ališausks (Lietuva), Jānis Retenais un Andis Karelis (Latvija). Programmā - Jons Domarks, Eduards Tamms, Reins Rannaps. Koncertā skanēs arī itāļu kompnista Antonija Luisa Skarmolīna un holandieša Jakoba de Hāna skaņdarbi, kuri radīti, izmantojot lietuviešu tautas dziesmas.

Forums noslēgsies ar koncertu plkst. 16.00 JVLMA Lielajā zālē, kurā muzicēs JVLMA džeza nodaļas studenti, vadītājs Indriķis Veitners (Latvija).

Abas dienas no plkst. 10.00 JVLMA būs apskatāma mūzikas instrumentu izstāde, kurā piedalīsies Lietuvas, Latvijas un Igaunijas mūzikas instrumentu veikali, kā arī pūtēju orķestru nošu izstāde.

Šī gada foruma saturu atklās tā meistarklašu tēmas - Ansambļu muzicēšana - jaunas iespējas un izaicinājumi komponistiem, izpildītājiem un klausītājiem; Mūzika un prāta spēju attīstīšana.

Meistarklases vadīs viesi no ASV - Džeimss Seikers un Kortnija Šneidere, kā arī Gediminas Ramanauskas (Lietuva), Raitis Ašmanis, Inga Meijere, Jānis Šīmanis un Kaspars Putniņš (Latvija); piedalīsies Jelgavas jauniešu bigbends un saksofonu kvartets n(ex)t.

Pirmo reizi forumā tiks pieteikti „Personību portreti"- radoša tikšanās, saruna ar izcilu pašmāju vai ārzemju mūziķi. Šī gada īpašais viesis būs leģendārais britu diriģents un mūzikas izdevējs Timotijs Reinišs.

I Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forums 2009. gadā radās, kā nepieciešamība plašākā starptautiskā mērogā aktualizēt kolektīvas muzicēšanas nozīmi, tradīcijas un pieredzi Baltijas valstīs.

IV Baltijas valstu pūtēju orķestru diriģentu un ansambļu vadītāju forumu rīko Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centrs.

Atbalsta lieldraugs Latvijas dzelzceļš, kā arī Valsts Kultūrkapitāla fonds, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Statoil Fuel & Retail Latvia un Sixt.

Plašāka informācija par forumu: www.knmc.gov.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV