Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Izdots pirmais aizsargājamas dabas teritorijas skaņu ierakstu albums Latvijā

EasyGet.lv, 19.12.2012. 17:10

20. decembrī Latvijas Dabas fonds un Elm Media izdod Latvijā pirmo aizsargājamas teritorijas dabas skaņu albumu „Dabas skaņas Dvietes palienē", kurā dzirdamas putnu un abinieku balsis, informē Latvijas Dabas fonda pārstāve Maija Ušča.
Izdots pirmais aizsargājamas dabas teritorijas skaņu ierakstu albums Latvijā

Albums bez maksas pieejams arī digitālā formātā Dvietes palienes LIFE+ projekta mājas lapā www.dvietespaliene.lv. Visi ieraksti veikti Dvietes palienes dabas parkā laikā no 2008. līdz 2012. gadam.

Diskā iekļauti tikai pilnīgi dabiski putnu un abinieku balsu ieraksti. Tas nozīmē, ka albumā dzirdamie dzīvnieki nav provocēti ar balsu ierakstiem vai citādi īpaši traucēti, savukārt skaņu celiņos nav veikti īsinājumi, iestarpinājumi vai pārklājumi ar citām skaņām. Ierakstu kopējais skanēšanas ilgums ir stunda un sešas minūtes.

Dvietes paliene ir applūstošu pļavu teritorija Latvijas dienvidaustrumos, pie Dvietes un Ilūkstes upju ietekas Daugavā. Pavasaros Daugavas palu ūdeņi appludina Dvietes upes senleju apmēram 20 kilometru garumā. Palienē ik gadu atpūšas un barojas tūkstošiem ceļojošo ūdensputnu, un tā ir viena no nozīmīgākajām griezes, ķikuta un ormanīša ligzdošanas vietām Latvijā. Kopš 2004. gada Dvietes paliene ir īpaši aizsargājama dabas teritorija – dabas parks un Natura 2000 vieta.

Albums "Dabas skaņas Dvietes palienē" ir izdots Eiropas Komisijas LIFE+ programmas projekta "Griezes biotopu atjaunošana Natura 2000 teritorijā Dvietes palienē" izglītojošo pasākumu ietvaros. Projektu īsteno Latvijas Dabas fonds sadarbība ar Ilūkstes novada pašvaldību, ARK Nature fondu (Nīderlande), Vides risinājumu institūtu un filmu studiju Elm Media.

Foto: Publicitātes foto 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV