Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

LMB 2012. Gada debija – Elīna Bukša, Dace Zālīte un Daumants Kalniņš

EasyGet.lv, 28.01.2013. 13:29

19. februārī Latvijas Nacionālajā operā notiks Lielās mūzikas balvas (LMB) 2012 pasniegšanas svinīgā ceremonija un koncerts. Balvas saņemšanai kategorijā Gada debija ir izvirzīti trīs jauni un spoži mākslinieki – vijolniece Elīna Bukša, čelliste Dace Zālīte un dziedātājs Daumants Kalniņš.
LMB 2012. Gada debija – Elīna Bukša, Dace Zālīte un Daumants Kalniņš

Vijolniece Elīna Bukša – "tas ir iedvesmojošs stāsts par Aizkraukles meiteni, kas 14 gadus mācījusies vijoli pie mūsu izcilā pedagoga Ojāra Kalniņa, kādu laiku pat dzīvojusi viņa ģimenē kā tēva azotē," saka LMB 2012 žūrijas locekle Gunda Vaivode. Elīna Bukša patlaban studē Briselē, Karalienes Elizabetes Mūzikas kapelā pie Ogistēna Dimē un apmeklē Annas Čumačenko meistarklases. "Elpo Vaterlo meža šalkas, sporto, lasa, nodarbojas ar jogu, spēlē Stradivāri 1717. gada vijoli un savos 22 gados pārsteidz ar ļoti spilgtu sievišķību un smalku, bet kaismīgu mūzikas tvērumu," saka Gunda Vaivode. Nominēta par solo Mendelszona dubultkoncertā (ar Vestardu Šimku, Sinfonietta Rīga un Normundu Šnē) 19. oktobrī Lielajā ģildē, spožu solokoncertu 30. martā Melngalvju namā (ar pianisti Danu Protopopesku) un lieliskām interpretācijām Latvijas Radio 3 "Klasika" tiešraides solokoncertā 19. februārī Radio I studijā (ar pianisti Sandru Jalaņecku).

"Kad pirms deviņiem gadiem nāca klajā skanīgā diskanta – Rīgas Doma kora skolas audzēkņa Daumanta Kalniņa pirmais soloalbums, aizkustinājumā vibrēja gan skolotājas, gan mammas un vecmāmiņas, bet kad pagājušajā gadā Daumants parādījās uz skatuves Kvazimodo lomā Zigmara Liepiņa melodrāmā "Parīzes Dievmātes katedrāle" Latvijas Nacionālajā teātrī, viņš saraudināja ne tikai jaunas meitenes, bet arī visu vecumu mūzikas un teātra kritiķus," saka LMB žūrijas locekle Gunda Vaivode. Daumants ir cilvēks tīrradnis, kura skatuvisko talantu ievēroja arī Valmieras teātris, uzaicinot piedalīties izrādē "Zojkina kvartira". Savukārt par Daumanta džeza mūziķa dotībām varējām pārliecināties Profesionālā pūtēju orķestra "Rīga" jubilejas koncertā operā un vairākos koncertos Latvijas novados kopā ar paša Daumanta izveidoto džeza kvintetu.

"Tas bija nepretenciozs, pakāpenisks ceļš no Balviem uz Rīgu, kur aiz pārskatīšanās Dace Zālīte nokļuva Dārziņskolā un, tā kā klavieru klasē bija liels konkurss, iestājās čellistos; viņas profesors Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrantūrā ir Māris Villerušs – tas garantē pamatīgu darbu un dziļu izpratni par mūziku, un tāda Dacei top," saka LMB 2012 žūrijas locekle Gunda Vaivode. Kā JVLMA un Swedbank balvas laureāte Dace iesāka 2012. gadu ar neprātīgi grūtajām Pētera Čaikovska "Variācijām par rokoko tēmu", ko izpildīja gan 11. janvārī JVLMA Lielajā zālē (ar JVLMA simfonisko orķestri un Andri Vecumnieku), gan vēlāk vieskoncertos Gruzijā. Tam sekoja solo Jozefa Haidna Čellkoncertā 10. augustā Liepājas Sv. Annas baznīcā (ar Liepājas Simfonisko orķestri un Atvaru Lakstīgalu) un Franča Šūberta Arpeggione sonata atskaņojums Cēsu mākslas festivāla "Šūbertiādē" 4. augustā Ungurmuižā (ar pianistu Mārtiņu Zilbertu). Dace Zālīte aktīvi darbojas dažādos kameransambļos un ar lielu prieku spēlē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra čellu grupā.

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. Šogad apbalvojums tiek pasniegts divdesmito reizi. Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonija un koncerts jau otro gadu notiks ar Hennessy atbalstu, turklāt kategorijas "Gada debija" laureāts iegūs arī Hennessy naudas balvu profesionālās izaugsmes un prasmju papildināšanai studijās vai meistarklasēs.

Foto: Vijolniece Elīna Bukša. Foto (c) Santa Savisko-Jēkabsone

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV