Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Linda Leen: jaunajās dziesmās būs vairāk dinamikas un enerģijas!

Evita Bandere, 08.02.2013. 10:01 | komentāri (2)

Pirms nedēļas pirmizrādi piedzīvoja krāšņs, amizants un seksapīla pilns videoklips Lindas Leen dziesmai "Pink Glasses" no topošā albuma. Ieskatu gaidāmajā ierakstā sniegs arī koncertprogramma, kurai dots nosaukums „DEMO", solot ielūkoties dziesmas ceļā no idejas līdz ierakstam. Koncerts atspoguļos jaunā albuma iedīgļus un saturisko virzienu. Jaunnedēļ dziedātāja un komponiste ar klausītājiem tiksies divos koncertos Rīgā koncertzālē Palladium (13. un 14. februāri) un aicina uz koncertiem arī Liepājā (16. februārī) un Jelgavā (17. februārī). Mēģinājumu virpulī Linda Leen rada laiku atbildēt uz EasyGet.lv jautājumiem.
Linda Leen: jaunajās dziesmās būs vairāk dinamikas un enerģijas!

Galerijas:

Lūdzu raksturo savu pavadošo grupu ''The Gray Cardinals''!

"The Gray Cardinals" ir jauni, talantīgi latviešu puiši - ģitārists Matīss Čudars, buņģieris Ivars Arutjunjans un pianists Rūdolfs Macats, kuri jau labu laiku izglītojas Eiropas laikmetīgās mūzikas augstskolās Amsterdamā un Kopenhāgenā, kā arī Ivara kolēģis - dāņu kontrabasists Johannes Vaht, kura saknes meklējamas Igaunijā. Viņi visi aktīvi piedalās Eiropas džeza mūzikas dzīvē un gūst panākumus un atzinību katrs savos soloprojektos un sadarbībās ar citiem Eiropas un ASV māksliniekiem. Šī ir mana pirmā atkāpe oriģinālmūzikas radīšanā no ilggadējiem skatuves partneriem - komponista un pianista Kārļa Lāča un ģitārista Kaspara Zemīšā, ar kuriem kopā patiesi daudz izdarīts. Tomēr ir ik pa laikam vajadzīgi jauni impulsi, kuri iedarbina jaunus ideju avotus. Nosaukumu ''The Gray Cardinals'' devu puišu apvienībai, jo man ļoti patika ideja par pelēkajiem kardināliem, kas patiesībā notikumus, šinī gadījumā, mūziku ietekmē vairāk, nekā šķiet sākotnēji.

Cik būtiska ir valoda, kurā dziesma tiek dziedāta? Vairumā gadījumu dziesmas teksts ļauj klausītājam ar dziesmu identificēties. Vai dziesmā angļu valoda neatsvešina?

Dziesmas valodu lielā mērā nosaka mūzikas žanrs. Popmūzika ar rhythm'n blues sakni vislabāk skan angliski, jo tā cēlusies Amerikā, savukārt latviešu tautas mūzika skanētu aplami angliski u.t.t.

Klausītāji visā pasaulē ir pieņēmuši angļu valodu kā universālu izteiksmes līdzekli, un domāju, ka tas nav šķērslis šo mūziku iemīļot un klausīties. Dziesmu raksturo galvenokārt enerģētiskā vibrācija un tieši tā arī uzrunā vairākumu. Tekstos – nav svarīgi, vai tā būtu latviešu, angļu, krievu vai spāņu valoda, kas pēdējā laikā izplatīta popmūzikā, - iedziļinās daudz mazāk klausītāju, un saprast gribētāji vienmēr atradīs veidu, kā tikt pie tekstuālā satura.

Kas ir tava koncerta kulminācija?

Kulminācija, aptaujājot skatītājus, parasti katram ir bijusi sava! Visticamāk, tas atkarīgs no konkrētā dzīves perioda un emocionālā fona, kas tieši sirdī iekrīt visvairāk - romantiskās balādes, bezrūpīgās dejas vai nopietnās, enerģiskās un dinamiskās power dziesmas. Tas viss būs šinī koncertā! Man pašai šobrīd aktuālas tieši pēdējās. Mani šobrīd interesē sociālā tematika un savas vietas pasaulē meklēšana.

Pastāsti par visdīvainākos apstākļos dzimušu dziesmu!

Tie visbiežāk nav parasti apstākļi, jo mērenā noskaņojumā vai dzīves posmā radošie avoti plūst ļoti rēni. Toties atliek dvēselei padzīvoties ekstremālos apstākļos kā iemīlēšanās, depresija, emocionāls izsīkums vai absolūta katarse, kad gaidi vien - jau vārdi un melodijas lauztin laužas uz āru. Vienu dziesmu, ko dzirdēsit DEMO koncertā, rakstīju pēc pirmās nedēļu ilgās radošās nometnes ar "The Gray Cardinals", kad šķita, ka pat elpot nav spēka... Toties tagad tā ir viena no emocionāli piepildītākajām programmā!

"Demo" ierasti saistās ar pusgatavību, ieskatu gaidāmajā. Kā tu demo sasaisti ar augstvērtīgu muzikālu priekšnesumu? Kā zināms, tavi iepriekšējie koncertšovi kvalitātes ziņā ir bijuši pārāki par daudzu pašmāju popmūziķu izpildījumu uz skatuves.

Godīgi sakot, man netīk salīdzināt izpausmes mūzikā ar citiem māksliniekiem un kolēģiem, jo šī ir tik grūti definējama un vērtējama lieta. Vienīgais objektīvais rādītājs ir - vai cilvēki nāk uz koncertiem, un es par šo varu būt tiešām laimīga un pateicīga, jo koncertzāles allaž ir piepildītas. Runājot par DEMO, šis ir īpašs koncerta koncepts, un augstvērtīgs izpildījums ir noteikums jebkurai manai performancei jebkurā gadījumā - vai tas būtu koncerts arēnā vai akustisks unplugged mazā kafejnīcā. Sākotnējā doma vispār bija uzstāties man vienai pašai ar klavierēm un izpildīt šīs jaunās dziesmas tieši tā, kā tās esmu sacerējusi - pie klavierēm. Bet tad tomēr izlēmu skanējumu papildināt, bet ideju atstāt – koncertā skanēs dziesmu demo versijas vēl pirms ieraksta studijā.

Un cik lielā mērā koncerti būs priekšvēstnesis topošajam albumam?

Koncerta programma sastāv no jaunajām dziesmām, kuras paredzēts ierakstīt albumā. Taču pilnīgi iespējams, ka albuma gala versijā kāda no šīm dziesmām atsijāsies šo koncertu laikā un kāda taps no jauna. Tādā ziņā skatītājs būs savā ziņā mūsu barometrs, jutīsim, kā katra dziesma atsaucas un rezonē publikā, un tās atsaucība būs kā atzīme katrai kompozīcijai. Protams, muzikālajā materiālā būs pilnīgi skaidri nolasāmi topošā albuma saturiskie iedīgļi un muzikālās valodas tendences. Vairāk dinamikas un enerģijas!

Foto: Linda Leen. Foto (c) Nils Vilnis 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV