Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

''Skaņu meža'' koncerts Anglikāņu baznīcā

Aiga Leitholde, 15.10.2012. 12:17 | komentāri (3)

Sestdien, 13. oktobrī, Anglikāņu baznīcā norisinājās festivāla ''Skaņu mežs'' trešais koncertvakars, veltīts eksperimentālajai mūzikai sakrālajā telpā.
''Skaņu meža'' koncerts Anglikāņu baznīcā

Galerijas:

Vakaru atklāja ''Bee Mask'' jeb Kriss Meidaks – mākslinieka skaņai piemita kosmosa plašums, kas atbalsojās baznīcas ērģeļu taurēs. Skaņdarba laikā tas kļuva arvien konkrētāks līdz ausij atklājās pazīstamas skaņas, dzirdamas dabā. Mākslinieka spēlētais nemitīgi mudināja prātu uz atpazīšanu, piemēram, saklausot stikla šķindoņu pret raupju bruģi. Nē, stikls nesaplīst, tas turpina ripot. Iztēles krāsainība saskan ar realitāti – ''Bee Mask'' skaņu radīšanai tik tiešām izmanto stikla šķīvjus.

Somu mākslinieces Islajas priekšnesums bija nepieradināta spēlēšanās ar skaņām un klausītāja prātu, kas cītīgi gribēja skaņu jūklī saklausīt matemātisku kārtību. Nedaudz kaitinoši, ka gaidītie atrisinājumi tomēr nepiepildījās, un tieši šis nepiepildījums radīja priekšnesuma estētisko baudu. Visbeidzot melodija tika sagaidīta - māksliniece dziedāja somu valodā, un elektroniskajā pavadījumā valdīja harmonija. Pēc sasprindzinājuma pavisam dabiski bija iestājies atslābums.

Norvēģu duets ''Nude on Sand'' radīja patiesi impresionistisku noskaņu. Solistes Dženijas Vālas balss šķita kā dziedātājputna balss cilvēciskā personifikācija. Priekšnesums pārauga dzejā, kuras vārdi plūda un ieskanējās, iemirdzējās Havarda Voldena ģitāras improvizācijās. Muzikālās transformācijas kļuva elektoriniskākas – ģitārists izmantoja, šķiet, Thereminu, bet Dženija dziedāja duetā ar sevi pašu, ierakstītu magnetafona lentē. Duets izpelnījās skaļas klausītāju ovācijas. Bet varbūt, sekodami Dženijas uzaicinājumam, viņi aktīvi aplaudējot sildījās? Noteikti bija nedaudz no abiem.

Koncertu noslēdza austrietis Fennesz. Viņa instrumenti – dīdžeja aprīkojums, dators un elektriskā ģitāra, ar kuru palīdzību viņš radīja skaņu vaļņus. Tie ieņēma baznīcas apveidus un ieskanējās pārpasaulīgi, te kļuva kaitinoši disonējoši. Kamēr daļa klausītāju atrada sevi, viļņodamies Fennesz skaņu jūrā, brīžiem mākslinieka performancē šķirta pārāk monotona. Priekšnesumu izbaudīt traucēja aukstā baznīca, kas vairāk lika domāt par maksimāla siltuma iegūšanu, vislabākajā pozīcijā sakrustojot kājas un rokas. Tomēr citā telpā tā jau būtu pavisam citas nozīmes skaņa.

Foto: Duets ''Nude on Sand''. Foto (c) Ingus Bajārs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV