Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Vērtīgākie latviešu mūzikas albumi 2012. gadā

Evita Bandere, 28.12.2012. 11:59 | komentāri (8)

Gada izskaņā esam raduši sastādīt topus, „bilances" un apkopojumus, izvērtējot notikumus, kas nozīmības ziņā spējuši stāvēt pāri un pretendē uz „ieiešanu vēsturē", proti, spēju raisīt uzmanību arī pēc krietnāka laika. Pirms nedēļas sniedzām 10 labāko ārvalstu mūzikas ierakstu apkopojumu. Nu par to, kas atmiņā paliekošs noticis pašmāju ierakstu industrijā aizejošajā gadā, piedāvājot nozīmīgākos 10 albumus, kas sarindoti to izdošanas secībā, bez noteikta vietu sadalījuma.
Vērtīgākie latviešu mūzikas albumi 2012. gadā

Gadu ievadīja ekperimentālās rokgrupas Mona De Bo albuma "Pag Pag" atvēršanas svētki 13. janvārī Ģertrūdes ielas teātrī. Jau albuma prezentācijas koncertā nebija šaubu, ka "Pag Pag" kļūs par 2012. gada vienu no vērtīgākajiem pašmāju mūziķu veikumiem. Koncertversijā "Pag Pag" eksperimentālā rokmūzika robežojas ar 21. gs akadēmisko mūziku. Sajūtas neatstājas arī ierakstā, kur līdzās dueta vilcējspēkam – abiem Edgariem – Rubenim un Eihmanim – piedalījušies pūšaminstrumentālisti. Īsākais no pieciem skaņdarbiem ilgst 7 minūtes, bet kopumā albums vienā noklausīšanās reizē "laupa" 50 minūtes. Bet ar vienu reizi parasti nav gana.

Februāra sākumā uz prezentācijas koncertu turpat, Ģertrūdes ielas teātrī, aicināja progresīvi psihodēliskā roka giganti Soundarcade. "Moving the Great Hadron" ir teicams pavadonis, dodoties ceļojumā, kura galamērķis var būt arī mūsu galaktikas attālāks punkts - ja ne realitātē, tad domās noteikti. Arī grupas trešais albums turpina neatlaidīgi okšķerēt pa klausītāja zemapziņu. Albums pelnījis arī acu uzmanību – noformējumu veidojis mākslinieks Edgars Folks, kura skrupolozie zīmējumi, ik reizi paņemot "Moving the Great Hadron" rokās, liek atklāt ko jaunu.

Maijā pankroka ierakstu plauktu papildināja leģendu Inokentijs Mārpls albums "Pupu mizas", kas kolektīva 25 gadu muzikālajā pieredzē ir trešais pilna garuma albums. "Pupu mizas" piedāvā koncertos atskaņoto dziesmu "piepucētās" versijas. Kā zinām, Mārpla gabali nobriest tieši koncertos, nevis ierakstu sesijās studijā. Albumā jauni gabali ir nedaudzi, tostarp 1990. gadu andergraund skatuves aktīvistes Lotas dziesmas "Cauri tumsai" kaverversija. Arī norāde „jauns" nav precīza, jo albumā iekļauto dziesmu datējumi aptver prakstiski visu grupas darbības laiku. Sākotnēji iecerēts kā mīlestības dziesmu apkopojums, albuma otra būtiskā šķautne ir patriotisma tēma, sniedzot klausītājiem arī savu versiju par valsts himnu.

Zemeņu laikā pie klausītājiem nonāca meiteņu grupas Sus Dungo debijas albums "Rasā pēdas". Klausītāju sagaida maigā skanējumā tērptas oriģināldziesmas astoņu meiteņu izpildījumā. Tieši izpildījumā maniere un izvēlētais instrumentārijs šķiet gana oriģināli vismaz pašmāju skatuvei. Izdots ar Imanta Ziedoņa fonda "Viegli" atbalstu, ieraksts noslēdzas ar dziesmu, kurā piedalās arī "Viegli" koris.

Grupas Audience Killers debijas minialbums "Footprints And Hearts" ir teicams apliecinājums, ka patiesi augstvērtīga un mūsdienīga mūzika var tikt radīta arī attālā Lavijas novadā, šajā gadījumā – Balvos. Trio savā mūzikā apvieno sintīpopa saldmi un dance-roka ritmiskumu. Gan klausoties ierakstu, gan arī koncertos jaunieši spēj iekustināt klausītāju, kautrīgākos vismaz kājas piesišanas līmenī.

Fotoizstādes vajadzībām radīta grupa gājusi tālāk un interesi par fotogrāfiju paudusi savā debijas albumā „Teātra krustojums". Katru no 14 albuma kompozīcijām grupa Vētras saites ir aicinājusi ilustrēt vienam no četriem projektā iesaistītajiem fotogrāfiem. Fotogrāfijas albuma noformējumā papildina Ilmāra Šlāpina dzeja. Tautas mūzikas iedvesmotā ambience - kā radīta kokles, ģitāras un džambas saspēlei, kā „viesinstruments" ierakstā ieskanas arī flauta.

Oktobra nogalē Vācijas mūzikas izdevniecības "Ad Noiseam" paspārnē klajā nāca Bauskas elektroniskās mūzikas projekta Oyaarss albums "Smaida greizi nākamība", kas melomāniem pieejams gan CD, gan LP formātā. Albuma vienreizīgums slēpjas prasmē teicami savienot elektronisko mūziku ar akadēmiskās un nepieradinātās mūzikas skaņražu un izpildītāju meistarību. Albumā līdzās oyaarss skaņdarbiem dzirdamas Mahi Bukimi, Edgara Raginska un Naura Brūveļa interpretācijas. Albumā "Smaida greizi nākamība" „ir atspoguļoti projekta oyaarss cilvēkmīlestības centieni, " raksta izdevniecības pārstāvji albuma izdošanas preses relīzē.

Novembrī interneta vietnē bandcamp.com tika publicēts Gas Of Latvia albums "Compressor". Pagātnes atbalsošanās jūtama ne vien tekstos, bet arī mūzikā, kur jaušama pietāte pret 1980. un 1990. gadu elektronisko mūziku. Ieraksta procesā galvenokārt izmantoti datori, sintezatori un VEF 206 radiouztvērēji, ar trompeti un 1980. gadu Korg analogo sintezatoru piedalījās arī Oskars Poikāns. "Compressor" liek apstāties, atvilkt elpu un, cieši turoties pie pagājībā uzkrātās pieredzes, raudzīties nākotnē. Albums ceļošanai laikā.

Novembra nogalē klajā nāca ilgi gaidītais instrumentālā trio Tesa albums „IV". Albums ir trīs skaņdarbu apkopojums – monolīts, konceptuāls, ar ievirzi gāzt no kājām - ģitāru un bungu skaņu masīvs ir tik spēcīgs, ka tam pretoties nav iespējams. Albuma noklausīšanās var raisīt smagi filozofiskas apceres vai vienkārši ļaut aizbēgt no ikdienišķuma. Albums izdots Krievijas leibla Old Skool Kids Records paspārnē un ir pieejams CD un LP formātā.

Decembra sākumā klajā nāca spēcīgākās pašmāju rokgrupas 7 pieauguši vīrieši albums "Tik septiņi cik mēs esam / As Seven As We Are". Jokus pie malas! No vienas vietas pārbāzts ar kultūrcitātiem, albums piedāvā aktuālāko pašmāju un ārvalstu mūzikā. Būtiski – instrumenti neskan ne par gramu sliktāt kā Soundarcade, Das Sonntags Legion, Tesa vai S.I.L.S. sastāvā, tātad instrumentāli šī nav ākstīšanās. Albums paredzēts ar teicamu humora izjūtu apveltītiem klausītājiem. Ļaudis, kas ikdienā patērē popmūziku, ironija un popkultūras kariķēšana var nobiedēt jau albuma pirmajā dziesmā par Raimondu Paulu. 

Foto: Publicitātes foto 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV