Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Jāzepa Vītola dzimšanas 150. gadskārtā JVLMA aicina uz vairākiem sarīkojumiem

EasyGet.lv, 10.01.2013. 11:11

Latviešu klasiskās mūzikas celmlaužu vidū Jāzepa Vītola vārdam ir īpaša skaņa. Būtu pieticis tikai ar Latvijas Konservatorijas (tagad – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija - JVLMA) izveidošanu un darbību rektora postenī gandrīz gadsimta ceturksni, lai Vītola vārds uz visiem laikiem ieietu Latvijas vēsturē. Atceres gadā daudzinājumu pelnījusi arī viņa sabiedriskā un mūzikas publicista darbība, bet jo sevišķi jaunrade, ar kuru viņš pirmais piešķīra topošajai latviešu mūzikai neapšaubāmu māksliniecisku perfekciju. Daudzinot Vītolu 150. gadskārtā, JVLMA aicina uz vairākiem sarīkojumiem.

11. janvārī tiks svinēta JVLMA dibināšanas gadadiena un notiks tradicionālā Swedbank gada balvas pasniegšana. Šis sarīkojums un nākamajā dienā, 12. janvārī, sekojošais latviešu mūzikas simfoniskais lielkoncerts iezīmēs Vītola 150. gadskārtas svinību atklāšanu – svinību, kas piepildīs 2013. gadu.

Sarīkojumu virknei gada garumā būs savas kulminācijas. Pēc Vītola solodziesmu koncertiem ziemas mēnešos Operā mūsu kordziesmas korifeja atcere uzbangos šīs vasaras dziesmu svētkos. Savukārt, tieši lielā meistara un kādreizējā Gaujienas regulārā vasaras iemītnieka dzimšanas dienā 26. jūlijā svētku noskaņu pārņems gadskārtējās Jāzepa Vītola mūzikas dienas Gaujienā ar koru un orķestru brīvdabas koncertiem un izstādēm.

2013. gada rudens pienāks ar Vītola atceres noslēdzošo kulmināciju un diviem īpaši svarīgiem pasākumiem tās centrā. Proti, starptautiskā zinātniskā konference "Jāzeps Vītols – personība, daiļrade, konteksti" dos iespēju, cita vidū, pamatīgāk atklāt lielā mūzikas pedagoga starpnacionālo darbību.

Otrs lielais starpnacionāli ievirzītais notikums rudenī būs Jāzepa Vītola 6. starptautiskais pianistu konkurss, kas risināsies JVLMA un Lielās Ģildes zālēs no 18. līdz 26. oktobrim. Tie būs pianisma svētki un arī Vītola klaviermūzikas daudzinājums, ko jau uzsākusi JVLMA koncertu ciklā "Visi Jāzepa Vītola klavierdarbi".

Lai gan Vītola atceri 2013. gadā noslēgs, vēl 2014. gada janvārī turpināsies pasākumi, saistīti ar mūzikas audzināšanu un izglītību, tādā kārtā neviļus simbolizējot Jāzepa Vītola novēlējumu dzīvotspēju jaunajās paaudzēs.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV