Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijā aicinās piedzīvot mākslu mākslā

EasyGet.lv, 12.02.2013. 11:07

19. februārī Latvijas Nacionālajā operā notiks Lielās mūzikas balvas 2012 pasniegšanas svinīgā ceremonija un koncerts, kuru tiešraidē pārraidīs Latvijas Televīzijas 1. kanāls un Latvijas Radio 3 "Klasika". Balvas pasniegšanas ceremonijas un koncerta režisors, kā arī videomateriālu autors šogad ir atzītais režisors Roberts Rubīns, savukārt scenogrāfiju veido jaunais un talantīgais arhitekts Didzis Jaunzems. Mākslinieku sagatavotās vizualizācijas vēl pirms pasākuma ļauj ieskatīties grandiozā notikuma tapšanā.
Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijā aicinās piedzīvot mākslu mākslā

Galerijas:

"Scenogrāfija Lielās mūzikas balvas 2012 pasniegšanas ceremonijai veidota kā laikmetīgās mākslas darbs, kas necenšas atveidot kādu konkrētu vidi, bet ar abstraktu tēlu ļauj pasākuma apmeklētājiem pašiem interpretēt redzēto un dzirdēto. Tādējādi cilvēki tiek emocionāli atbrīvoti un tiek dota iespēja meklēt dziļi personīgas asociācijas," uzsver scenogrāfijas autors Didzis Jaunzems. "Scenogrāfija iekļaujas operas interjera arhitektūrā, ietverot apkārt esošo raksturīgo formu, detalizāciju, materiālu. Tā ar savu tēlu balansē cilvēka radītā klasicisma, baroka un dabas pamatelementu (saules, meža) mijiedarbību. Vēl jo vairāk – scenogrāfija veido telpu, kas simboliski cenšas nojaukt skatuves portālu un vienot klausītājus ar mūziķiem."

"Scenogrāfijas aizmugurējā daļā paredzēts ekrāns, uz kura tiks projicētas LMB 2012 nominantu vizītkartes un video, kas būs vizuāls mākslinieciskais papildinājums koncerta skaņdarbiem. Tāpat arī skaņdarbu laikā scenogrāfija tiks dinamiski izgaismota. Tādējādi mūzika, scenogrāfija, video un gaismas savstarpēji papildinās viena otru un saplūdīs vienotā koncertuzvedumā," informē mākslinieki, kuru darbs šobrīd aizrit Jura Podnieka studijā.

Roberts Rubīns, stāstot par pasākuma režiju, uzsver, ka vēlas skatuvi ne tikai scenogrāfiski iekārtot, bet pasniegt kā laikmetīgās mākslas sastāvdaļu. "Liela daļa no mūzikas, kas šajā koncertā tiks atskaņota, būs laikmetīga, tāpēc labākais risinājums, ja scenogrāfija ir kā turpinājums mūzikai. Šāda veida pasākums kā Lielās mūzikas balvas ceremonija pasaulē ir liels retums, tāpēc šī ir laba iespēja parādīt ne tikai jaunāko un labāko mūzikā, bet arī scenogrāfijā un videomākslā. Skaņdarbi un mākslinieki, kas nominēti Lielajai mūzikas balvai ir īpaši, tāpēc arī visam pārējam jābūt īpašam", uzsver režisors. "Turpinot skatuves scenogrāfijas risinājumu, radās ideja šīgada nominantu vizītkartes filmēt koncertzāļu maketos. Katrai no koncertzālēm, kurā skanējis kāds no nominētajiem izpildījumiem, ir izgatavots makets, kurā tiek ievietots video ar improvizētu nominanta uzstāšanos. Iepriekšējos gados nominantu video tika ievietoti digitālā telpā, savukārt šogad mēs esam pievērsušies analogajai jeb fiziskajai telpai," informē režisors Roberts Rubīns.

Lielā mūzikas balva (LMB) ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā. Šogad apbalvojums tiek pasniegts divdesmito reizi.

Foto: Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijas scenogrāfija. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV