Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Lielās mūzikas balvas 2012 nominanti kategorijā Gada koncerts

EasyGet.lv, 30.01.2013. 13:29

19. februārī Latvijas Nacionālajā operā notiks Lielās mūzikas balvas 2012 pasniegšanas svinīgā ceremonija un koncerts. Balvas saņemšanai kategorijā Gada koncerts ir izvirzīti trīs izcili sniegumi – Ērika Ešenvalda autorkoncerts "Tāls ceļš", kamerorķestra Kremerata Baltica festivāla "Jubilejas serenādes" koncerts un "Garanča un Šišons. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra Jaungada gala koncerti".
Lielās mūzikas balvas 2012 nominanti kategorijā Gada koncerts

Ērika Ešenvalda autorkoncerts "Tāls ceļš" 12. oktobrī Latvijas Universitātes Lielajā aulā Valsts akadēmiskā kora "Latvija" un diriģenta Māra Sirmā lasījumā priecēja ar vairākiem aspektiem. Kora "Latvija" dziedātāji atklājās nevien kā diriģenta Māra Sirmā vadīti rutinēti, perfekti profesionāļi, bet arī līdz kaulam emocionāli, dzīvi, dvēseliski cilvēki. Katrs par sevi – personība. "Koris kopumā bija kā dzīvi elpojošs, emocionāls organisms," saka LMB 2012 žūrijas dalībniece Ieva Rozentāle. Ērika Ešenvalda mūzika eksponējās pārsteidzošā daudzveidīgumā – no tautasdziesmas "Seši mazi bundzinieki" asprātīgas apdares līdz motetei In paradisum, atklājot komponista rokraksta dažādības. Kopumā – "brīnišķīgs piedzīvojums, kas lika ievilkt elpu, aizturēt to un justies it kā citā garīgā līmenī," rezumē Ieva Rozentāle.

Kremerata Baltica festivāla "Jubilejas serenādes" Rīgas koncerts 9. jūlijā Lielajā ģildē – solisti Mario Brunello (čells), Andrejs Puškarevs (sitaminstrumenti), Reinis Zariņš (klavieres), Kremerata Baltica, diriģents Andris Poga. Kremerata Baltica koncerts Lielajā ģildē palicis atmiņā ar īpašiem uzdzirkstījumiem, kas kopumā veidoja saturiski piepildītu, emocionāli kulminējošu skanisku piedzīvojumu. Čellista Mario Brunello neaizmirstamais solo, vairumam publikas absolūti nezināmais un ļoti skaistais Gijoma Lekē Adagio, Alfrēda Šnitkes Klavierkoncerts Reiņa Zariņa un diriģenta Andra Pogas emocionāli distancētajā un tāpēc jo traģiskajā interpretācijā, orķestra un Andra Pogas radošā saskaņa Mečislava Veinberga Otrajā simfonietā, un visam vainagā – Reiņa Zariņa un Andreja Puškareva virtuozā saspēle Mārtiņa Brauna apburošajā valsī. Šajā koncertā Kremerata Baltica apliecināja, ka ir atkal lieliskā formā, sniedzot klausītājiem visaugstāko muzikālo baudījumu!

""Garanča un Šišons. Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra Jaungada gala koncerti" 28. decembrī Latvijas Nacionālajā operā un 30. decembrī Lielajā ģildē ar operdziedātājas Elīnas Garančas (mecosoprāns), Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un diriģenta Karela Marka Šišona piedalīšanos tiešām lika aizrauties elpai," saka LMB 2012 žūrijas dalībniece Ieva Rozentāle, "LNSO bija koncentrējies, uzmanīgs, pārliecinošs; Karels Marks Šišons – ar savu pozitīvās enerģijas lādiņu un intensitāti; radošā emocionālā un tehniskā plaukumā – mecosoprāns Elīna Garanča". Koncerta skaniskais diapazons bija plašs: no Mocarta un Rosīni līdz Čaikovskim un Pučīni. Zelta mirklis – Joannas ārija no Čaikovska operas "Orleānas jaunava", kas rotā arī Elīnas Garančas jaunāko albumu Romantiques. Koncerta piedevās – neaizmirstama Lauretas ārija no Pučīni operas "Džanni Skiki". Šī bija spoža Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra meistarības paraugstunda.

Lielā mūzikas balva ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. Šogad apbalvojums tiek pasniegts divdesmito reizi.

Foto: Ēriks Ešenvalds. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV