Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Gas Of Latvia jauns albums ''Compressor''

Rihards Endriksons, "Skaņu Mežs", 29.11.2012. 10:19

Gasoflatvia.bandcamp.com publicēts ''Compressor'' – jaunākais Latvijas elektroniskās mūzikas projekta Gas Of Latvia albums.
Gas Of Latvia jauns albums ''Compressor''

Projekta dibinātājs skaņu režisors un komponists Andris Indāns nodarbojas ar mūziku jau kopš astoņdesmito gadu beigām, un viņa Gas Of Latvia ir uzskatāms par vienu no ievērojamākajiem un, iespējams, Latvijas elektroniskajā mūzikā vēsturiski būtiskākām parādībām pēc NSRD.

Kopš projekta izveidošanas ir tikuši ierakstīti un izdoti vairāk nekā desmit Gas Of Latvia albumu, kā arī izpētīti vairāki mūzikas virzieni; viena no projekta raksturīgākajām īpašībām ir nemitīgi savas valodas meklējumi, nezaudējot savu īpašo intonāciju. Dažādos posmos GOL ir pastāvējis drone, noise, industrial, brīvas improvizācijas, IDM un tehno.

Tāpat arī jaunais Gas Of Latvia ieraksts atšķiras ar īpašu kultūrzīmju klāstu. Vilkdams paralēles gan ar tik tālā pagātnē pastāvošām elektroniskās mūzikas parādībām kā Kraftwerk un albuma ''I care because you do'' ēras Aphex Twin, ''Compressor'' ar klausītāju sarunājas, izmantojot skanējumu un izteiksmi, vairāk raksturīgu 80. un 90. gadu elektroniskajai mūzikai. Šis albums gan nekādā ziņā nav tendēts uz pagātni – gluži pretēji. Izmantojot pagātnes atbalsis un savijot tās ar mūsdienīgākiem elementiem, ''Compressor'' ir Andra Indāna komentārs par nemitīgi mainīgo un plūstošo, taču savā mehānismā arī slēpti totalitāro ''globālās informācijas'' laikmetu, kurā mēs dzīvojam. Albuma nosaukums un atslēgas vārds ''Compressor'', biežāk dzirdēts ar gāzes rūpniecību vai skaņu tehnoloģiju saistītās sfērās, šajā gadījumā simbolizē paātrinājumu un pārsātinātu enerģijas uzlādi.

''Compressor'' tapis desmit gadu laikā, jo pirmās skices ar šī albuma aizmetņiem Indānam radās jau 2000. gadu sākumā, taču nogulēja ''ideju kambarī'' līdz pat 2009. gadam, kad viena no tām materializējās skaņdarbā "Preses Nams", kurš izskanēja kā muzikālais pavadījums mākslinieces Katrīnas Neiburgas gaismas instalācijai festivālā "Staro Rīga". Pēc tam Indāns ar Neiburgu un multiinstrumentālistu Oskaru Poikānu radīja audiovizuālu koncertprogrammu, ar kuru uzstājās festivālos "Laba daba", "Skaņu Mežs", "Space Textures" un arī dažādos solo koncertos. Muzikālo materiālu, kas šajās uzstāšanās tika izpildīts, Andris Indāns 2011-12. gada ziemā ierakstīja savā skaņu studijā Gassound Studio ar datoru, sintezatoriem un VEF 206 radiouztvērēju. Jau ilgi veidotie un attīstītie skaņdarbi šajā procesā tika papildināti ar pavisam jauniem. Kompozīcijas ''play me play you'' ierakstā ar trompeti un 80. gadu Korg analogo sintezatoru piedalījās arī Oskars Poikāns, savukārt Katrīna Neiburga radīja albuma vizuālo noformējumu.

Amerikāņu komiķis Stīvens Raits savulaik sacīja, ka, viņaprāt, kuru katru brīdi Dievs nokāps lejā un apturēs civilizāciju par ātruma pārkāpšanu. Gas Of Latvia jūtas līdzīgi, taču ar dinamisko un dzīvīgo albumu ''Compressor'' tā vietā, lai apstātos nomaļus un novērotu garām skrienošo pasauli, aicina klausītāju ātri uzlādēties, skriet vēl ātrāk par pārējiem un apsteigt visus. Varbūt tur, pašā priekšā, būs labāk redzams, kas un kā. Albums visai abstraktā manierē runā par nākotni, izmantojot pagātnes balsis – iespējams, tikai tā šis uzdevums arī ir izpildāms.

Reizē ar "Compressor" Gas of Latvia publicē Katrīnas Neiburgas veidotu videoklipu jaunā albuma skaņdarbam "Centrifuga", galvenokārt filmētu ASV Ņūorleānā, kur joprojām redzamas viesuļvētras "Katrīna" sekas.



Klausies Gas Of Latvia jauno albumu ''Compressor'' Gasoflatvia.bandcamp.com

1. decembrī Gas of Latvia spēlēs "Compressor" Radio NABA 10. gadu jubilejā klubā "Nabaklab".

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV