Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Somu akordeonists Kimmo Pohjonens koncertē Palladium

Aiga Leitholde, 14.11.2012. 21:17 | komentāri (1)

Otrdien, 13. novembrī, koncertu zālē Palladium uzstājās novatoriskais akardeonists Kimmo Pohjonens. Pirms koncerta bija iespēja noskatīties dokumentālo filmu ''Skaņlauzis'' - stāstu par Pohjonena radošā ceļa meklējumiem.
Somu akordeonists Kimmo Pohjonens koncertē Palladium

Galerijas:

Lai gan Kimmo Pohjonena mūziķa talants tika ievērots jau tīņu gados, savu patieso mūziķa esamību viņš atklāja, sasniedzot trīsdesmit gadus. Filmā ''Skaņlauzis'' mūziķis atceras savu bērnību laukos, filma viņu atklāj kā fiziski norūdītu cilvēku, kas izbauda peldes ledainā āliņģī, kas uzveic smagu slimību. Nav šaubu, Pohjonens ar abām kājām ir stingri zemē, viņš nav bālvaidzis mākslinieks ilgu padebešu meklētājs. Tomēr Pohjonena mūzika lauž zemes tradīcijas, pirmkārt, instrumenta – akordeona pielietošanā. Instruments tiek papildināts ar skaņas efektiem – vokoderi un skaņu cilpām. Ne vien taustiņiem un plēšām, bet arī instrumenta sāniem ir skaņas radīšanas uzdevums. Mūziķa instrumenti ir divas ''plaušas'' – savas un akordeona, ka sasaucas vienā pārpasaulīgā elpā.

Akordeons – vienam tas spēlēs tango, citam vācu šlāgeri, vēl kādam - folkmūziku. Pohjonena akordeons var aizvietot elektrisko solo ģitāru smagās mūzikas grupā, kā arī būt daļa no deju mūzikas pulsējošā ritma. Koncertu mūziķis uzsāk ar pastorālās noskaņās ieturētu skaņdarbu, parādot instrumenta dinamikas plašumu - tā pakāpeniski apņēma visu zāli, ieskandināja katru stūri. Mūzikā iesaistot savu balsi, ierakstot to skaņu cilpās, akordeonists radīja ceremonijas noskaņu. Pohjonens artikulēja rīkles skaņas, dabas trokšņus, mēles klakšķus - nedefinējamus, tomēr patīkamus, zemapziņai pazīstamus. Mūzika pārņēma viņa ķermeni un lika tam dejot. Īpašu noskaņu radīja gaismas spēles – izgaismojot elementus uz instrumenta, pašu mūziķi, liekot tam kļūt par daļu no video projekcijas.

Pohjonens nospēlēja arī skaņdarbu no ''Earth Machine Project'', kurā sadarbojās ar zemniekiem, piešķirot lauku darbos dzirdamajiem trokšņiem māksliniecisku vērtību. Kad zālē aplausi vēl negribēja rimties, Pohjonens nolēma, ka ir pienācis laiks vienam jaunā balss projekta skaņdarba pirmatskaņojumam.

Kimmo Pohjonena koncerts bija aizraujošs, pārsteidzošs un iedvesmojošs. Tas ļāva aizdomāties gan par nepārtraukto vienoto esamību, gan par cilvēka pieradumu pie nemainīguma, lai gan patiesībā viņš alkst tikt pārsteigts! Pastāvēs, kas mainīsies!

Foto: Kimmo Pohjonens koncertē Palladium. Foto (c) Vladislavs Punculs 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV