Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Mūzikas akadēmijas Gada balvu 2012 saņems Jānis Liepiņš, Kalvis Kalniņš un Selga Mence

EasyGet.lv, 09.01.2013. 13:54

Piektdien, 11. janvārī – JVLMA 93. dzimšanas dienā – plkst. 18.00 Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē notiks Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas /JVLMA/ un Swedbank Gada balvas 2012 pasniegšanas ceremonija un svētku koncerts, informē JVLMA Koncertdaļas vadītāja Jana Lāce.
Mūzikas akadēmijas Gada balvu 2012 saņems Jānis Liepiņš, Kalvis Kalniņš un Selga Mence

Šogad, ieskandinot Jāzepa Vītola 150. atceres gadu, par izciliem sasniegumiem mūzikā un pedagoģiskajā darbā Akadēmijas nozīmīgāko apbalvojumu - Gada balvu jaunajam mūziķim - saņems lieliski jaunie talanti diriģents Jānis Liepiņš un dziedātājs Kalvis Kalniņš, savukārt ar JVLMA un Swedbank Gada balvu mācībspēkam 2012 tiks godināta komponiste profesore Selga Mence.

Svinīgajā sarīkojumā muzicēs visi Gada balvas laureāti, jauniešu koris Kamēr..., kā arī JVLMA Brass ansamblis, simfoniskais orķestris un koris. Pie diriģenta pults stāsies Jānis Retenais, Māris Sirmais, Mārtiņš Ozoliņš, Viesturs Gailis un Andris Vecumnieks.

Biļetes uz JVLMA un Swedbank Gada balvas pasniegšanas ceremoniju un svētku koncertu iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā, kā arī stundu pirms koncerta norises vietā. Biļetes cena – Ls 3.

Komponiste Selga Mence ir JVLMA Kompozīcijas katedras vadītāja un profesore. JVLMA un Swedbank Gada balvu mācībspēkam 2012 saņem par izcilu pedagoģisko un katedras organizatorisko darbu.

Par profesores sniegto ieguldījumu, protams, vislabāk liecina viņas studenti. Viena no tām ir maģistrantūras absolvente Laura Gustovska. Laura saņēmusi komponista Arnolda Šturma balvu. 2011. gada oktobrī ar skaņdarbu Pastaiga viņa kļuvusi par festivāla Arēna jauno komponistu kompozīciju konkursa Balss teātris laureāti, bet 2012. gada jūnijā ar kompozīciju Zīds ieguvusi Lielo balvu Pētera Vaska fonda rīkotajā kamermūzikas konkursā. Jaunā komponiste ir arī Lielās balvas ieguvēja Alojas novada domes, Komponistu savienības un Kompozīcijas katedras organizētājā bērnu kora dziesmu konkursā.

Noteikti jāmin arī iepriekšējā studiju gada maģistrantūras absolvente, T. Ķeniņa balvas saņēmēja Sabīne Ķezbere. Viņas diplomeksāmenā atskaņotā kompozīcija Monologue kontrabasam solo kā vienīgais no 6 Latvijas ISCM (Starptautiskā laikmetīgās mūzikas asociācija) nodaļas iesniegtajiem skaņdarbiem iekļauts ISCM World music days festivāla programmā, kas 2013. gadā notiks Austrijā un Slovākijā. Šī brīža 7. semestra students Platons Buravickis 2011./2012. gada sezonā uzvarējis laikmetīgās mākslas centra Totaldobže organizētajā dažādu mākslas žanru radošo prezentāciju konkursā. Šogad 6. oktobrī festivālā Skaņu mežs projektā Radio 1. studijā Vārdrūme skanējusi viņa un dzejnieces Rūtas Mežvilkas veidotā kompozīcija preparētām klavierēm ar speciālu mehānismu. 2012. gada jūnijā Platona kompozīcija Fantasio saņēma Mazo balvu Pētera Vaska fonda rīkotajā kamermūzikas konkursā. Veiksmīgo, talantīgo un labi skoloto studentu plejādi šobrīd noslēdz jaunākās kolēģes - 3. semestra studentes: Ieva Kristapsone, kura šoruden Alojas novada domes, Komponistu savienības un Kompozīcijas katedras organizētājā bērnu kora dziesmu konkursā ieguva 1. prēmiju, un Evija Skuķe, kuras kompozīciju jauniešu koris Kamēr... ir iekļāvis programmā Mēnesdziesmas un tā ir ieskaņota arī kora jaunākajā CD.

Jānis Liepiņš ir JVLMA Kora diriģēšanas katedras absolvents un Orķestra diriģēšanas katedras 3. semestra students, kā arī jauniešu kora Kamēr... mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. JVLMA Kora diriģēšanas katedras izvirzīts, JVLMA un Swedbank Gada balvu jaunajam mūziķim 2012 Jānis saņem par aktīvu koncertdarbību kā Latvijā, tā ārvalstīs.

2012. gada februārī Berlīnē veiksmīgi diriģēts Pētera Vaska skaņdarbs Tālā gaisma, maijā Latvijas Nacionālajā teātrī – Zigmara Liepiņa operas Parīzes Dievmātes katedrāle jauniestudējums teātra versijā, Lielajā Ģildē – Zigmara Liepiņa Vokāli simfoniskās mūzikas koncerts, Liepājā Sv. Jāzepa katedrālē un Rīgā Sv. Jāņa baznīcā - Džakomo Pučīni Messa di Gloria. Taču starp visiem jaunā diriģenta pēdējā gada panākumiem īpaši jāizceļ ar jauniešu kori Kamēr.... izcīnītās divas pirmās vietas - kamerkoru un jaukto koru kategorijā - kā arī Grand Prix 25. starptautiskajā Bēla Bartoka koru konkursā Debrecenā, Ungārijā 2012. gada jūlija beigās.

JVLMA un Swedbank Gada balvas jaunajam mūziķim 2012 laureāts Kalvis Kalniņš ir JVLMA Vokālās katedras 3. semestra students docētāja Krišjāņa Norveļa klasē.

2012. gads Kalvim bijis ļoti piesātināts un neapšaubāmi veiksmīgs. Tas aizsākās ar intensīvu darbu starptaustiskajā projektā Nord Opera Somijā, iestudējot un atveidojot Grāfa Almavivas lomu V. A. Mocarta operā Figaro kāzas. Dziedājis solo izvērstas formas darbu atskaņojumos Normunda Šnē un Andra Veismaņa vadībā. Kopā ar Latvijas Radio kori un orķestri Sinfonietta Rīga piedalījies koncertu ciklā Vīnes klasika Rīgas Sv. Jāņa baznīcā; ar Liepājas simfonisko orķestri debitējis Hendeļa oratorijas Mesija atskaņojumā Sv. Annas baznīcā; piedalījies Starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā, kopā ar VAK Latvija un Liepājas simfonisko orķestri atskaņojot Hendeļa odu Aleksandra svētki, kā arī sadarbībā ar Aldi Liepiņu un Latvijas Nacionālās operas orķestri uzstājies Valsts svētkiem veltītajā koncertā Latvijas Nacionālajā teātrī. Tomēr lielākais piedzīvojums jaunajam dziedātājam ir pirmais solo koncerts 19. augustā Jāzepa Mediņa mūzikas skolas zālē. Tam seko uzstāšanās arī Siguldas koncertzālē Baltais Flīģelis ar Mocarta mūzikas un itāliešu bel canto atskaņojumu. Studenta šī gada radošās gaitas papildina dalība Siguldas opermūzikas svētku Garīgās mūzikas koncertā, kā arī debija Šūberta mūzikai veltītajā koncertu ciklā Ungurmuižā un citur.

Foto: Jānis Liepiņš. Foto (c) Santa Savisko-Jēkabsone

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV