Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Vērtīgi fonotēkas papildinājumi no 2012. gada

Aiga Leitholde, 20.12.2012. 10:46

Mūsdienās, kad ierasta prakse ir jaunā albuma publisks atskaņojums lielākajos mūzikas blogos, piemēram, pitchfork.com, gada laikā tu vari noklausīties 50 un vairāk albumu. Taču realitātē atkārtoti klausīties un taustāmā veidā iegādāties gribēsies labi ja 20 albumus. Un tas patiesībā ir daudz. Ja albumā ir vērtīga mūzika, tās emocionālā baudījumā un nianšu atklāšanā paies visi 12 mēneši un vēl nedaudz. Šoreiz par 2012. gadā ārzemēs izdotiem albumiem, kas raduši pārliecinošu vietu mūzikas ierakstu plauktā.
Vērtīgi fonotēkas papildinājumi no 2012. gada

Mans visgaidītākais 2012. gada albums The Mars Volta – ''Noctourniquet '' gaidīšanu pilnībā attaisnoja ar sarežģītām muzikālām struktūrām, daudzām noskaņu šķautnēm un stilu sintēzi. Albums iezīmēja grupas iekšējā klimata uzlabošanos, bet atklāja faktu, ka albums bija teju gatavs jau pirms trim gadiem. Varbūt tāpēc lielāku sajūsmu raisīja Jack White – ''Blunderbuss''. Līdzīgi The Mars Volta diktatoram Rodrigezam-Lopezam, arī Džekam Vaitam ir tikai viņam piemītošs muzikālais rokraksts. ''Bluderbuss'' Vaita cienītāju cerības attaisnotas - blūza sāpe saaug ar garāžroka skaņas raupjumu, emocionāli un personīgi stāsti dziesmu tekstos. Taču 2012.gada visklausītākais ieraksts ir Mark Lanegan Band ''Blues Funeral'' - ļoti hipnotisks un poētisks ieraksts, pēc kura noklausīšanās pārņem spocīga nolemtības sajūta.

No smagās mūzikas, manuprāt, šogad labākais ir High on Fire ''De Vermis Mysteriis'', kura koncepts veidots šausmu meistara H.P.Lovekrafta stāsta par Jēzus Kristus dvīņubrāli pamatu. Albumā pareizā balansā ir stoner un sludge, kuru pārejas savienotas ar smalkām instrumentālām starpspēlēm. Kā nākamais atzīmējams Down – ''IV The Purple EP'', mini albums ir ieturēts labākajās ASV dienvidu štatu smagās muzikālajās tradīcijās. Dziesmas ar līdzi dziedāšanas potenciālu! Un visbeidzot mākslas studentu grupa Django Django - ''Django Django'' – ir šī gada viskošākais un rotaļīgākais albums. Ausis piedzīvo situāciju, kad art roks mēģina izpausties deju klubā.

Grimes ''Visions'', kanādiešu ''Enia on Speed'', infantilā-fantastiskā balstiņā izpilda neuzbāzīgi lipīgu deju mūziku. Gala rezultāts ir ķermeni iekustinošs. Labākais popa albums ir Lana Del Rey ''Born to Die''. Viņas dziesmas vislabāk skan videoklipu versijā, tad ir kur "acis piesiet". Lai gan Lanas koncerti vienmēr tiek gaidīti ar muzikālām bažām par mūziķes izpildījuma kvalitāti. Tomēr Lana meistarīgi atspoguļo katras sievietes ilgas būt vienīgajai. Un nemanot tu jau dungo līdzi. Nākamie ir Rival Sons ''Head down'' – labākais no rokenrola mantojuma – blūzs, gospelis, souls un smagais roks – mūsdienu interpretācijā. Jaunatklājums ir beļģi Wallace Vanborn "LIONS, LIARS, GUNS AND GOD" –lielisks alternatīvais roks, gan ar grandioziem kāpinājumiem ģitāru saspēlēs, gan pieklusinātām balādēm, labiem singliem un ļoti tīkamu solista balss tembru.

Vēl fonotēkas plauktā savu vietu noteikti saglabās Two Gallants – '' The Bloom and the Blight' ',Black Keys – ''El Camino'', Toy – ''Toy'', Goodspeed you! Black Empor – ''Allelujah! Don't Bend! Ascend!'', Goat – ''World Music''. Jau tagad ir skaidrs, ka 2013. gadā īpaša uzmanība visā pasaulē tiks veltīta Queens of The Stone Age jaunajam albumam. Tā iznākšana ir plānota martā. Pleilistes dažādībai iesaku arī amerikāņus Clutch. Viņu ''Earth Rocker'' lipīgā džemroka grūvā klubu grīdas sola tricināt nākamā gada pirmajā pusē.

Lai skanīgs 2013. gads!

Foto (c) flickr.com

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV