Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Latvijas Radio koris dosies uz festivāliem Ziemeļamerikā

EasyGet.lv, 09.11.2012. 16:38

Latvijas Radio kora 72. sezonas novembris solās būt īpaši krāšņs. 9. novembra agrā rīta stundā koris dosiesuz Ziemeļameriku.

Latvijas Radio koris šādā – klasiska kamerkora – sastāvā Ziemeļamerikā būs pirmo reizi. 1991. gadā koris uz ASV devās vēl "lielajā" sastāvā Jura Kļaviņa vadībā. Šī ir divdesmitā sezona, kad kori vada Sigvards Kļava un Kaspars Putniņš, un šī tūre būs kora kā pilnas sastāva vienības debija gan Kanādā, gan ASV.

Vispirms Latvijas Radio koris dosies uz Toronto Kanādā, lai piedalītos starptautiskajā festivālā Soundstreams, kurš veicina Kanādas mūsdienu autoru un viņu starptautisko partneru daiļradi. Festivāls notiek jau trīsdesmito gadu. Katru otro gadu festivāls organizē arī universitāšu koru koncertu ar kādu pieaicinātu diriģentu. Šogad tas ir Latvijas Radio kora diriģents Kaspars Putniņš, kurš uz Kanādu devās jau 6. novembrī, lai sagatavotu divus skaņdarbus (Džona Keidža "Four2" un Alfrēda Šnitkes pirmo daļu no koncerta korim).

Koncertā 11. novembrī līdzās Latvijas Radio korim, kuru festivāla mājaslapā dēvē par vienu no labākajiem kamerkoriem pasaulē, piedalīsies vēl četri Kanādas universitāšu kori. Latvijas Radio koris atsevišķi izpildīs Nika Gothama, Sergeja Rahmaņinova, Santas Ratnieces un Pētera Vaska skaņdarbus.

13. novembrī koris uzstāsies Toronto Sv. Jāņa ev. lut. baznīcā, kur koncertu "Sapņu tālumā" diriģēs Sigvards Kļava. Programmā daļa no jaunākā latviešu klasiskās kordziesmas ieraksta Diena aust, kurš klausītājus sasniegs jaunnedēļ, un citu latviešu klasiķu dziesmas.

14. novembrī Latvijas Radio koris dosies uz ASV, lai pēc divām dienām piedalītos trešajā prestižajā Linkolna Centra festivālā "White Light festival". Tā ietvaros koris atskaņos divas programmas. Soloprogrammā "Baltic voices" koris 16. novembrī Svētās Jaunavas Marijas baznīcā klausītājus priecēs ar Johana Sebastiana Baha, Lasa Toresena, Andersa Hilborga, Ērika Ešenvalda, Ģērģs Ligeti, Arvo Perta un Pētera Vaska darbiem.

Dienu vēlāk kopā ar saviem tuvākajiem kolēģiem "Sinfonietta Rīga" diriģenta Tenu Kaljustes vadībā koris festivāla publiku iepazīstinās ar jaunāko Arvo Perta CD "Adam's Lamenst" (līdzās titulkompozīcijai koncertā skanēs arī "Berliner Messe", "Te Deum", "Trisagion").

Pēc viesošanās Ziemeļamerikā koris Latvijā atgriezīsies 19. novembrī un gatavosies vienam no saviem lielākajiem šī pusgada notikumiem Latvijā – 28. novembra koncertam Rīgas Domā "Mātes Terēzes lūgšana" –, kur pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Pētera Vaska lūgšana "Lord, open your eyes".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV