Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Klajā nāk Egila Siliņa albums ,,Šūberta un Štrausa dziesmas"

EasyGet.lv, 18.12.2012. 15:12

Piektdien, 21. decembrī, plkst. 14.00 Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē tiks prezentēts jaunais basbaritona Egila Siliņa albums „Šūberta un Štrausa dziesmas", albuma izdevējs ir koncertzāle ,,Baltais flīģelis". Jaunajā albumā kopā ar operas solistu Egilu Siliņu muzicē izcilais austriešu pianists Helmūts Deičs.
Klajā nāk Egila Siliņa albums ,,Šūberta un Štrausa dziesmas"

,,Šūberta un Štrausa dziesmas" ir Egila Siliņa un Helmūta Deiča koncerta ieraksts, kas koncertzālē ,,Baltais flīģelis" izskanēja 2011. gada 20. decembrī, koncertzāles desmitās gadadienas koncertu sērijas noslēgumā. Koncerta programmai tika izraudzīta lielā dziesminieka Franča Šūberta un vācu operkomponista Riharda Štrausa vokālā mūzika. Koncertierakstā dzirdamas tādas F. Šūberta vokālās pērles kā „Ceļinieks", „Meža ķēniņš" ar J.V. Gētes dzeju, R. Štrausa kaisles piepildītā dziesma „Es mīlu tevi". Diskā ietvertas arī divas latviešu komponistu dziesmas - Jāņa Mediņa „Glāsts" un Alfrēda Kalniņa „Brīnos es".

,,Egila Siliņa un pianista Helmūta Deiča sniegums šajā koncertā ietvēra tik augstu māksliniecisku vērtību, kuru nešaubīgi bija vērts iemūžināt! Šajā jaunajā albumā ar klausītājiem mūzikā runā izcilības!" saka koncertzāles vadītāja Inese Zagorska.

Egils Siliņš savukārt uzsver: ,,Jaunais CD man ir nozīmīgs vairāku apstākļu dēļ: pirmkārt, tā ir sadarbība ar vienu no pasaulē labākajiem pianistiem vokālās kamermūzikas žanrā - Helmūtu Deiču, otrkārt, Šūberts ir viens no maniem mīļākajiem komponistiem dziesmu žanrā, treškārt, šis CD tapis no „dzīva" koncertieraksta, vietā, kur es aizsāku savas mūziķa mācību gaitas - Siguldā."

Egils Siliņš ir viens no vadošajiem pasaules operdziedātājiem un pirmais latviešu operas solists, kurš dziedājis slavenajos Milānas La Scala, Vīnes Valsts operas un Ņujorkas Metropolitēna operteātros. Dziedātāja atveidoto operlomu skaits aptver vairāk nekā 90 lomas, un līdzās opermūzikai viņš regulāri piedalās arī vokāli instrumentālo un kamermūzikas darbu atskaņojumos. Kopš 2000.gada kā brīvmākslinieks guvis atzinību, vairākkārt uzstājoties prestižākajos pasaules opernamos. Par Egilu Siliņu sarakstīta grāmata "Savējais svešinieks" un uzņemta filma "Laimes luteklis". Egils Siliņš ir divkārtējs Latvijas Lielās Mūzikas balvas laureāts un Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris.

Tuvākajā nākotnē Egilam Siliņam paredzētas Votāna un Vanderera lomas Vāgnera „Reinas zelts", ,,Valkīra" un „Zigfrīds" iestudējumos Parīzes operā diriģenta Filipa Džordana vadībā, Bavārijas Valsts operā Kenta Nagano un Budapeštas Mākslas pilī Ādama Fišera vadībā, kā arī Monte Karlo un Tokijas opernamā. Berlīnes Valsts operā Skarpijas lomā operā ,,Toska" un Holandietis Festival de Orange Francijā.

Helmūts Deičs ir viens no pasaulē pieprasītākajiem kamermūzikas interpretiem un pianistiem koncertmeistariem. Helmūtu Deiču par koncertmeistaru izvēlējušās tādas pasaules mēroga zvaigznes kā Jonass Kaufmanis, Pēters Šreiers, Anne Sofija fon Otere, Barbara Bonija, Kristofs Pregardjēns, Matiass Gērne, Juliāne Banze, Angelika Kiršlāgere un neskaitāmi citi. Divpadsmit gadus viņš sadarbojies ar Hermanu Preiju. Helmūts Deičs ir biežs viesis nozīmīgākajos mūzikas festivālos, kā Edinburgas festivāls un Drēzdenes mūzikas dienas. Pianista spēle dzirdama neskaitāmos godalgotos skaņu un video ierakstos, par saviem mākslinieciskajiem sasniegumiem viņš saņēmis vairākus apbalvojumus, tostarp arī Vīnes Komponistu biedrības balvu.

Foto: Egils Siliņš. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV