Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Kārlis Lācis - ''Ziedonis. Lācis. Sievietes'' apskats

Aiga Leitholde, 01.02.2013. 11:31 | komentāri (1)

Komponists Kārlis Lācis ir radījis 13 dziesmas ar dzejnieka Imanta Ziedoņa dzejoļiem. Dziesmas ir iedziedājušas desmit sievietes - aktrises un dziedātājas. Dziesmas iespēlējuši seši vīrieši, pieredzējuši mūziķi – šādi būtu matemātiskie fakti. Tikpat neapšaubāmi ir tas, ka Ziedoņa dzeju zina ikviens, katram ar to ir savas atmiņas – skolas daiļrunas konkurss, ar roku rakstīta kartiņa vai vēstule, vai dziesma. Kad priekšstats, kā kaut kam ir jāskan, ir izveidojies, ir pamatīgs izaicinājums jaunai interpretācijai. Kārlim Lācim ir izdevies ļaut Ziedoņa dzejai dziedāt jaunos raksturos.
Kārlis Lācis - ''Ziedonis. Lācis. Sievietes'' apskats

Rēzijas Kalniņas dziedātajā ''Nieki. Nekas'' skan temperamentīgi, čigāniski-spāniski, ieskanas kastaņetes un a la Karmenas koķetais vieglums. ''Ar tevi es lasīju kastaņus'' – Aijas Andrejevas dziedājumā klusais, maigais stāstījums nemanot kļūst par himnu. Ditas Lūriņas ''Nekā jau nepietrūkst'' filozofiskais vēstījums tiek izstāstīts dzīvespriecīgi, uzbur kādas vecajos labajos laikos uzņemtas filmas kadrus. 20 gadsimta sākuma estrādes mūzikas kanonos Ilze Ķuzule-Skrastiņa izdzied ''Visbriesmīgāk ir, kad otram sāp''.

Femmes Fatales tango ''Es Tevi Gribu'' Dārtas Danevičas izpildījumā. Kontrastu – dramatisma un maiguma pārpilna ir dziesma ''Ir tādi cilvēki'' soprāna Jolantas Strikaites stāstījumā. Dziesmas sākumā tik pazīstamo dzejoli nemaz nevar atpazīt. Visbeidzot - ''Bez mīlestības nedzīvojiet'' Aijas Andrejevas un Aijas Vītoliņas rotaļīgā duetā ar negaidītu kulmināciju. Šīs un vēl sešas dziesmas Ievas Segliņas, Aijas Vītoliņas, Ineses Kučinskas, Agneses Jēkabsones izpildījumā dzirdamas albumā ''Ziedonis. Lācis. Sievietes''.

Albuma noformējums ir elegants – balti melns, dziesmu grāmatiņā drukāta arī dzeja, kā arī rodamas krāsainas dabas fotogrāfijas. Noskaņa ausīm, acīm, taustei un dvēselei! Dziesmas klātienē 3., 4., 5. maijā varēs noklausīties Dailes teātrī koncertā ''Ziedonis. Lācis. Sievietes''. Koncerts veltīts dzejnieka 80.gadu jubilejai.

Apskats tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu Randoms.

Foto: Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV